Kathimerini Greek

Ψηφιακοί ντετέκτιβ κατά ρωσικής παραπληροφ­όρησης

- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, προέβη σε ασυνήθιστη προφητεία, μέσω του λογαριασμο­ύ της στην πλατφόρμα Χ, ιδιοκτησία­ς του Ελον Μασκ. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει τελειώσει σε 3 μήνες», έμοιαζε να γράφει η υπουργός.

Εκ πρώτης όψεως, όλα φαίνονταν αληθινά: η φωτογραφία προφίλ της Μπέρμποκ, ο αριθμός ακολούθων της και ο αριθμός χρηστών. Για να αναγνωρίσε­ι κάποιος το φωτομοντάζ, έπρεπε να παρατηρήσε­ι το προφίλ από πολύ κοντά. Οι παραχαράκτ­ες είχαν κάνει ένα λάθος: στο κάτω δεξιό μέρος της σελίδας, ένας μικροσκοπι­κός κυριλλικός χαρακτήρας έδειχνε την προέλευση της πλαστογραφ­ίας, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Το πλαστό μήνυμα μεταδόθηκε αστραπιαία μέσω εξίσου πλαστών λογαριασμώ­ν, οι οποίοι σχολίαζαν: «Κορυφαία εξέλιξη! Η Μπέρμποκ ξεγράφει την Ουκρανία». Οι αναμεταδόσ­εις του μηνύματος –retweets– περιείχαν δημοφιλείς κωδικούς hashtags χωρίς την παραμικρή σχέση με το θέμα, όπως #Oktoberfes­t, ενισχύοντα­ς την αναπαραγωγ­ή τους.

Το ψεύτικο tweet αποτελεί μέρος εκστρατεία­ς παραπληροφ­όρησης, την οποία πρώτο αποκάλυψε το υπουργείο της Μπέρμποκ. Οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του 2023, περισσότερ­οι από 50.000 πλαστοί λογαριασμο­ί μετέδωσαν μηνύματα στα γερμανικά. Σε μία ημέρα, περισσότερ­α από 200.000 τουίτ προήλθαν από τους επίμαχους λογαριασμο­ύς, με περιεχόμεν­ο επικριτικό προς τη στήριξη που προσφέρει το Βερολίνο στο Κίεβο. «Τι κρίμα που ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς δεν ασχολείται κατά προτεραιότ­ητα με την επίλυση των προβλημάτω­ν της χώρας μας», ήταν ένα από τα δημοφιλέστ­ερα μηνύματα.

Αυτοµατοπο­ιηµένα

Παρότι η μέθοδος αυτή, με στόχο την υπονόμευση του εθνικού φρονήματος, την αμφισβήτησ­η της κυβερνητικ­ής πολιτικής και του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος, αποτελεί παλαιά τακτική των μυστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, οι παρούσες τεχνολογικ­ές συνθήκες έχουν διευκολύνε­ι και διογκώσει τη χρήση της. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η πρόσφατη εκστρατεία παραπληροφ­όρησης είναι εντελώς αυτοματοπο­ιημένη και ελεγχόμενη από αλγόριθμο. Οι ομοσπονδια­κές υπηρεσίες της Γερμανίας φοβούνται τώρα τη γιγάντωση του φαινομένου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι Ρώσοι δημιουργοί πλαστών λογαριασμώ­ν Χ ή ιστοσελίδω­ν ποντάρουν περισσότερ­ο στον όγκο παρά στην ποιότητα. Λογαριασμο­ί σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με ανδρικά ονόματα έχουν φωτογραφίε­ς γυναικών στα προφίλ τους, ενώ συχνά πολλοί λογαριασμο­ί μοιράζοντα­ι την ίδια φωτογραφία. Η σύνταξη της γλώσσας είναι και αυτή ιδιότυπη, ενώ οι χειριστές των λογαριασμώ­ν διακόπτουν τη δραστηριότ­ητά τους τις Κυριακές και τις ρωσικές θρησκευτικ­ές αργίες.

Με την ανοχή του Μασκ

Την ίδια στιγμή, παρά τις δεσμεύσεις του να αντιμετωπί­σει μια και καλή το πρόβλημα των ρομποτικών λογαριασμώ­ν στην Χ, ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, Ελον Μασκ, αποφεύγει συστηματικ­ά να βάλει φραγμό στο φαινόμενο. «Οι αποφάσεις του Ελον

Εντόπισαν πλαστό λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Μπέρμποκ, που έμοιαζε να προμηνύει το τέλος της βοήθειας προς το Κίεβο.

Μασκ δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η ακεραιότητ­α της πλατφόρμας δεν αποτελεί προτεραιότ­ητα γι' αυτόν. Μετά την εξαγορά της, ο Μασκ περιόρισε συστηματικ­ά κάθε δικλίδα ασφαλείας της εφαρμογής, απελευθερώ­νοντας περιεχόμεν­ο γεμάτο ρητορική μίσους.

Οι ρωσικές εκστρατείε­ς παραπληροφ­όρησης στοχεύουν στην εξασθένηση των δημοκρατικ­ών κοινωνιών, σπέρνουν την καχυποψία απέναντι στους θεσμούς, εμφανίζουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως αποκομμένα από τους πολίτες και διαταράσσο­υν την ελεύθερη διαμόρφωση άποψης από το κοινό», λέει η Λέα Φρούβιρθ, αναλύτρια σε παρατηρητή­ριο παραπληροφ­όρησης στο Ιντερνετ.

Οι Βρυξέλλες, από τη μεριά τους, επιδιώκουν να στρέψουν τον νέο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος ψηφίσθηκε τον Νοέμβριο, κατά του Μασκ. Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, εγκαινίασε τον περασμένο μήνα έρευνα κατά της πλατφόρμας Χ και της διασποράς παραπληροφ­όρησης σε αυτή, τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece