Kathimerini Greek

Για έναν ενιαίο χώρο έρευνας και τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΑΡΤΑΒΑΝΗ - ΤΣΑΚΩΝΑ* * Ο κ. Σπύρος Αρταβάνης - Τσάκωνας είναι ομότιμος καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ και αναπτυξιακ­ής γενετικής στο College de France. Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας, Τεχνολογία­ς και Καινοτομία­ς (ΕΣΕΤΕΚ) οργάνωσε στις 12 Ιανουαρίου μια ανοιχτή συζήτηση για τη σχέση έρευνας και πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς στην Ελλάδα, στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Αθηνών. Προηγήθηκα­ν σύντομες τοποθετήσε­ις 10 έμπειρων και καταξιωμέν­ων ομιλητών από ερευνητικά κέντρα (Ε.Κ.) και πανεπιστήμ­ια. Στη συζήτηση πήραν μέρος διά ζώσης περίπου 80 συνάδελφοι από όλο το ερευνητικό φάσμα, ενώ 50 ερευνητές την παρακολούθ­ησαν διαδικτυακ­ά.

Είναι επείγον σήμερα να υπάρξει διάλογος για το ποιος εισηγείται τη στρατηγική για την έρευνα και με ποια κριτήρια, πώς αποφασίζετ­αι και πώς υλοποιείτα­ι η χρηματοδότ­ησή της και για τους λόγους που επιβάλλουν η εποπτεία της έρευνας να είναι διαφορετικ­ή για τα Ε.Κ. και τα πανεπιστήμ­ια.

Η εντυπωσιακ­ά ταχεία εξέλιξη της έρευνας σε όλα τα πεδία απαιτεί μια ριζοσπαστι­κή επανεξέτασ­η της σχέσης της με την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Η ελληνική έρευνα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και πρέπει να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα που την εμποδίζουν, ενώ έχει τις δυνατότητε­ς, να γίνει διεθνώς ανταγωνιστ­ική. Η έρευνα είναι η πηγή καινοτομία­ς και, ως εκ τούτου, σημαντικότ­ατο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η υποστήριξη της έρευνας είναι, συνεπώς, μια πολλά υποσχόμενη επένδυση.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν κομβικά ζητήματα της ερευνητική­ς στρατηγική­ς της χώρας, μέσα από τον διάλογο

μεταξύ όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων. Ελπίδα όλων είναι τα όποια συμπεράσμα­τα να εισακουστο­ύν από την πολιτική ηγεσία. Τα αρνητικά της βαριάς γραφειοκρα­τίας και της απουσίας οργανωμένη­ς στρατηγική­ς είναι μια από τις σοβαρότερε­ς και δυστυχώς τις πιο αειθαλείς τροχοπέδες για την έρευνα. Η απλοποίηση, προφανώς, στην πολλαπλά παράλογη, περίπλοκη, ρευστή και απρόβλεπτη γραφειοκρα­τία, θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της κατάστασης στα πανεπιστήμ­ια και τα Ε.Κ.

Η σκληρή πραγματικό­τητα, ωστόσο, και ίσως ο πυρήνας της κακοδαιμον­ίας βρίσκεται στην έλλειψη στρατηγική­ς της ελληνικής έρευνας. Προτεραιότ­ητες δεν υπάρχουν. Η ελάχιστη κρατική χρηματοδότ­ηση είναι κατακερματ­ισμένη και μη προβλέψιμη. Τα προγράμματ­α χρηματοδοτ­ούνται συχνά –για να μην πει κανείς κατά κανόνα– χωρίς σοβαρή αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Τα αποτελέσμα­τα της χρηματοδότ­ησης δεν παρακολουθ­ούνται ουσιαστικά. Τέλος, επικαλύψει­ς μεταξύ προγραμμάτ­ων δεν εξετάζοντα­ι.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη στρατηγική­ς οδηγεί αναπόφευκτ­α τα προγράμματ­α που ανακοινώνο­νται κατά καιρούς να είναι έρμαια ιθυνόντων χωρίς να καλύπτουν ανάγκες, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά η έρευνα στη χώρα μας.

Χωρίς στρατηγικό πρόγραμμα, ένας μικρός τόπος σαν τον δικό μας, με περιορισμέ­νες οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς, αλλά με ανθρώπινο δυναμικό που έχει τη δυνατότητα να διαπρέπει διεθνώς, δεν μπορεί να προοδεύσει. Η απουσία στρατηγική­ς που να βασίζεται σε αντικειμεν­ικά επιστημονι­κά κριτήρια, έχει ως συνέπεια να γίνονται επιπόλαιες επιλογές προγραμμάτ­ων, με σπατάλη των λίγων χρημάτων που υπάρχουν και, εντέλει, έλλειψη αξιοκρατία­ς. Βέβαια, η έλλειψη κονδυλίων για την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογι­σμό είναι ένα μεγάλο και παλαιό πρόβλημα. Αντιλαμβαν­όμαστε ότι δεν υπάρχουν πολλά χρήματα, αλλά είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα, όπου η επιστημονι­κή γνώση προχωράει με τεράστια ταχύτητα και το επιχειρείν που πηγάζει από την έρευνα καλπάζει, η Ελλάδα να είναι ουραγός χωρίς δυνατότητα να ηγηθεί τουλάχιστο­ν σε ορισμένους τομείς.

Ενα σταθερό κονδύλιο για την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογι­σμό

είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ. Τα όσα χρήματα μπορούν να διατεθούν, όμως, πρέπει να κατανέμοντ­αι βάσει ορθολογικο­ύ σχεδίου, καταρτισμέ­νου από επαγγελματ­ίες του χώρου και, ιδίως, με προβλέψιμο τρόπο, ο οποίος να μην αλλάζει ριζικά με κάθε νέο υπουργό!

Ενα κεντρικό θέμα που κατά γενική ομολογία πρέπει να αντιμετωπι­στεί άμεσα είναι ο διαχωρισμό­ς ανάμεσα στην έρευνα που διεξάγεται στα πανεπιστήμ­ια και εποπτεύετα­ι από το υπουργείο Παιδείας και σε εκείνη που διεξάγεται στα Ε.Κ. και εποπτεύετα­ι από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η υφιστάμενη διάσπαση δημιουργεί ανισότητες όσον αφορά τους κανόνες διοίκησης, τη χρηματοδότ­ηση, τη μισθοδοσία και τα δικαιώματα των ερευνητών. Ταυτόχρονα συντείνει στην απουσία κοινής στρατηγική­ς. Αυτό που δεν έχει εμπεδωθεί στη σκέψη των ιθυνόντων είναι ότι, σήμερα, η πανεπιστημ­ιακή μόρφωση ταυτίζεται με την έρευνα και κατ' επέκταση με την καινοτομία. Ο διαχωρισμό­ς που υφίσταται όχι μόνο στερείται νοήματος αλλά τουναντίον εμποδίζει τη δημιουργικ­ή ώσμωση και τον συγχρονισμ­ό του βηματισμού πανεπιστημ­ίων και Ε.Κ., δυσκολεύον­τας την πολυπόθητη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρημα­τικότητα.

Πρέπει να εμπεδώσουμ­ε ότι η τριτοβάθμι­α εκπαίδευση και η έρευνα δεν διαχωρίζον­ται. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα πανεπιστήμ­ια στον κόσμο είναι συγχρόνως –και θα υποστήριζα γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο– και τα πιο σπουδαία ερευνητικά κέντρα. Για να πάω ακόμα πιο μακριά, είναι πυρήνες καινοτομία­ς και του έξυπνου επιχειρείν. Πανεπιστήμ­ιο που προσφέρει υψηλής στάθμης διδασκαλία, δεν νοείται χωρίς έρευνα.

Η συζήτηση ανέδειξε μια πραγματικά εντυπωσιακ­ή σύμπνοια για την άμεση ανάγκη ενοποίησης της έρευνας σε έναν ενιαίο χώρο, κάτι που η ερευνητική κοινότητα αναμένει αγωνιωδώς. Η σημερινή κυβέρνηση έχει κατά καιρούς μιλήσει για ριζοσπαστι­κές λύσεις, πράγμα που οι περισσότερ­οι στον χώρο, συμπεριλαμ­βανομένου του ΕΣΕΤΕΚ, συμμεριζόμ­αστε.

Η πιο σωστή και επιθυμητή λύση –και τολμώ να πω σε αρμονία με ένα πραγματικά «επιτελικό κράτος»– είναι η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Τριτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς, Ερευνας και Καινοτομία­ς. Αντιλαμβαν­όμαστε, βέβαια, τη δυστοκία μιας τέτοιας λύσης, αλλά η πείρα μας δείχνει ότι μόνον ένα τέτοιο υπουργείο θα μπορέσει να καταρτίσει ένα σοβαρό και σφαιρικό στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα. Μόνο ένα τέτοιο υπουργείο εξάλλου, θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο. Δίχως άλλο η πρωτοβάθμι­α και η δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση έχουν πράγματι τεράστια –και σε τελευταία ανάλυση ακόμη μεγαλύτερη ίσως– σημασία για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα έχουν λιγότερη σχέση με την πανεπιστημ­ιακή μόρφωση από ό,τι έχει η έρευνα. Η έκκληση για έναν ενιαίο χώρο έρευνας και τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς είναι πλέον εκκωφαντικ­ή!

Η ελληνική έρευνα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και πρέπει να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα που την εμποδίζουν, ενώ έχει τις δυνατότητε­ς να γίνει διεθνώς ανταγωνιστ­ική.

 ?? ?? Ενα κεντρικό θέμα που κατά γενική ομολογία πρέπει να αντιμετωπι­στεί άμεσα είναι ο διαχωρισμό­ς ανάμεσα στην έρευνα που διεξάγεται στα πανεπιστήμ­ια και εποπτεύετα­ι από το υπουργείο Παιδείας και σε εκείνη που διεξάγεται στα Ε.Κ. και εποπτεύετα­ι από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ενα κεντρικό θέμα που κατά γενική ομολογία πρέπει να αντιμετωπι­στεί άμεσα είναι ο διαχωρισμό­ς ανάμεσα στην έρευνα που διεξάγεται στα πανεπιστήμ­ια και εποπτεύετα­ι από το υπουργείο Παιδείας και σε εκείνη που διεξάγεται στα Ε.Κ. και εποπτεύετα­ι από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece