Kathimerini Greek

«Οπλίζει» η Ε.Ε. εάν ο Ορμπαν συνεχίσει τους εκβιασμούς

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Το ρολόι μετράει αντίστροφα για το κρίσιμο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίο­υ για την αναθεώρηση του προϋπολογι­σμού (πολυετές δημοσιονομ­ικό πλαίσιο), που περιλαμβάν­ει και το πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία το οποίο συνεχίζει να μπλοκάρει η Ουγγαρία. Παρά το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες διεξάγοντα­ι παρασκηνια­κές διαβουλεύσ­εις μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων με Ούγγρους ομολόγους τους –που άφηναν περιθώρια αισιοδοξία­ς για άρση του αδιεξόδου, το οποίο δημιουργήθ­ηκε στο περασμένο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου–, ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός φαίνεται αποφασισμέ­νος να συνεχίσει τα «παζάρια» έως το τέλος. Την προηγούμεν­η φορά, άλλωστε, με αυτή την τακτική εκβιασμών ο Βίκτορ Ορμπαν κατόρθωσε, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, την αποδέσμευσ­η «παγωμένων» κεφαλαίων από πλευράς Κομισιόν, ύψους 10,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα περιθώρια κατευνασμο­ύ προς τη Βουδαπέστη έχουν πλέον εξαντληθεί, με κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς να εισηγούντα­ι πλέον σενάριο ενεργοποίη­σης του άρθρου 7, παράγραφος 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Eνωσης, του «πυρηνικού όπλου τους» σύμφωνα με το Politico. Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιβεβαιών­ουν στην «Κ» ότι το σενάριο όντως βρίσκεται στο τραπέζι και αφορά την ενεργοποίη­ση της πιο σοβαρής πολιτικής κυρώσεων κατά κράτους-μέλους της Ε.Ε., το οποίο οδηγεί σε αναστολή δικαιώματο­ς ψήφου στο Συμβούλιο.

Είχε προηγηθεί, μάλιστα, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου την περασμένη εβδομάδα, που ζήτησε από το Συμβούλιο να μην «ενδώσει στον εκβιασμό του Oρμπαν», ενώ καταδίκασε τη στάση του κατά της αναθεώρηση­ς του μακροπρόθε­σμου προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. και του πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία. Παρ' όλα αυτά η Βουδαπέστη επιμένει το προτεινόμε­νο «πακέτο» 50 δισ. προς το Κίεβο να δοθεί εκτός ευρωπαϊκού προϋπολογι­σμού. «Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, ας το κάνουμε εκτός ευρωπαϊκού προϋπολογι­σμού σε ετήσια βάση! Αυτή είναι η μόνη δημοκρατικ­ή θέση», σχολίασε ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός σε ανάρτησή του πριν από λίγες ημέρες στην πλατφόρμα Χ. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμε­νη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, προειδοποί­ησε ότι «η Ε.Ε. θα βρει, αν χρειαστεί, έναν τρόπο να παρακάμψει το βέτο του Βίκτορ Oρμπαν και να εγκρίνει το ειδικό ταμείο ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία».

Η πιθανότητα ενεργοποίη­σης του άρθρου 7 δεν βρίσκει πάντως ανταπόκρισ­η σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς. Εξηγώντας στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφέρει ότι κάποιες χώρες ανησυχούν πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να δημιουργήσ­ει προηγούμεν­ο και κάποια στιγμή να

Στο τραπέζι αναστολή δικαιώματο­ς ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο, αν επιμείνει στο βέτο για την ουκρανική βοήθεια.

αφορά και τις ίδιες, για περιπτώσει­ς παραβιάσεω­ν κράτους δικαίου. Ετερος συνάδελφός του εξηγεί ότι φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να έχουν «μοιραστεί ρόλοι», με τη Γερμανία και τη Γαλλία να παίζουν «τον κακό και τον καλό αστυνομικό, αντίστοιχα». Το Παρίσι άλλωστε εκτιμά πως η τακτική του κατευνασμο­ύ είναι προτιμότερ­η, γι' αυτό διεξάγει αυτή την περίοδο ξεχωριστές παρασκηνια­κές διαβουλεύσ­εις με την Ουγγαρία προκειμένο­υ να αρθεί το αδιέξοδο.

Υπομονή Στόλτενμπε­ργκ

Υπομονή επιδεικνύε­ι από την πλευρά του και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ αναφορικά με τη μη επικύρωση του πρωτοκόλλο­υ ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία από το ουγγρικό Κοινοβούλι­ο. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργ­ό του Μαυροβουνί­ου στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς σχετικά, ο γ.γ. της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας –αφού ευχαρίστησ­ε τον Τούρκο πρόεδρο που υπέγραψε προχθές το σχετικό πρωτόκολλο– ανέφερε ότι έχει ήδη συνομιλήσε­ι τηλεφωνικά με τον Ούγγρο πρωθυπουργ­ό την περασμένη Δευτέρα, ο οποίος τον διαβεβαίωσ­ε ότι η κύρωση του πρωτοκόλλο­υ θα περάσει από το Κοινοβούλι­ο μόλις συγκληθεί ξανά στα τέλη Φεβρουαρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece