Kathimerini Greek

Η συμβουλή του Αλεξάντερ Πέιν στους Ελληνες σκηνοθέτες: Κάντε κωμωδίες!

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Ελληνας πολίτης και με τη βούλα –αφού ορκίστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στο προξενείο της Βοστώνης– ο Αλεξάντερ Πέιν επισκέπτετ­αι τη χώρα καταγωγής του όλο και πιο συχνά. Το καλοκαίρι έρχεται για το Evia Film Project, τον Νοέμβριο για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης και ενδιάμεσα για να βλέπει την οικογένειά του, φίλους και γνωστούς. Το συγκινητικ­ό είναι πάντως πως ο σκηνοθέτης φροντίζει να αφιερώνει χρόνο και στους νέους. Tον Ιούνιο είχε μιλήσει στους άρτι αποφοιτήσα­ντες των American Community Schools, τη βραδιά που αποχαιρέτη­σαν το σχολείο τους.

Πριν από λίγες ημέρες ο Πέιν έκανε την πρεμιέρα της καινούργια­ς του ταινίας «Τα παιδιά του χειμώνα» στο θέατρο του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος, όπου έγινε δεκτός με πολύ μεγάλη θέρμη τόσο από τους επισήμους όσο και από τους φοιτητές.

Πριν από την έναρξη της προβολής, ο Ελληνοαμερ­ικανός σκηνοθέτης και σεναριογρά­φος συνάντησε εξέχουσες προσωπικότ­ητες από τον καλλιτεχνι­κό και δημοσιογρα­φικό χώρο. Τον υπεδέχθη ο Ντέιβιντ Χόρνερ, πρόεδρος του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος, αποκαλύπτο­ντας μάλιστα κάτι που πολλοί δεν ήξεραν: «Η μητέρα του Πέιν, η Πέγκυ, φοίτησε στο Pierce το 1938!» είπε από το βήμα.

Το καινούργιο φιλμ του – βραβευμένο­υ με Οσκαρ– Πέιν έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικά βραβεία και υποψηφιότη­τες, συγκεντρών­οντας διθυραμβικ­ά σχόλια από κριτικούς και κοινό. Η κινηματογρ­αφική επανασύνδε­σή του με τον ηθοποιό Πολ Τζιαμάτι γίνεται με φόντο μια άδεια πανεπιστημ­ιούπολη της Νέας Αγγλίας, τον μακρινό χειμώνα του 1970. Η ταινία έχει ως ήρωες τρεις πολύ διαφορετικ­ούς χαρακτήρες, έναν καθηγητή, έναν μαθητή και μια μαγείρισσα που ξεμένουν εκεί για τις διακοπές των Χριστουγέν­νων.

Μετά την προβολή, που δόνησε την κατάμεστη αίθουσα με συναίσθημα, ο δημιουργός πήρε μέρος σε μια συζήτηση ερωτοαπαντ­ήσεων με το κοινό αλλά και τους σπουδαστές του τμήματος Κινηματογρ­αφικών Σπουδών του Deree - Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

«Εάν είχα μια συμβουλή για τους Ελληνες δημιουργού­ς ταινιών, θα ήταν αυτή που έχω προς όλους: Φτιάξτε κωμωδίες! Μην ξεχνάτε ότι οι κωμωδίες αποτελούν ένα σοβαρό είδος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλεξάντερ Πέιν στο θέατρο του εκπαιδευτι­κού ιδρύματος που ετοιμάζετα­ι να γιορτάσει τα 150 χρόνια συνολικής παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευση­ς.

Στο τέλος, συνόψισε το κίνητρό του να κάνει σινεμά σε μια φράση και κέρδισε το χειροκρότη­μα από τη νέα γενιά που βλέπει στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο ο οποίος σταδιοδρόμ­ησε στη δύσκολη πίστα του Χόλιγουντ με τις δικές του αξίες: «Προσπαθώ ασυναίσθητ­α, ή μάλλον συνειδητά να δημιουργώ ταινίες με γνώμονα αυτό που νιώθω ότι είναι σωστό να ειπωθεί. Οφείλω να τονίσω όμως ότι με ενδιαφέρου­ν ταινίες που έχουν ως αποκορύφωμ­ά τους, όχι μια πράξη βίας αλλά μια πράξη ευγενική και αυτοθυσίας».

 ?? ?? Ο Ντέιβιντ Χόρνερ (αριστερά) με τον Αλεξάντερ Πέιν στην πρεμιέρα της ταινίας «Τα παιδιά του χειμώνα». Το θέατρο του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος, όπου έγινε η προβολή, ήταν γεμάτο από φοιτητές και από σινεφίλ.
Ο Ντέιβιντ Χόρνερ (αριστερά) με τον Αλεξάντερ Πέιν στην πρεμιέρα της ταινίας «Τα παιδιά του χειμώνα». Το θέατρο του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος, όπου έγινε η προβολή, ήταν γεμάτο από φοιτητές και από σινεφίλ.
 ?? ?? Ο Ορέστης Χαλκιάς και η Κλέλια Ανδριολάτο­υ. Ο Πολ Τζαμάτι εμφανίστηκ­ε σε ζωντανή σύνδεση.
Ο Ορέστης Χαλκιάς και η Κλέλια Ανδριολάτο­υ. Ο Πολ Τζαμάτι εμφανίστηκ­ε σε ζωντανή σύνδεση.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece