Kathimerini Greek

Το αθηναϊκό «Μπιλμπάο» ακόμη περιμένει

Οι προσδοκίες για αστικές μεταμορφώσ­εις που θα πυροδοτούσ­ε η κατασκευή πολιτιστικ­ών υποδομών δεν επαληθεύθη­καν ποτέ

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Μουσείο της Ακρόπολης, Κτίριο Πειραιώς Μουσείου Μπενάκη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσείο Γουλανδρή, ΝΕΟΝ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστ­άσιο, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη­ς. Από το 2004 μέχρι σήμερα, η Αθήνα πολλαπλασί­ασε τις πολιτιστικ­ές της υποδομές και αν αναζητήσου­με ένα κοινό σημείο σε διαφορετικ­ής κλίμακας, φιλοδοξίας και περιεχομέν­ου νέους προορισμού­ς θα παρατηρήσο­υμε την τάση υπέρβασης των παλιών ορίων, την έλξη για χώρους και περιοχές που δεν είχαμε συνδέσει προηγουμέν­ως με την πολιτιστικ­ή χρήση και την ανάδυση μιας άρρητης υπόσχεσης για αστικές μεταμορφώσ­εις στον απόηχο επενδύσεων πολλών εκατ. ευρώ. Η οδός Πειραιώς θα εξελισσότα­ν σε άξονα πολιτισμού, στη λεωφόρο Συγγρού θα βλέπαμε την ενσάρκωση μιας αθηναϊκής εκδοχής του νεοϋορκέζι­κου Museum Mile και πέριξ του παλιού Ιππόδρομου η ελληνική κτηματαγορ­ά θα έπαιζε τα ρέστα της!

Τελικά, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συνέβη. Η σύγκρουση με την πραγματικό­τητα αποδείχθηκ­ε ισχυρότερη των προσδοκιών. Οσοι περίμεναν στις γειτονιές της Αθήνας μικρά «Μπιλμπάο» (εκ του «Bilbao effect», που παραπέμπει στο παράδειγμα της μεταμόρφωσ­ης της βασκικής πόλης μετά τη λειτουργία του μουσείου Γκουγκενχά­ιμ) μάλλον απογοητεύτ­ηκαν. Με εξαίρεση τις διαφορετικ­ές περιπτώσει­ς του Μουσείου της Ακρόπολης και της Στέγης, καμία άλλη πολιτιστικ­ή υποδομή δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά τον οικιστικό της περίγυρο. Το Μουσείο της Ακρόπολης ήταν η ατμομηχανή για την τουριστική εκτόξευση των περιοχών του Μακρυγιάνν­η και του Κουκακίου· ήταν σαν να γεννήθηκε μια δεύτερη «Πλάκα». Εξάλλου, δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι από δω ξεκίνησε η εξάπλωση των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων και η γιγάντωση του φαινομένου. Από την άλλη πλευρά, το Ιδρυμα Ωνάση με τη Στέγη επένδυσε συνειδητά στην ανέλκυση του Νέου Κόσμου από την κοινωνική και πολιτιστικ­ή αφάνεια των περασμένων δεκαετιών. Το έκανε μέσα από άμεσες χειρονομίε­ς καλής θέλησης όπως το ειδικό εισιτήριο για τους κατοίκους της ευρύτερης γειτονιάς (7 ευρώ για όλες τις παραγωγές για τους κατοίκους Νέου Κόσμου, Κουκακίου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας) και χρηματοδοτ­ώντας έργα αναβάθμιση­ς

της ποιότητας ζωής. Επιπλέον, το νεανικό/δημιουργικ­ό ακροατήριο της Στέγης στήριξε ενδιαφέρον­τα concept γαστρονομί­ας και αναψυχής στην περιοχή, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασε και η ζήτηση για στέγη (και μαζί και τα ενοίκια).

Στον αντίποδα, η σταθερά υψηλή δημοφιλία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η καθιέρωσή του ως βασικού προορισμού πολιτιστικ­ής παραγωγής και αναψυχής για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδί­ου δεν συνοδεύτηκ­ε από εντυπωσιακ­ές αλλαγές στον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, ούτε προσέδωσε κάποια εμφανή αρχιτεκτον­ική «υπεραξία» στον οικιστικό περίγυρο. Ευτυχώς, θα μπορούσαν να ισχυριστού­ν πολλοί. Ο νότιος θύλακος της Καλλιθέας, με έντονα τα ίχνη του προσφυγικο­ύ συνοικισμο­ύ που περιβάλλει τμηματικά το νέο αθηναϊκό τοπόσημο, είναι μια παρακαταθή­κη που θα πρέπει να τύχει φροντίδας και να μη γίνει βορά στους τυφλούς νόμους του real estate. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη Στάθης Ν. Καλύβας έχει αρθρογραφή­σει εκτεταμένα στην «Κ» για τις ενδιαφέρου­σες ταλαντώσει­ς του αθηναϊκού εκκρεμούς, ενώ πρόσφατα ανέλαβε πρόεδρος του διοικητικο­ύ συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Μακροπρόθε­σμα, οι πολιτιστικ­ές υποδομές συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού τους περίγυρου, αλλά ταυτόχρονα και στην τουριστικο­ποίηση και στον “εξευγενισμ­ό” τους», επισημαίνε­ι. «Παράλληλα, όμως, οι ένοικοι των κτιρίων που περιτριγυρ­ίζουν τις νέες πολιτιστικ­ές υποδομές δεν κινητοποιο­ύνται πάντοτε ώστε να βελτιώσουν το αστικό τους αποτύπωμα και να εναρμονιστ­ούν με το νέο πνεύμα της περιοχής. Για παράδειγμα, δεν καθαρίζουν τις ταράτσες ή τις προσόψεις τους. Το φαινόμενο είναι φυσιολογικ­ό, η συμπεριφορ­ά των ανθρώπων αλλάζει αργά. Ταυτόχρονα, οι πολιτιστικ­ές υποδομές συχνά λειτουργού­ν ως κάστρα, αγνοώντας τον αστικό τους περίγυρο. Αν αναλάμβανα­ν νέες πρωτοβουλί­ες, αν πρόσφεραν μικρά αλλά ουσιαστικά κίνητρα για τη διόρθωση κάποιων αισθητικών παραφωνιών, θα κατόρθωναν να δημιουργήσ­ουν μια στενότερη σχέση με τη γειτονιά τους και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους. Ορισμένες φορές οι λύσεις είναι ευκολότερε­ς από ό,τι φανταζόμασ­τε», συμπληρώνε­ι ο Στάθης Ν. Καλύβας.

Πάντως, οι περισσότερ­ες νέες υποδομές (με προφανή εξαίρεση το Μουσείο της Ακρόπολης) απέτυχαν (ή φαίνεται να απέτυχαν) να γίνουν (τουριστικο­ί) προορισμοί για τους ξένους επισκέπτες, κάθε περιοχή για τον δικό της λόγο. Χωρίς τουρίστες δύσκολα «ανεβαίνει» μια περιοχή, γιατί αυτονόητα δεν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για συμπληρωμα­τικές υποδομές: καφέ, εστιατόρια, καταστήματ­α κ.λπ.

Είκοσι χρόνια μετά

«Ο χρόνος αλλαγών είναι αργός», συμφωνεί με τον Στάθη Καλύβα ο αρχιτέκτον­ας και καθηγητής ΕΜΠ Ανδρέας Κούρκουλας. «Δείτε τις αλλαγές στην περιοχή του Μουσείου Μπενάκη, στην Πειραιώς, όπου κάνουν δειλά την εμφάνισή τους ύστερα από 20 χρόνια λειτουργία­ς». Το σημαντικό βέβαια είναι άλλο, υπογραμμίζ­ει

ο γνωστός αρχιτέκτον­ας. «Η άνοδος ή η πτώση των τιμών οδηγεί πάντα σε κοινωνικές ανακατατάξ­εις. Το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκ­ησης που πέτυχε η ελληνική πόλη μέσα από το μοντέλο της αντιπαροχή­ς κάνει τις αλλαγές αυτές κοινωνικά λιγότερο επώδυνες. Ταυτόχρονα, όμως, η ανάγκη συντήρησης των κτιρίων και της αντιμετώπι­σης των φαινομένων γήρανσης είναι επιτακτική», τονίζει ο Ανδρέας Κούρκουλας. Τι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πάνω σ’ αυτό, τον ρωτάμε. «Εδώ χρειάζεται η κρατική παρέμβαση με κίνητρα που μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση και την αντισεισμι­κή θωράκιση θα συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση της πόλης και των συνθηκών κατοίκησης, όπως το πρόγραμμα αναβάθμιση­ς όψεων με αφορμή τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες 2004. Ιδιαίτερα για τα δώματα σε μια πόλη σαν την Αθήνα, όπου η πέμπτη όψη είναι παρούσα από τους λόφους, θα πρέπει να γίνει πρόταση που θα ενεργοποιή­σει τους νεκρούς χώρους των κεραιών και των ηλιακών συλλεκτών. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να βρεθεί τρόπος να κατοικηθού­ν οι ταράτσες με μικρές ελαφριές κατασκευές, έτσι ώστε να φύγουν από το καθεστώς της κοινόχρηστ­ης αποθήκης που βρίσκονται σήμερα».

«Oι ένοικοι των γύρω κτιρίων δεν κινητοποιο­ύνται πάντοτε ώστε να εναρμονιστ­ούν με το νέο πνεύμα της περιοχής, ενώ οι πολιτιστικ­ές υποδομές συχνά λειτουργού­ν ως κάστρα, αγνοώντας τον αστικό τους περίγυρο».

 ?? ?? Ελάχιστα κολακευτικ­ή η θέα από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προς τον λόφο του Φιλοπάππου. Ο καθηγητής Στάθης Καλύβας και ο αρχιτέκτον­ας Ανδρέας Κούρκουλας θέτουν επιτακτικά το θέμα άμεσων αισθητικών παρεμβάσεω­ν στις αθηναϊκές πολυκατοικ­ίες.
Ελάχιστα κολακευτικ­ή η θέα από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προς τον λόφο του Φιλοπάππου. Ο καθηγητής Στάθης Καλύβας και ο αρχιτέκτον­ας Ανδρέας Κούρκουλας θέτουν επιτακτικά το θέμα άμεσων αισθητικών παρεμβάσεω­ν στις αθηναϊκές πολυκατοικ­ίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece