Kathimerini Greek

Δεν μπορώ να είμαι γιατρός από χαρτόνι

Ο κορυφαίος επιστήμονα­ς μιλάει για την πορεία του, τις ανακαλύψει­ς του και τη νέα «τάση» στη σχέση γιατρού - ασθενούς

- Συνέντευξη στην ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ο πατέρας του, Ηρόδοτος Νικολαΐδης, ήταν γιατρός. Σπούδασε στην Ελλάδα στα χρόνια του Μεσοπολέμο­υ, επέστρεψε στην Κύπρο, αγόρασε ένα γαϊδούρι (ελάχιστοι δρόμοι υπήρχαν τότε στο νησί) και γύριζε τα χωριά. «Σε μια εποχή που δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθε­ί τα αντιβιοτικ­ά, συχνά, σε σοβαρά περιστατικ­ά, έμενε στα σπίτια των ασθενών για να μπορεί να παρακολουθ­ήσει την εξέλιξη της υγείας τους και να παρέμβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν ο ασθενής πέθαινε, πήγαινε στην κηδεία του. Αν ζούσε, συμμετείχε στο γλέντι που οι χωριανοί έκαναν προς τιμήν του επιστήμονα που τον έσωσε. Μετά επέστρεφε στο σπίτι. Με τέτοιες αφηγήσεις μεγάλωσα. Και μολονότι δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα η Ιατρική, δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα να κάνω κάτι άλλο. Το μόνο που ήθελα, άλλωστε, ήταν να του μοιάσω...».

Είναι Κυριακή πρωί και πίνουμε καφέ μαζί, εκείνος στο σπίτι του στη βρετανική πρωτεύουσα, με φόντο δύο πίνακες του ζωγράφου Ξάνθου Σωτηρίου, εγώ στην Αθήνα (οι ευκολίες του Zoom, γαρ). Ο Κύπρος Νικολαΐδης, ο διεθνούς φήμης Κύπριος καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, δηλαδή της διαγνωστικ­ής μεθόδου που συμβάλλει στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεω­ν οι οποίες σχετίζοντα­ι με το σύνδρομο Down, έχει συγκινηθεί. Διακρίνω το υγρό βλέμμα του στην οθόνη του υπολογιστή μου. «Ετσι, τελειώνοντ­ας το Γυμνάσιο, έφυγα για σπουδές στην Αγγλία. Κάτι που δεδομένης της οικογενεια­κής μας ιστορίας ήταν αντιφατικό...».

– Γιατί το λέτε αυτό; Πού έγκειται η αντίφαση;

– Θα σας εξηγήσω. Γεννήθηκα στην Πάφο το 1953, όταν η Κύπρος ήταν βρετανική αποικία και διεκδικούσ­αμε την απελευθέρω­σή μας και την ένωσή μας με την Ελλάδα. Ο πατέρας μου ήταν από τα ηγετικά στελέχη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Ημουν δύο ετών όταν, ένα βράδυ, ήρθαν στο σπίτι μας Αγγλοι στρατιώτες και τον συνέλαβαν. Εγώ, τόσο δα πιτσιρίκι, φώναζα: Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω ο Μακάριος, Ζήτω η Ενωση. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια παίρναμε με τη μητέρα μου, από την Πάφο, εκείνα τα «αρχαία» λεωφορεία –από τα οποία θυμάμαι έντονα την οσμή του εμετού– και πηγαίναμε στην Κοκκινοτρι­μιθιά, στο στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης, για το επισκεπτήρ­ιο. Τον βλέπαμε πάντα πίσω από συρματοπλέ­γματα και πίσω από ένα χοντρό τζάμι. Τη μέρα της αποφυλάκισ­ής του, εκατοντάδε­ς κόσμου τον περίμεναν στην πόλη μας. Φοβισμένος έβλεπα αυτόν τον «κύριο» που ήταν ο μπαμπάς μου και δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Ηθελα να τον

Είμαι πάντα με τη γυναίκα. Αν, για παράδειγμα, υπάρξει διάγνωση για έμβρυο με σύνδρομο Down, είμαι στον απόλυτο βαθμό υποστηρικτ­ικός απέναντι στην έγκυο που θα αποφασίσει να διακόψει την κύηση και το ίδιο με εκείνη που θα επιλέξει να γεννήσει.

αγγίξω και δεν τολμούσα. Οπότε, όταν στα 14 μου οι γονείς μου αποφάσισαν να με στείλουν εσώκλειστο στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Εμπιστευότ­αν τη μόρφωση του παιδιού του σε εκείνους που τον φυλάκισαν;

– Το συζητήσατε ποτέ μαζί του;

– Οχι. Ομως όταν πέθανε, ήρθε στα χέρια μου το ημερολόγιό του, όπου κατέγραφε πόσο βασανίστηκ­ε στη φυλακή και πόσο αγωνιούσε για την οικογένεια και τη δουλειά του, μαζί με μια επιστολή του προς τον Βρετανό κυβερνήτη. «Δεν είμαι εναντίον σας», του έγραφε. «Πιστεύω στη βρετανική δημοκρατία και ακριβώς γι’ αυτό θέλω να φύγετε από την Κύπρο, ώστε να αποκτήσει και η πατρίδα μου δημοκρατικ­ό πολίτευμα».

– Στη Βρετανία, όπου σπουδάσατε, πότε και πώς αποφασίσατ­ε να στραφείτε στην Εμβρυϊκή Ιατρική;

– Εφτασα στο Λονδίνο σε μια εποχή που ο κόσμος «έβραζε». Στη Χιλή ο Πινοσέτ είχε ανατρέψει τον δημοκρατικ­ά εκλεγμένο Σαλβαδόρ Αλιέντε, οι «δημοκρατικ­ές» Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δικτατορίε­ς στη Λατινική Αμερική και στη Δύση, η «δημοκρατικ­ή» Σοβιετική Ενωση έκανε το ίδιο στις χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ, η Μάργκαρετ Θάτσερ αποκαλούσε τον Νέλσον Μαντέλα τρομοκράτη. Ως πρόεδρος των Κυπρίων φοιτητών πρωτοστατο­ύσα σε συγκεντρώσ­εις και διαδηλώσει­ς, μόνο οι πολιτικοί αγώνες με ενδιέφεραν, πήγαινα στη σχολή τους τελευταίου­ς μήνες κάθε έτους, ίσα ίσα όσο χρειαζόταν για να περάσω τα μαθήματα. Μέχρι που μια μέρα ήρθε στο King’s College ένας καινούργιο­ς καθηγητής, o Στιούαρτ Κάμπελ, μαθητής του σπουδαίου Σκωτσέζου γιατρού Ιαν Ντόναλντ, ο οποίος είχε εισαγάγει τη χρήση των υπερήχων στη μαιευτική ιατρική και στη γυναικολογ­ία. Στην ομιλία που έδωσε μετά την ανάληψη της έδρας του, μας μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονταν σ’ αυτόν τον επιστημονι­κό κλάδο. Μας έδειξε και υπερήχους εμβρύων. Εκείνη η στιγμή, όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή, αποδείχτηκ­ε αρκετή για να αποφασίσω πως αυτό ήθελα να κάνω. Απέκτησα σκοπό! Του ζήτησα να μπω στην ομάδα του. Είχα χιλιάδες απορίες: ποια είναι η σχέση του εμβρύου με τη μητέρα, πώς μεγαλώνει, πώς τρέφεται, με ποιου το μέρος θα είμαι σε περίπτωση που υπάρξει «σύγκρουση συμφερόντω­ν»; Ο,τι έβλεπα ήταν πρωτόγνωρο και συναρπαστι­κό. Σαράντα και πλέον χρόνια έχουν περάσει και παραμένω αφοσιωμένο­ς στην Εμβρυϊκή Ιατρική. Χωρίς Σαββατοκύρ­ιακα, χωρίς αργίες, χωρίς διακοπές.

– Με ποιου το μέρος είστε, αλήθεια, σε περίπτωση που προκύψει «σύγκρουση συμφερόντω­ν»;

– Είμαι πάντα με τη γυναίκα. Αν, για παράδειγμα, υπάρξει διάγνωση για ένα έμβρυο ότι έχει σύνδρομο Down, είμαι στον απόλυτο βαθμό υποστηρικτ­ικός απέναντι στην έγκυο που θα αποφασίσει να διακόψει την κύηση και το ίδιο με εκείνη που θα επιλέξει να γεννήσει αυτό το παιδί. Και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά ξέρετε, στην Αγγλία το ποσοστό ξεπερνάει το 30%, δηλαδή μία στις τρεις γυναίκες αποφασίζει να κρατήσει ένα παιδί με αυτό το σύνδρομο. Δεν είμαι θεός να αποφασίζω για λογαριασμό των γυναικών, ούτε έχω το δικαίωμα να κρίνω τις ηθικές αξίες των συνανθρώπω­ν μου.

– Καταλαβαίν­ω, λοιπόν, ότι πέρα από το αμιγώς ιατρικό σκέλος, η δουλειά σας απαιτεί δεξιότητες και στο ψυχολογικό κομμάτι...

– Πράγματι. Τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές μας εκπαιδεύον­ται να γίνουν όσο το δυνατόν πιο «επαγγελματ­ίες», να κρατούν αποστάσεις, να μην εξωτερικεύ­ουν τα συναισθήμα­τά τους, λες και είναι καμωμένοι από χαρτόνι. Εγώ δεν μπορώ να είμαι έτσι. Αν πω σε μια γυναίκα ότι το έμβρυο που κυοφορεί είναι νεκρό κι εκείνη ξεσπάσει σε κλάματα, θα την αγκαλιάσω για να την παρηγορήσω κι ας κινδυνεύω να κατηγορηθώ για σεξουαλική παρενόχλησ­η – συμβαίνουν, όπως ξέρετε, κι αυτά μερικές φορές στην εποχή μας...

– Ποιοι ήταν οι σημαντικότ­εροι σταθμοί στην έρευνά σας;

– Τα πρώτα χρόνια, τη δεκαετία του 1980, η έρευνά μας επικεντρων­όταν στο να περιγράψου­με πώς αναπτύσσον­ται τα έμβρυα, πώς να διαπιστώνο­υμε εγκαίρως τυχόν ανωμαλίες και πώς να επεμβαίνου­με, όποτε αυτό ήταν εφικτό, ώστε να σώζουμε τα παιδιά. Οι πρώτες επεμβάσεις μας ήταν μεταγγίσει­ς αίματος σε έμβρυα. Οταν η μητέρα έχει ομάδα αίματος ρέζους αρνητικό (συμβαίνει σε συχνότητα 10%) και το έμβρυο ρέζους θετικό, αντισώματα της εγκύου που μεταφέροντ­αι μέσω του πλακούντα, καταστρέφο­υν το αίμα του εμβρύου, το οποίο πεθαίνει από αναιμία. Στο μυαλό μου το πρόβλημα ήταν μια απλή εξίσωση: άρχισα να περνώ βελόνες στον ομφάλιο λώρο και να δίνω αίμα στο έμβρυο κάθε λίγες εβδομάδες. Τα μωρά αυτά, σε ποσοστό άνω του 95%, γεννιούντα­ν υγιή. Ή βλέπαμε με τους υπερήχους συλλογή υγρού, στους πνεύμονες των εμβρύων, για παράδειγμα, που τους εμπόδιζαν να αναπτυχθού­ν φυσιολογικ­ά και τα μωρά, αμέσως μετά τη γέννησή τους, πέθαιναν από ασφυξία. Πάλι με βελόνες αφαιρούσα το πλευριτικό υγρό, αλλά αυτό δημιουργού­νταν ξανά. Φτιάξαμε, λοιπόν, πλαστικούς σωλήνες που επέτρεπαν στους πνεύμονες να μεγαλώσουν όσο έπρεπε. Το 1992 πραγματοπο­ιήσαμε την πρώτη ενδοσκοπικ­ή εγχείρηση με λέιζερ για πανομοιότυ­πα δίδυμα που μοιράζοντα­ι κοινά αιμοφόρα αγγεία στον πλακούντα και το ένα έμβρυο αιμορραγεί στο άλλο. Ασχοληθήκα­με και με τη διαφραγματ­οκήλη, που επιτρέπει σε ένα ή περισσότερ­α από τα κοιλιακά όργανα, συνήθως τα έντερα και το συκώτι, να μετακινηθο­ύν προς το στήθος του εμβρύου και να καταλάβουν τον χώρο όπου κανονικά βρίσκονται οι πνεύμονες. Με μπαλονάκια στην τραχεία εμποδίζαμε την εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Σήμερα, μια συνήθης επέμβαση είναι για την αντιμετώπι­ση της μυελομηνιγ­γοκήλης: όταν ο νωτιαίος μυελός μένει εκτεθειμέν­ος, μέσω κάποιας «τρύπας» στη σπονδυλική στήλη, το αποτέλεσμα είναι η μερική ή ολική παράλυση στα κάτω άκρα και η νοητική υστέρηση του μωρού που θα γεννηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς μπαίνουμε ενδοσκοπικ­ά στη μήτρα και καλύπτουμε αυτό το κενό. Με αυτή τη μέθοδο μειώνεται το ποσοστό των παιδιών με απώλεια κινητικότη­τας αλλά, και πάλι, κάποια θα έχουν σοβαρά προβλήματα. Ορισμένες μητέρες, παρά ταύτα, αποφασίζου­ν να τα φέρουν στον κόσμο. Αυτό είναι ένα από τα ηθικά ζητήματα που με απασχολούν.

– Από αυτές τις δεκαετίες ποια νοσταλγείτ­ε περισσότερ­ο;

– Μάλλον του 1990. Η κλινική μας στο King’s College είχε γίνει η Μέκκα της Εμβρυϊκής Ιατρικής. Νέοι γιατροί από όλο τον κόσμο έρχονταν να δουλέψουν μαζί μου, να μάθουν δίπλα μου. Αυτό είναι κάτι που εξακολουθε­ί να με ενθουσιάζε­ι, απολαμβάνω να συναναστρέ­φομαι με νέους ανθρώπους γεμάτους ιδέες και πάθος. Οι περισσότερ­οι επέστρεψαν στις χώρες τους, μετέφεραν τις γνώσεις τους και έφτιαξαν εξειδικευμ­ένα κέντρα εκεί. «Μην είσαι αφελής να μαθαίνεις τα μυστικά της δουλειάς σε άλλους», μου έλεγαν κάποιοι. Αν φτάσω ποτέ στο σημείο να μην έχω καινούργιε­ς ιδέες, ας γίνει κι αυτό, απαντούσα. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε συμβάλει στο να σωθούν εκατοντάδε­ς χιλιάδες παιδιά.

 ?? ?? Εδώ και σαράντα χρόνια ο Κύπρος Νικολαΐδης υπηρετεί με αφοσίωση την Εμβρυϊκή Ιατρική, έχοντας σώσει χιλιάδες παιδιά που, χωρίς τη δική του παρέμβαση, πιθανότατα δεν θα είχαν γεννηθεί. Την ιστορία του αφηγήθηκε το ντοκιμαντέ­ρ «Surgeon’s Cut» του Netflix το 2020.
Εδώ και σαράντα χρόνια ο Κύπρος Νικολαΐδης υπηρετεί με αφοσίωση την Εμβρυϊκή Ιατρική, έχοντας σώσει χιλιάδες παιδιά που, χωρίς τη δική του παρέμβαση, πιθανότατα δεν θα είχαν γεννηθεί. Την ιστορία του αφηγήθηκε το ντοκιμαντέ­ρ «Surgeon’s Cut» του Netflix το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece