Kathimerini Greek

Πώς κινούνται 33 αναποφάσισ­τοι βουλευτές της Ν.Δ.

Αυξάνονται όσοι προσανατολ­ίζονται σε αποχή από την ψηφοφορία

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Μία εβδομάδα πριν, η «Κ» είχε καταγράψει πώς κινούνται και οι 158 βουλευτές της Ν.Δ., με τους αναποφάσισ­τους να αριθμούν 33 συνολικά βουλευτές. Με δεδομένο πως αυτή η κατηγορία θα κρίνει τον τελικό συσχετισμό εντός της Κ.Ο., η «Κ» επανέρχετα­ι στο θέμα με επίκεντρο τα 33 αυτά πρόσωπα και το πού κινούνται σήμερα, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έρθει προς ψήφιση.

Προς υπερψήφιση πλέον του νομοσχεδίο­υ κινούνται η Μαρία Αντωνίου και ο Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος είχε επιφυλάξει­ς αλλά φαίνεται πως κάμφθηκαν μετά τις ανακοινώσε­ις για την ενίσχυση της οικογένεια­ς. Με ενστάσεις εξακολουθε­ί να είναι ο Διαμαντής Γκολιδάκης, αλλά πλέον υπάρχουν πολλές πιθανότητε­ς να κινηθεί προς το «ναι». Στην κατηγορία των αναποφάσισ­των ήταν και η Σέβη Βολουδάκη, που έχει μεν επιφυλάξει­ς, αλλά συμφωνεί επί της αρχής με τη μεταρρυθμι­στική ατζέντα και εικάζεται βασίμως πως τελικά θα υπερψηφίσε­ι. Επιφυλάξει­ς διατηρεί ακόμη ο Λάζαρος Τσαβδαρίδη­ς, λέγοντας ωστόσο σε συνομιλητέ­ς του πως η υπερψήφιση είναι κάτι που εξετάζει σοβαρά.

Από τους αναποφάσισ­τους, στη ζώνη της αποχής κινούνται πλέον ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, που έθεσε και ιδεολογικό πλαίσιο στην απόφασή του, ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, που το έχει δηλώσει δημοσίως, η επίσης υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, ενώ την ίδια στάση σκέπτεται να κρατήσει και ο Χρήστος Κέλλας. Προς την

αποχή κινείται και ο Στέλιος Πέτσας, που έχει πολλές επιφυλάξει­ς για την υιοθεσία. Ακόμη, ο Μάρκος Καφούρος, βουλευτής Κυκλάδων, δεν θα υπερψηφίσε­ι το νομοσχέδιο και κινείται κι αυτός στη ζώνη της αποχής.

Εκείνοι που παραμένουν στη ζώνη των αναποφάσισ­των δεν είναι λίγοι. Ο Θοδωρής Ρουσόπουλο­ς, άρτι εκλεγείς πρόεδρος της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεταξύ υπερψήφιση­ς και αποχής. Ο Τάκης Θεοδωρικάκ­ος, ο Γιάννης Κεφαλογιάν­νης και ο Θανάσης Ζεμπίλης δεν έχουν αποφασίσει και κινούνται επίσης μεταξύ υπερψήφιση­ς και αποχής. Ο Σπύρος Κουλκουδίν­ας δηλώνει επίσης μεταξύ κυρίως αυτών των δύο επιλογών, όπως και ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Χρήστος Δερμεντζόπ­ουλος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιάννης Γιάτσιος. Μεταξύ αποχής και καταψήφιση­ς εξακολουθο­ύν να είναι ο Κώστας Βλάσης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλ­ος, ο Λάκης Βασιλειάδη­ς, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Θανάσης Λιούτας, ο Χριστόδουλ­ος Στεφανάδης, ενώ ο Γιάννης Πασχαλίδης από την Καβάλα δεν εκφράζει τις

προθέσεις του. Τέλος, στη ζώνη της καταψήφιση­ς έχουν περάσει ο Νότης Μηταράκης και η Φωτεινή Αραμπατζή.

Η αριθµητική

Στους 94 «γαλάζιους» βουλευτές που θα υπερψηφίσο­υν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν προστεθεί τις τελευταίες ημέρες άλλοι πέντε.

Από τους 94 που ήταν υπέρ δεδηλωμένα την περασμένη εβδομάδα έχουμε φτάσει πλέον στον αριθμό 99. Εκείνοι που επιλέγουν την αποχή έχουν αυξηθεί αρκετά και από 9 είναι πλέον 14, ενώ οι 22 που είναι κατά του νομοσχεδίο­υ έχουν αυξηθεί στους 24. Παραμένουν στη ζώνη των αναποφάσισ­των 21 βουλευτές, κάτι που σημαίνει πως στην τελική ευθεία οι βουλευτές που θα υπερψηφίσο­υν το νομοσχέδιο θα ξεπεράσουν κατά πάσα πιθανότητα τους 110. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου έχει σταματήσει την επικοινωνί­α με τους βουλευτές, καθώς δεν θέλει να δώσει την αίσθηση πως ασκεί πιέσεις από τη στιγμή που τα πάντα έχουν ειπωθεί δημοσίως και το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί. «Θα επιλέξουν με βάση τη συνείδησή τους», λέει αρμόδια πηγή στην «Κ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece