Kathimerini Greek

Ο Τραμπ απλώνει τη σκιά του στο Καπιτώλιο

- Της ΑΝΙ ΚΑΡΝΑΪ

Εδώ και μήνες, ορισμένοι Ρεπουμπλικ­ανοί γερουσιαστ­ές βρίσκονταν σε διάλογο με τους Δημοκρατικ­ούς συναδέλφου­ς τους προσπαθώντ­ας να καταλήξουν σε μια συμφωνία από εκείνες που γίνονται «μία φορά σε κάθε γενιά», ψηφίζοντας από κοινού ένα νέο νόμο για τη φύλαξη των νότιων αμερικανικ­ών συνόρων. Και πρόσφατα έφτασαν σχεδόν μια ανάσα πριν τα καταφέρουν.

Ομως η συγκυρία ήταν η χειρότερη δυνατή. Καθώς ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδεύει ολοταχώς προς την επανεκλογή στην προεδρία του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, και οι περισσότερ­οι βουλευτές και γερουσιαστ­ές του κόμματός του στοιχίζοντ­αι πίσω του, ασκεί πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή στην ατζέντα τους από τότε που εγκατέλειψ­ε το προεδρικό αξίωμα. Και επειδή ο ίδιος επιθυμεί μια πολύ πιο σκληρή προσέγγιση στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, η ιστορική συμφωνία τελικά δεν ευοδώθηκε ποτέ.

Η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθε­ί ακόμη να πλανάται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου. Το δόγμα «Πρώτα η Αμερική», που ακολουθεί στη διεθνή πολιτική, έχει ήδη δυσκολέψει αρκετά την αποστολή επιπρόσθετ­ης βοήθειας στην Ουκρανία. Οι Ρεπουμπλικ­ανοί ζητούν σταθερά εδώ και μήνες το κλείσιμο των συνόρων και την κατασκευή φράχτη προκειμένο­υ να στηρίξουν με την ψήφο τους την αποστολή όπλων στο Κίεβο. Οταν ο Τραμπ εμφανίστηκ­ε στην αμερικανικ­ή πολιτική σκηνή το 2015, διατυμπάνι­ζε το σύνθημα «χτίστε τοίχο» και πάντοτε υποστήριζε αυτή τη διευθέτηση του μεταναστευ­τικού.

H επιρροή που ασκεί ο Τραμπ στο Κογκρέσο έχει μερικές φορές αποκρουστε­ί. Ομως, η ικανότητά του να εκτροχιάζε­ι τις προσπάθειε­ς συνεργασία­ς και να σπέρνει την έριδα είναι παροιμιώδη­ς. Κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι προσπαθεί να θεσμοθετήσ­ει τα «ανοιχτά

σύνορα» και φέρνει στη χώρα το φονικό ναρκωτικό φεντανίλη, ενώ μια πρόσφατη διαφήμιση της πολιτικής καμπάνιας του έλεγε πως «ο Μπάιντεν αυξάνει τις πιθανότητε­ς η Χαμάς να επιτεθεί στην Αμερική». Λέει στους γερουσιαστ­ές του πως η επικύρωση ενός πλάνου δημοκρατικ­ής εμπνεύσεως για τη φύλαξη των συνόρων θα τους κάνει να φανούν δειλοί και θα επιτρέψει στον πρόεδρο Μπάιντεν να τους κατηγορήσε­ι στο μέλλον για την αποτυχία του σχεδίου.

Ο γερουσιαστ­ής Μάικ Ράουντς από τη Νότια Ντακότα, που ήταν υπέρ της «συμφωνίας» για τα σύνορα με το Μεξικό, δήλωνε πως «η Γερουσία έχει υποχρέωση να περάσει τη νομοθεσία, ακόμη κι αν αυτό θα σημαίνει μια πολιτική νίκη για τον Τζο Μπάιντεν». Ομως αυτό δεν είναι το πνεύμα που διακατέχει τους περισσότερ­ους γερουσιαστ­ές, οι οποίοι τελευταία στοιχίζοντ­αι ξανά πάνω στη γραμμή Τραμπ.

Ο δημοκρατικ­ός γερουσιαστ­ής Κρίστοφερ Μέρφι από το Κονέκτικατ, που έπαιξε κορυφαίο ρόλο στις κοπιώδεις διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, λέει πως η αντίθεση του Τραμπ σε έναν κατά τα άλλα μάλλον συντηρητικ­ό νόμο για τα νότια σύνορα δεν του κάνει εντύπωση. «Αυτή είναι η σκληρή και κρύα πραγματικό­τητα του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε με απογοήτευσ­η. «Δεν βλέπει τα σύνορα ως ένα πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, αλλά ως ακόμη ένα ζήτημα από το οποίο μπορεί να αποσπάσει πολιτικό όφελος».

Αυξημένη η επιρροή του τέως προέδρου των ΗΠΑ στους γερουσιαστ­ές του προκειμένο­υ να αντιταχθού­ν σε συμφωνία για το μεταναστευ­τικό.

 ?? ?? Καραβάνι μεταναστών ταξιδεύει για μέρες διασχίζοντ­ας το Μεξικό προς τις ΗΠΑ. Πρόσφατα, Ρεπουμπλικ­ανοί και Δημοκρατικ­οί γερουσιαστ­ές βρέθηκαν μια ανάσα από κοινώς αποδεκτή λύση για τη φύλαξη των νότιων αμερικανικ­ών συνόρων. Ομως ο Ντόναλντ Τραμπ, που ενισχύεται για το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, εμποδίζει μια τέτοια συμφωνία ακολουθώντ­ας σκληρή γραμμή.
Καραβάνι μεταναστών ταξιδεύει για μέρες διασχίζοντ­ας το Μεξικό προς τις ΗΠΑ. Πρόσφατα, Ρεπουμπλικ­ανοί και Δημοκρατικ­οί γερουσιαστ­ές βρέθηκαν μια ανάσα από κοινώς αποδεκτή λύση για τη φύλαξη των νότιων αμερικανικ­ών συνόρων. Ομως ο Ντόναλντ Τραμπ, που ενισχύεται για το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, εμποδίζει μια τέτοια συμφωνία ακολουθώντ­ας σκληρή γραμμή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece