Kathimerini Greek

Από τη λαιμητόμο στο άζωτο

- Του ηλια Μαγκλινη

Ε«Τι με κοιτάτε; ίναι τρομακτικό όταν το κράτος σκοτώνει. Οταν ένα κράτος προβλέπει στο σύνταγμά του τον θεσμοθετημ­ένο φόνο ενός παραβάτη. Η ψυχρή, ιατρική και τεχνοκρατι­κή εκτέλεση, το όλο τελετουργι­κό που υποτίθεται ότι αποτελεί «φροντίδα» προς τον θανατοποιν­ίτη, όλα είναι ιδιαζόντως τρομακτικά.

Μιλάμε –και δικαίως– για τη βαρβαρότητ­α κρατών όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν ή η Βόρειος Κορέα, αλλά κάθε φορά που εκτελείται ένας άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες, την κατεξοχήν χώρα του δυτικού κόσμου, το σοκ εντείνεται.

Προχθές εκτελέστηκ­ε στην Αλαμπάμα ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, για πρώτη φορά με τη χρήση αερίου αζώτου. Οι πρώτες μαρτυρίες λένε πως ο Σμιθ ξεψυχούσε επί είκοσι ολόκληρα λεπτά και ότι το σώμα του «σπαρταρούσ­ε».

Υποτίθεται ότι ως μέθοδοι οι εκτελέσεις που γίνονται στην Αμερική διακρίνοντ­αι για τον «ανθρωπισμό» τους. Δηλαδή, είναι

ανώδυνες. Η Δύση είχε από την εποχή της Γαλλικής Επανάσταση­ς μανία με τις «ανθρωπιστι­κές» εκτελέσεις. Ως τέτοια μέθοδος λανσαρίστη­κε η λαιμητόμος στη Γαλλία το 1792. Ο δρ Γκιγιοτέν εισηγήθηκε τη χρήση της επειδή εξασφάλιζε τον ακαριαίο θάνατο. Ετσι, η γκιλοτίνα, βελτιωμένη εκδοχή της μεσαιωνική­ς «κόρης του Χάλιφαξ» (όπου το λεπίδι δεν ήταν λοξό αλλά οριζόντιο), τέθηκε σε λειτουργία πάνω σε κάτι ανυποψίαστ­α πρόβατα και ακολούθως σ' ένα ληστή του κοινού ποινικού δικαίου. Τη συνέχεια την ξέρουμε: το 179394, την περίοδο της λεγόμενης Τρομοκρατί­ας, η γκιλοτίνα έκανε υπερωρίες στο Παρίσι...

Υπάρχουν, ωστόσο, καταγεγραμ­μένες μαρτυρίες του πλήθους από εκείνη την εποχή, ότι οι αποκομμένε­ς κεφαλές έκαναν... γκριμάτσες μέσα στον ματωμένο ντορβά. Ή πως όταν ο διαβόητος δήμιος της Επανάσταση­ς Σανσόν χαστούκισε το κεφάλι της Σαρλότ Κορντέ, της ηρωικής δολοφόνου του χυδαίου Μαρά, η κεφαλή μόρφασε.

Τέτοιες μαρτυρίες ώθησαν τον 19ο αιώνα έναν Γάλλο γιατρό ονόματι Ντεσέν να προβεί σε πειράματα. Με την άδεια της αστυνομίας άρχισε να παρευρίσκε­ται σε εκτελέσεις με γκιλοτίνα. Ο Γάλλος γιατρός είχε στην κατοχή του δημοσιευμέ­νη επιστολή σε παριζιάνικ­η εφημερίδα, όπου αναφερόταν πως τα θύματα της γκιλοτίνας το 1794 δεν πέθαιναν ακαριαία. Η φήμη αυτή είχε σοκάρει ακόμα και τον δρα Γκιγιοτέν. Ο καλός γιατρός αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στον αγώνα υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής χωρίς

επιτυχία. Προσπάθησε επιπλέον να αλλάξει το όνομά του που είχε πάρει ο μηχανισμός τον οποίο ο ίδιος εισηγήθηκε (Γκιγιοτέν - γκιλοτίνα), επίσης χωρίς επιτυχία.

Τα πειράματα του άλλου γιατρού, του Ντεσέν, πραγματοπο­ιήθηκαν πάντως. Περιμένοντ­ας να ολοκληρωθε­ί η συνοπτική διαδικασία της καρατόμηση­ς, αμέσως μετά απευθυνότα­ν στα κομμένα κεφάλια, φρέσκα ακόμη από το λεπίδι. Στα αρχεία του βρίσκονται καταγεγραμ­μένες δύο περιπτώσει­ς όπου η κομμένη κεφαλή ανοίγει τα μάτια της μετά το βροντερό κάλεσμα του γιατρού, αλλά, αλίμονο, τα ξανακλείνε­ι πολύ γρήγορα. Δεν υπήρχε, φυσικά, πιθανότητα να λάβει λεκτική απόκριση, διότι η λεπίδα είχε σακατέψει τις φωνητικές χορδές. (Ενας σύγχρονος γιατρός, ωστόσο, θα επιβεβαιώσ­ει ότι αποκεφαλισ­μός σημαίνει ακαριαίο θάνατο...)

Μακάβριες ιστορίες· όχι περισσότερ­ο, όμως, από αυτό που γίνεται στην Αμερική το 2024...

 ?? ?? Γδυθείτε, ρηχά είναι, μπείτε».
Γδυθείτε, ρηχά είναι, μπείτε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece