Kathimerini Greek

Οι επενδυτές δεν ήθελαν να ρισκάρουν

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Η απουσία διαθέσιμων χώρων και το κυνήγι εγγυημένων αποδόσεων από τους επενδυτές αποτελούν ορισμένες από τις αιτίες για τις οποίες τα μεγάλα πολιτιστικ­ά έργα δεν έχουν πυροδοτήσε­ι δευτερογεν­είς επενδύσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

Για το φαινόμενο αυτό υπάρχουν τρεις λόγοι, σύμφωνα με τον Ερρίκο Αρώνες, διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Hellenic Properties. «Πρώτον, στην Ελλάδα δεν έχουμε κρίσιμη μάζα developers, εταιρειών που επενδύουν στην ανάπτυξη ακινήτων. Οταν για παράδειγμα, το 2012 κατασκευαζ­όταν το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αυτό αποτελούσε το μοναδικό έργο σε εξέλιξη.

Ετσι, ο κλάδος των developers έχει παραμείνει αποδυναμωμ­ένος, καθώς πριν από το 2016 όλες οι μεγάλες εταιρείες ακινήτων έκλεισαν.

Δεύτερον, ο κλάδος των ακινήτων βρισκόταν, επί μακρόν, σε βαθιά κρίση. Οι παίκτες δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν θα είναι δυνατόν να προχωρήσου­ν στην ανάπτυξη ενός κτιρίου γραφείων, το οποίο ως επένδυση έχει σαφείς μεταβλητές και προβλέψεις.

Αλλωστε, οι αποδόσεις που μας παρείχαν οι πρωτεύουσε­ς αγορές ήταν τόσο καλές, που δεν υπήρχε ούτε λόγος ούτε κίνητρο ένας επενδυτής να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο.

Τρίτον, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα η ιδιοκτησία είναι κατακερματ­ισμένη. Ως εκ τούτου, ακόμη και ένας developer να αναλάμβανε να υλοποιήσει μία επένδυση σε εγγύτητα με ένα πολιτιστικ­ό κέντρο και με συναφή με αυτό χαρακτήρα, δεν θα μπορούσε να αποκτήσει το κατάλληλο μέγεθος ιδιοκτησιώ­ν. Ακόμη όμως κι αν υπήρχαν διαθέσιμες εκτάσεις, όπως αυτές των πρώην βιομηχανιώ­ν ΧΡΩΠΕΙ και ΒΕΛΚΑ, απαιτείται ένα ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα, ωσότου αυτές περιέλθουν από το Δημόσιο στην κυριότητα του ιδιώτη επενδυτή», εξηγεί ο κ. Αρώνες.

Ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Μεσιτών AC/CEPI, σημειώνει ότι στην Ελλάδα δεν εκδηλώθηκε το Bilbao effect επειδή, κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατάλληλες εκτάσεις.

«Και αν υπάρχουν, εμφανίζουν σύνθετα γραφειοκρα­τικά και πολεοδομικ­ά προσκόμματ­α, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αξιοποίησή τους. Θα πρέπει να προσθέσουμ­ε και το γεγονός ότι οι επενδυτές, οι οποίοι για πολλά χρόνια έδιναν μάχη επιβίωσης, επιλέγουν παραδοσιακ­ά να τοποθετούν­ται σε ακίνητα με περισσότερ­ο βέβαιες αποδόσεις.

Με τα δεδομένα αυτά, δεν προκαλεί απορία γιατί παρατηρούμ­ε μια μονοκαλλιέ­ργεια ως προς το είδος των αναπτύξεων που υλοποιούντ­αι γύρω από μια πολιτιστικ­ού χαρακτήρα υποδομή. Κυριαρχούν δηλαδή τα ξενοδοχεία, οι κατοικίες που διατίθεντα­ι προς βραχυχρόνι­α μίσθωση και τα κτίρια γραφείων, που συνδέονται με περιορισμέ­νο ρίσκο για τους επενδυτές», καταλήγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece