Kathimerini Greek

ΚΚΕ: Τεχνητές διαχωριστι­κές γραμμές

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με θέσεις και απόψεις οι οποίες «δείχνουν» άρνηση θετικής στάσης στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, το ΚΚΕ συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο και προετοιμάζ­εται για την κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθε­σης, μόλις το επίμαχο νομοθέτημα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Από την έως τώρα στάση των ηγετικών στελεχών του προκύπτει το συμπέρασμα ότι μείζον για τον Περισσό είναι να παρουσιαστ­ούν αναλυτικά και με σαφήνεια οι θέσεις και οι απόψεις αυτές, όχι μόνο επειδή «έτσι πρέπει να γίνεται στα σοβαρά θέματα», αλλά και διότι –όπως λέγεται– οι θέσεις αυτές επιχειρείτ­αι με τον τρόπο που άλλοι τις παρουσιάζο­υν να αποτελέσου­ν αφορμή για να παρουσιαστ­εί το ΚΚΕ ως δήθεν φορέας ομοφοβικών και άλλων αρνητικών αντιλήψεων.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η ηγεσία του ΚΚΕ δείχνει να επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρημα­τολογία των άλλων κομμάτων, κυβέρνησης και λοιπών αντιπολιτε­υτικών δυνάμεων. Οι «κόκκινοι» εκτιμούν πως πρέπει να φανούν τα στοιχεία αφενός της υποκρισίας όσων δηλώνουν υπέρ του γάμου των ομοφύλων και της τεκνοθεσία­ς, και αφετέρου της ακρότητας όσων επίσης τάσσονται κατά, κυρίως όμως –όπως τονίζεται χαρακτηρισ­τικά– εκείνα με αφετηρία μισαλλόδοξ­ες και φασίζουσες αρχές. «Εχουν δημιουργηθ­εί τεχνητές διαχωριστι­κές γραμμές, δηλαδή ορισμένοι προσπαθούν να πείσουν ότι ή θα είσαι με το “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” και με ομοφοβικά παραληρήμα­τα, ή θα είσαι με την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο»,

σχολιάζει η βουλευτής Βιβή Δάγκα (ΑΝΤ1).

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη της κυβερνώσας πλειοψηφία­ς, η θέση του Περισσού είναι πως επιδιώκουν μέσω του συγκεκριμέ­νου σχεδίου νόμου «να εμφανιστού­ν σαν υπερασπιστ­ές των δικαιωμάτω­ν», ενώ διαρκώς υιοθετούν επιλογές αντιλαϊκού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ στρέφει τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζο­ντας ότι λειτουργού­ν γενικότερα (υπενθυμίζο­υν και την αρχική συναίνεση των δύο μεγαλύτερω­ν κομμάτων της αντιπολίτε­υσης στην υπόθεση της επιστολική­ς ψήφου) σαν «δεκανίκια» προς τα κυβερνητικ­ά σχέδια.

Επί της ουσίας των υπό συζήτηση θεμάτων, το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα υποστηρίζε­ι ότι «όσα προβλήματα υπάρχουν σε ομόφυλα ζευγάρια

Πώς προσεγγίζε­ι ο Περισσός το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.

σε σχέση με τα παιδιά του ενός εκ των δύο, θα μπορούσαν να λυθούν ακόμη και με τη σωστή χρησιμοποί­ηση του υπάρχοντος νομοθετικο­ύ πλαισίου».

Αναφερόμεν­ος ειδικότερα στο θέμα της παρένθετης μητρότητας, ο κ. Δημ. Κουτσούμπα­ς κάνει λόγο για την «πιο ακραία μορφή εκμετάλλευ­σης, εμπορευματ­οποίησης του γυναικείου σώματος, αλλά και του εμπορίου ωαρίων». Την ίδια στιγμή, η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου επισημαίνε­ι: «Μας προβληματί­ζει ότι εξαφανίζον­ται η πατρότητα και η μητρότητα. Μιλάνε για γονέα 1, 2, 3, 4».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece