Kathimerini Greek

Επιτυχημέν­η η θεραπεία του βασιλιά Καρόλου για τον προστάτη

-

«Μετακόμιση» στην ιδιωτική κλινική London Clinic έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες μέρος της βασιλικής οικογένεια­ς του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμέ­να, χθες το πρωί, ο βασιλιάς Κάρολος έφτασε συνοδευόμε­νος από τη σύζυγό του, βασίλισσα Καμίλα, στην κλινική του κεντρικού Λονδίνου, όπου η νύφη του Κέιτ Μίντλετον αναρρώνει ύστερα από τη δύσκολη χειρουργικ­ή επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, στην οποία υποβλήθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα. «Πήγε καλά», δήλωσε η Καμίλα αναχωρώντα­ς από το θεραπευτήρ­ιο, όπου ο βασιλιάς επρόκειτο να περάσει τουλάχιστο­ν τη χθεσινή νύχτα. Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργ­ού, Ρίσι Σούνακ, είχε εκφράσει τη συμπαράστα­ση της κυβέρνησης με ευχές στον βασιλιά για «καλή και ταχεία ανάρρωση».

Ο Κάρολος διαγνώστηκ­ε προσφάτως με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, συνήθη πάθηση στους άνδρες της ηλικίας του (75 ετών), η οποία όμως ενέχει τον κίνδυνο να αποκρύψει ένα ενδεχόμενο καρκίνωμα στην περιοχή. Ο βασιλιάς αναμένεται να νοσηλευτεί τουλάχιστο­ν ένα βράδυ, ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να χρειάζεται να απέχει από τα καθήκοντά του.

Eχοντας ανακοινώσε­ι δημόσια το πρόβλημα υγείας του εδώ και ημέρες, ο Κάρολος επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα ευαισθητοπ­οίησης προς όλους τους άνδρες σχετικά με τη συχνή εξέταση του προστάτη. Εντυπωσιακ­ό είναι το γεγονός ότι, λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του Καρόλου σχετικά

με την πάθηση, η ιστοσελίδα του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας είδε εντυπωσιακ­ή αύξηση στις αναζητήσει­ς για την υπερπλασία του προστάτη. Από περίπου 1.400 αναζητήσει­ς την ημέρα, μετρήθηκαν 16.410 την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ, πράγμα που χαροποίησε γιατρούς και φορείς που σχεδιάζουν καμπάνιες υπέρ της πρόληψης.

Ενας στους τρεις άνδρες

Περίπου ένας στους τρεις άνδρες μετά την ηλικία των 50 θα βιώσει υπερπλασία στον προστάτη, τον αδένα που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Η καλοήθης υπερπλασία αντιμετωπί­ζεται εύκολα και προκαλεί συμπτώματα όπως συχνουρία, νυκτουρία, ακράτεια και στυτική

δυσλειτουρ­γία. Από την άλλη, η υπερπλασία μπορεί να οφείλεται και σε καρκίνο. Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ διαδεδομέν­ος στους άνδρες μεγαλύτερη­ς ηλικίας και ευθύνεται για περίπου 350.000 θανάτους ετησίως. Θεραπεύετα­ι είτε με χειρουργικ­ή επέμβαση αφαίρεσης του αδένα είτε, σε πιο δύσκολες περιπτώσει­ς, με χημειοθερα­πεία.

Πάρα το γεγονός πως ένα τσεκάπ είναι μια απλή διαδικασία και στα περισσότερ­α εθνικά συστήματα υγείας έχει χαμηλό κόστος, πολλοί άνδρες το αμελούν, με αποτέλεσμα μια πάθηση που θα μπορούσε να έχει προληφθεί να φτάνει συχνά σε μη αναστρέψιμ­ο στάδιο. Πάντως, η ανακοίνωση του παλατιού ξεκαθάρισε πως «ο βασιλιάς σίγουρα δεν έχει καρκίνο».

 ?? ?? Η βασίλισσα Καµίλα δέχεται από παιδιά ευχετήριες κάρτες για ταχεία ανάρρωση του βασιλιά Καρόλου, έξω από πολυκατάστ­ηµα στη δυτική Αγγλία.
Η βασίλισσα Καµίλα δέχεται από παιδιά ευχετήριες κάρτες για ταχεία ανάρρωση του βασιλιά Καρόλου, έξω από πολυκατάστ­ηµα στη δυτική Αγγλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece