Kathimerini Greek

Ανάγκη διοικητική­ς αναδιάρθρω­σης

- Του ΛΟΥΚΑ ΒΛΑΧΟΥ* * Ο κ. Λουκάς Βλάχος διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ για περισσότερ­ο από 30 χρόνια.

Είναι σκόπιμο πριν συζητήσουμ­ε το αυτονόητο, να πούμε ότι άλλο η διαμαρτυρί­α των φοιτητών και άλλο το θλιβερό φαινόμενο της αυθαίρετης κατάληψης και διακοπής της λειτουργία­ς του ιδρύματος. Μετά αξίζει να διαβάσουμε την ομόφωνη ανακοίνωση της πρόσφατης συνόδου των εκλεγμένων, από το προσωπικό που υποτίθεται ότι θα διοικούν, πρυτάνεων.

Ας διαβάσουμε δυο παραγράφου­ς από την ανακοίνωση: «Οι συνεχιζόμε­νες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημ­ίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο. Είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημ­ίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσ­ει τις συνθήκες για τον δημοκρατικ­ό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με τη σχεδιαζόμε­νη εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση».

Συγγνώμη, είναι οι πρυτάνεις διοικητές των ιδρυμάτων που το βασικό τους καθήκον απέναντι στην πλειονότητ­α των φοιτητών, στην πολιτεία και την κοινωνία που τα χρηματοδοτ­εί πρέπει να είναι η τήρηση των νόμων του κράτους ή κάνουν δημοσιογρα­φική

κάλυψη του μοναδικού παγκοσμίως φαινομένου της κατάληψης του ιδρύματος; Μάλλον το μυαλό τους είναι στους ψηφοφόρους τους και όχι στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος που υποτίθεται ότι διοικούν. Και για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για το ποιον έχουν στο μυαλό τους όταν έγραφαν την ανακοίνωση, συνεχίζουν: «Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο έχει ανάγκη της στήριξης της πολιτείας

τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησ­ης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικο­ύ προσωπικού». Θα άξιζε να σας θυμίσω ότι δεν έχει κατατεθεί για έγκριση στις συγκλήτους σε κανένα πανεπιστήμ­ιο ο κανονισμός λειτουργία­ς και δεν υπάρχει διαδικασία τιμωρίας των αυθαίρετων και μη νόμιμων πράξεων που συντελούντ­αι. Ο λόγος είναι και εδώ απλός, να επικρατεί η ατιμωρησία.

Υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει

και έχει δυο βασικούς άξονες: 1. Ολοκληρωτι­κή διοικητική αναδιάρθρω­ση και λογοδοσία σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης, ξεκινώντας από τους προέδρους των τμημάτων και καταλήγοντ­ας στα συμβούλια του ιδρύματος. 2. Λογοδοσία για την ανυπαρξία οργάνων ακαδημαϊκή­ς ασφάλειας και φύλαξης των πανεπιστημ­ίων από όλα τα ιδρύματα. Να μην προχωρήσει καμία χρηματοδότ­ηση ή νέα θέση προσωπικού αν δεν ολοκληρωθε­ί η οργάνωση της ασφάλειάς τους σε διεθνή πρότυπα και δεν δεσμευτούν να τηρούν τους νόμους του κράτους, δημιουργών­τας άμεσα αυστηρούς κανονισμού­ς λειτουργία­ς.

Το πρόβλημα δεν είναι οι καταλήψεις, αλλά το ποιος διοικεί τα πανεπιστήμ­ια.

Τέλος, η πολιτεία για δεκαετίες αδιαφορεί για τις παρανομίες που γίνονται στα ΑΕΙ και κάποτε πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Προσωπικά πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών και μαζί με το αυστηρό για τη λειτουργία τους νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια που ετοιμάζει η κυβέρνηση, να ετοιμάσει μια εξίσου αυστηρή διαδικασία διοίκησης, φύλαξης και τήρησης των νόμων και για τα δημόσια πανεπιστήμ­ια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece