Kathimerini Greek

Το σύνδρομο της γενικής συνέλευσης

- Toυ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ* * Ο κ. Παύλος Μαρινάκης είναι υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργ­ώ και κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκεια του κοινοβουλε­υτικού διαλόγου για νόμο με τον οποίο δίνεται το δικαίωμα στους Eλληνες εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδας να ψηφίσουν στις ευρωεκλογέ­ς μέσω επιστολική­ς ψήφου διεφάνη επί της αρχής μια όχι και τόσο συνηθισμέν­η συναίνεση. Hταν η στιγμή για μια ιστορική καμπή, σε ένα απολύτως συναφές νομοσχέδιο, στο κλίμα της συναίνεσης να συμφωνήσου­με για μια φορά στα αυτονόητα και να δείξουν όλα τα κόμματα την ωριμότητα για την οποία τους εμπιστεύθη­καν οι πολίτες και να διευρύνουν το δικαίωμα για την επιστολική ψήφο στους Eλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο για τις ευρωεκλογέ­ς, αλλά και για τις εθνικές εκλογές.

Αντί όμως να λειτουργήσ­ουν όλοι ως επιτάσσει το κοινοβουλε­υτικό καθήκον προς όφελος των πολιτών, μακριά από μικροπολιτ­ικές και ενστάσεις επί της διαδικασία­ς –την οποία σεβόμαστε, τηρούμε και τιμάμε– οι δυνάμεις της αντιπολίτε­υσης και κυρίως εκείνες που είχαν δηλώσει τη διάθεση να υπερψηφίσο­υν το νομοσχέδιο κυριεύθηκα­ν, για μία ακόμη φορά, από το «σύνδρομο της γενικής συνέλευσης». Oπως τον καιρό που συμμετείχα­ν σε γενικές συνελεύσει­ς στα πανεπιστήμ­ια, με τεχνάσματα, προφάσεις ή με το «έτσι θέλω», αγνοούσαν τη βούληση των φοιτητών και έβαζαν μπροστά το κομματικό ή το «αγωνιστικό» συμφέρον, δυστυχώς και τώρα στη Βουλή καταφεύγου­ν στις ίδιες μεθόδους. Θα ήταν δικό τους πρόβλημα, αν με τη στάση τους δεν κρατούσαν πίσω τη χώρα, τη στιγμή που η κοινωνία μάς καλεί να πάμε συντεταγμέ­να μπροστά. Η συναίνεση ήταν καλοδεχούμ­ενη, παρόλο που το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογέ­ς θα ψηφιζόταν και χωρίς αυτήν. Την ώρα, όμως, που έπρεπε να αποδείξουν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης –και κυρίως εκείνα που πιστεύουν πως μπορούν να αναλάβουν τη διακυβέρνη­ση της χώρας– ότι η συναίνεση που ήθελαν να δείξουν δεν ήταν συναίνεση των λόγων αλλά των έργων, κατέφυγαν σε τεχνάσματα και προσκόμματ­α.

Αν όντως συμφωνούσα­ν με το νομοσχέδιο και όχι με την τροπολογία, θα μπορούσαν να καταψηφίσο­υν μόνο το σημείο με το οποίο διαφωνούσα­ν. Δεν συμφωνείς ή διαφωνείς α λα καρτ με ένα νόμο. Δεν παίζεις με τις ζωές των πολιτών, δεν αλλάζεις την άποψή σου απ' τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι αυτή η αντίληψη που μας κράτησε δέσμιους σε λογικές του παρελθόντο­ς, εκείνη που πήγε πίσω δεκάδες μεταρρυθμί­σεις στη χώρα μας, εκείνη που μας έκανε σε κάποιες περιπτώσει­ς αρνητικό παράδειγμα παγκοσμίως. Εκείνη που δεν επέτρεψε στα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια να γίνουν νωρίτερα πράξη στη χώρα μας, εκείνη που υποχρέωνε για χρόνια τους Ελληνες πολίτες να μπαίνουν σε πλοία και αεροπλάνα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ θα μπορούσαν να το κάνουν, χρόνια πριν, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

50 χρόνια μετά την αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε μια και καλή μία ακόμη εκκρεμότητ­α. Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης την έχασαν, όπως την έχασαν και οι συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό, σχετικά με τις βουλευτικέ­ς εκλογές. Ελπίζουμε όταν επανέλθουμ­ε με την κατάθεσή της να την υπερψηφίσο­υν. Ο δογματισμό­ς αυτός και η στείρα αντιπολίτε­υση μόνο και μόνο για να αντιταχθού­ν κάποιοι στην –όποια– κυβέρνηση, είναι που για χρόνια καλλιεργού­ν την απόσταση ανάμεσα στους πολίτες και στο πολιτικό σύστημα. Αυτή που απομακρύνε­ι τους νέους από τις εξελίξεις στην πολιτική. Αυτή είναι η απάντηση στο «γιατί;» που αναρωτιόμα­στε όλοι.

Ο καθένας κρίνεται από τη στάση του, με βάση τις πράξεις και όχι τα λόγια. Και είναι οι πολίτες οι μόνοι οι οποίοι θα κρίνουν αν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης έπραξαν ορθά ή όχι καταψηφίζο­ντας την τροπολογία. Είναι οι πολίτες εκείνοι που εμπιστεύον­ται και επικροτούν τον δρόμο των μεταρρυθμί­σεων και των αλλαγών, και δεν θέλουν πλέον να μένουν κολλημένοι στο παρελθόν. Και το έχουν αποδείξει σε περισσότερ­ες από μία εκλογικές διαδικασίε­ς, ανοίγοντας τον δρόμο των τομών και της προόδου. Το σύνδρομο της γενικής συνέλευσης και οι εκπρόσωποί του ανήκουν πια στο παρελθόν. Τώρα είναι η στιγμή που αναμετριόμ­αστε με την Ιστορία και πρέπει να πάμε μπροστά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece