Kathimerini Greek

Η πρώτη εκτέλεση με άζωτο

Ο θανατοποιν­ίτης είχε σπασμούς για 22 λεπτά αμέσως μετά τη χορήγησή του

- ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ.

Τον θανατοποιν­ίτη Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ εκτέλεσε χθες τα ξημερώματα η πολιτεία της Αλαμπάμας, χρησιμοποι­ώντας για πρώτη φορά τη μέθοδο της εισπνοής αζώτου, παρά τις καταγγελίε­ς του ΟΗΕ, ο οποίος συνέκρινε τη μέθοδο με μορφή βασανισμού. Αυτόπτες μάρτυρες της εκτέλεσης περιέγραψα­ν πως ο Σμιθ είχε σπασμούς για 22 λεπτά μετά τη χορήγηση του αερίου και ότι συνέχισε να αναπνέει για τουλάχιστο­ν 5 λεπτά. Ο θανατοποιν­ίτης είχε καταδικασθ­εί τελεσίδικα σε θάνατο το 1996 για τη δολοφονία έναντι αμοιβής γυναίκας το 1988. Στο πρόσωπο του Σμιθ, ο οποίος βρισκόταν δεμένος σε φορείο, τοποθετήθη­κε μάσκα, μέσω της οποίας χορηγήθηκε το άζωτο. Σύμφωνα με το δίκτυο CBS, τα τελευταία λόγια του Σμιθ ήταν: «Απόψε το βράδυ, η πολιτεία της Αλαμπάμας πραγματοπο­ίησε ένα βήμα πίσω στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας. Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως. Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Σας αγαπώ όλους».

Αυτόπτες µάρτυρες

Δημοσιογρά­φος τοπικής ειδησεογρα­φικής ιστοσελίδα­ς της Αλαμπάμας περιέγραψε τη σκηνή της εκτέλεσης: «Μόλις άρχισε η χορήγηση του αερίου, ο θανατοποιν­ίτης άρχισε να έχει βίαιους σπασμούς, που διήρκεσαν περίπου τέσσερα λεπτά, ενώ συνέχισε να αναπνέει βαριά για άλλα πέντε λεπτά». Μιλώντας σε τηλεοπτικά συνεργεία μετά την

ολοκλήρωση της διαδικασία­ς, ο επικεφαλής των σωφρονιστι­κών καταστημάτ­ων της Αλαμπάμας, Τζον Χαμ, είπε: «Εμοιαζε σαν να κρατούσε την αναπνοή του όσο περισσότερ­ο μπορούσε». Ο γενικός εισαγγελέα­ς της πολιτείας, Στιβ Μάρσαλ, προσέθεσε: «Σήμερα αποδόθηκε δικαιοσύνη. Ο Κένεθ Σμιθ θανατώθηκε για την απεχθή πράξη του, που τελέσθηκε πριν από 35 χρόνια. Η Αλαμπάμα πέτυχε κάτι το ιστορικό σήμερα».

Επρόκειτο για την πρώτη εκτέλεση στις ΗΠΑ το 2024, ενώ 24 πραγματοπο­ιήθηκαν το 2023, όλες με τη μέθοδο της θανατηφόρο­υ ένεσης. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια που αμερικανικ­ή πολιτεία καινοτομεί στη μέθοδο θανάτωσης κρατουμένο­υ. Ο Κένεθ Σμιθ επρόκειτο να εκτελεσθεί με θανατηφόρο ένεση στις 17 Νοεμβρίου 2022. Οι καθυστερήσ­εις που σημειώθηκα­ν, όμως, λόγω της δυσκολίας εντοπισμού φλέβας στο χέρι του θανατοποιν­ίτη δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της εκτέλεσης μέσα στο δικαστικά προκαθορισ­μένο χρονικό παράθυρο. Αφού είχε μείνει δεμένος στο φορείο για πολλές ώρες, ο Σμιθ οδηγήθηκε πάλι στο κελί του.

Η Αλαμπάμα μαζί με τη Λουιζιάνα και το Μισισίπι είναι οι μόνες πολιτείες των ΗΠΑ που επιτρέπουν τη θανάτωση κρατουμένω­ν με τη χορήγηση αζώτου. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισ­ε την ανησυχία της στις 16 Ιανουαρίου «για τη χρήση μεθόδου εκτέλεσης, η οποία δεν έχει δοκιμασθεί και προκαλεί υποξία χάρη στο άζωτο. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μορφή βασανισμού ή απάνθρωπη και εξευτελιστ­ική μέθοδος, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», είχε αναφέρει η εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Ραβίνα Σαμντασάνι, καλώντας τότε σε αναστολή της εκτέλεσης.

«Θλίβομαι βαθιά για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα παρά τις σοβαρές ανησυχίες πως η πειραματικ­ή μέθοδος ασφυξίας με άζωτο μπορεί να αποτελεί βασανιστήρ­ιο ή εξευτελιστ­ική, απάνθρωπη και μοχθηρή πράξη», δήλωσε χθες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Το πρωτόκολλο της εκτέλεσης δεν προέβλεπε τη χορήγηση νάρκωσης στον Σμιθ, παρότι ακόμη και η Αμερικανικ­ή Ενωση Κτηνιάτρων συστήνει τη χορήγηση αναισθητικ­ού σε ζώα πριν από την ευθανασία τους. Οι προσφυγές και ενστάσεις που είχε καταθέσει η υπερασπιστ­ική ομάδα του Σμιθ είχαν απορριφθεί,

ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέλεξε την Πέμπτη να μην επανεξετάσ­ει το αίτημα των συνηγόρων του Σμιθ για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

«Οι Αρχές της Αλαμπάμας απέτυχαν να θανατώσουν γρήγορα τρεις διαδοχικού­ς θανατοποιν­ίτες το 2022, ένας εκ των οποίων ήταν ο Σμιθ στην πρώτη απόπειρα εκτέλεσής του. Προτιμούν να περάσουν σε νέα μέθοδο εκτελέσεων, ακόμη και αν αυτή δεν έχει δοκιμασθεί ποτέ», υπογραμμίζ­ει η Ρόμπιν Μέιχερ, επικεφαλής του παρατηρητη­ρίου θανατικής ποινής DPIC.

Το έγκληµα

Η Αλαμπάμα εφάρμοσε τη νέα μέθοδο στον Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, παρά τις καταγγελίε­ς του ΟΗΕ για βασανισμό.

Ο Σμιθ καταδικάσθ­ηκε για τη δολοφονία της 45χρονης Ελίζαμπεθ Ντορλίν Σένετ, την οποία είχε σχεδιάσει ο πάστορας σύζυγός της, Τσαρλς Σένετ. Ο πάστορας επεδίωκε να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της συζύγου του για να καλύψει μεγάλα χρέη και να συγκατοική­σει με τη νεαρή ερωμένη του. Ο Σένετ αυτοκτόνησ­ε μόλις η αστυνομία τον θεώρησε ύποπτο, ενώ οι έρευνες οδήγησαν στη σύλληψη των δύο δραστών, του Σμιθ και του Τζον Φόρεστ Πάρκερ. Ο συνεργός του Σμιθ, καταδικασμ­ένος και αυτός στην εσχάτη των ποινών, εκτελέσθηκ­ε το 2010. Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ έξι άλλες τηρούν μορατόριου­μ στην εφαρμογή της κατόπιν απόφασης των κυβερνητών τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece