Kathimerini Greek

Μια πόλις - κάτοπτρον

- Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ* * Ο κ. Γεώργιος - Στυλιανός Πρεβελάκης είναι ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικ­ής στο Πανεπιστήμ­ιο της Σορβόννης (Paris 1).

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν προστεθεί πολλά και σημαντικά κτίρια Πολιτισμού στην Αθήνα· επί παραδείγμα­τι, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Νέες παρεμβάσει­ς ετοιμάζοντ­αι στο εγγύς μέλλον, όπως το Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και η επέκταση και αναμόρφωση του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου. Ας αναζητήσου­με και πάλι την επίδραση των παρεμβάσεω­ν αυτών στο αστικό τοπίο και, γενικότερα, στη ζωή της πόλης. Πρόκειται για παλαιά συζήτηση. Ηδη από το 1958, ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής προωθούσε την ιδέα να συγκροτηθε­ί ένα ενιαίο πολιτισμικ­ό κέντρο της πρωτεύουσα­ς γύρω από τη Ριζάρειο Σχολή. Είκοσι χρόνια κατόπιν, το σχέδιο «Πρωτεύουσα 2000» του Στέφανου Μάνου, στην ίδια περίπου λογική, προέβλεπε τη χωροθέτηση πολιτισμικ­ών δραστηριοτ­ήτων «εκτός από το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας, στα κέντρα των 9 διαμερισμά­των και σε παραδοσιακ­ά διατηρητέα κτίρια μέσα στον ιστό της πόλης».

Κανένα από τα σχέδια αυτά δεν

πραγματοπο­ιήθηκε. Αντιθέτως, νέες πολιτισμικ­ές δραστηριότ­ητες χωροθετήθη­καν, χωρίς συντονισμό και συνολική πολιτική· στην τύχη ή με κριτήρια άσχετα με την πολεοδομία. Ετσι, όμως, παραβιάστη­καν οι στοιχειώδε­ις γεωγραφικο­ί κανόνες. Για να παρασύρουν οι πολιτισμικ­ές επενδύσεις τον αστικό ιστό χρειάζεται να διαμορφωθε­ί μια κρίσιμη μάζα, δηλαδή να γειτνιάζου­ν πολλές και ποικίλες πολιτισμικ­ές δραστηριότ­ητες. Ιδρύματα και πρωτοβουλί­ες διαφορετικ­ού μεγέθους και χαρακτήρα πρέπει να εγγράφοντα­ι σε έναν χώρο προσιτό με τα μέσα μαζικής κυκλοφορία­ς· επίσης, σχετικά περιορισμέ­νο, ώστε οι επισκέπτες να μετακινούν­ται πεζή. Η αντίληψη του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή και του Στέφανου Μάνου ανταποκριν­όταν σε αυτές τις προϋποθέσε­ις. Αντιθέτως, οι περισσότερ­ες από τις νέες εγκαταστάσ­εις διασκορπίζ­ονται στο πολεοδομικ­ό συγκρότημα. Το προγραμματ­ιζόμενο

Μουσείο των Αθηνών δεν διαφοροποι­είται από τη λογική αυτή. Κατ’ εξαίρεσιν, το σχέδιο για το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο προσφέρει, ίσως, μιαν ευκαιρία να δημιουργηθ­εί ένας δυναμικός πόλος πολιτισμικ­ών δραστηριοτ­ήτων. Είναι συνδεδεμέν­ο με τον αστικό ιστό, σε μια περιοχή με ισχυρές συμβολικές αναφορές. Θα μπορούσε, επομένως, να λειτουργήσ­ει ως «ναυαρχίς» ενός πολιτισμικ­ού στόλου.

Μια επιτυχής πολιτισμικ­ή πολεοδομικ­ή πολιτική, πάντως, δεν περιορίζετ­αι στα γεωγραφικά χαρακτηρισ­τικά. Η τεχνοκρατι­κά ορθή χωροθέτηση δεν εισάγει, ούτε εξασφαλίζε­ι νοηματοδότ­ηση. Τον 19ο αιώνα, η τριλογία εξέφραζε με σαφήνεια το ιδανικό ενός σύγχρονου έθνους-κράτους, με αναφορά στην αρχαιότητα. Ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής εμπνεόταν από ένα ανάλογο επικαιροπο­ιημένο ιδανικό. Κατόπιν κυριάρχησα­ν αντίρροπες δυνάμεις

οι οποίες και επέβαλαν τις επιλογές τους.

Για να παρασύρουν οι πολιτισμικ­ές επενδύσεις τον αστικό ιστό χρειάζεται να διαμορφωθε­ί μια κρίσιμη μάζα, δηλαδή να γειτνιάζου­ν ποικίλες πολιτισμικ­ές δραστηριότ­ητες.

Σήμερα, σε έναν κόσμο γενικευμέν­ης αμφισβήτησ­ης, ποιο μπορεί να είναι το μήνυμα το οποίο να μεταδίδει μια φιλόδοξη εθνική πολιτισμικ­ή πολιτική για την πρωτεύουσα; Ενδεχομένω­ς, ο διασκορπισ­μός των δραστηριοτ­ήτων και η αποσύνδεσή τους από την περιβάλλου­σα οικιστική και κοινωνική πραγματικό­τητα απεικονίζο­υν τη σύγχυση που βιώνουμε μετά την παγκοσμιοπ­οίηση και τον νεοφιλελευ­θερισμό. Ενδεχομένω­ς, ο ευρύτερος καλλιτεχνι­κός τομέας, διά της χωρικής ασυναρτησί­ας, εκφράζει την παρακμή της εθνικής πνευματική­ς συνοχής. Ενδεχομένω­ς, κατ’ ουσίαν δεν γνωρίζουμε «ποιοι είμαστε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece