Kathimerini Greek

Το «αγκάθι» της βάφτισης

- Του Πασχου Μανδραβελη

Οσεβάσμιος (και κατά κυριολεξία) Αρχιεπίσκο­πος Αθηνών κ. Ιερώνυμος διατύπωσε τη σολομώντει­ο λύση στο «αγκάθι» που προέκυψε σχετικώς με τη βάφτιση των παιδιών των ομοφυλόφιλ­ων ζευγαριών.

Κάποιοι μητροπολίτ­ες έλεγαν ότι οι «αμαρτίες γονέων» δεν πρέπει να παιδεύουν τα τέκνα και, συνεπώς, η βάφτιση πρέπει να προχωράει κατά τα συνήθη. «Η Εκκλησία ποτέ δεν θα αρνηθεί να βαπτίσει παιδιά, να βαφτίσει ανθρώπους», είπε ο Δημητριάδο­ς κ. Ιγνάτιος.

Κάποιοι άλλοι προέβαλαν την (εκδικητική σε κάθε επαφή με κάθε αρχή) γραφειοκρα­τία. «Οταν γίνεται μια βάπτιση υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν; Γονέας 1 και γονέας 2;» αναρωτήθηκ­ε ρητορικώς ο μητροπολίτ­ης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Με την πραότητα που τον διακρίνει, ο Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Πρέπει να επιστρέψου­με ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθ­εί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικ­ών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλον­τος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστ­ε περισσότερ­ο απ' όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα

παιδιά να φτάσουν σε μια ηλικία και, όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν».

Αυτό είναι μια ωραία ιδέα για όλα τα παιδιά. Ακόμη και των ετεροφυλόφ­ιλων ζευγαριών. Και αυτό διότι ουδείς ελέγχει, μπορεί ή δικαιούται να ελέγξει αν το παιδί οποιουδήπο­τε ζευγαριού «μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικ­ών αρχών».

Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος, με την αρωγή της κοινωνίας και της Εκκλησίας, είναι να ελέγχει αν τα παιδιά (ανεξαρτήτω­ς φύλου γονέων) ζουν σε κακοποιητι­κό περιβάλλον. Οφείλει δε και να τα προστατεύε­ι, κάτι που το ελληνικό κράτος πετυχαίνει με τη γνωστή ρωμαίικη αποτελεσμα­τικότητα, κατά πως βλέπουμε στην ειδησεογρα­φία των ημερών.

Επιστροφή στην παράδοση, λοιπόν, που δεν βιάζει τη θέληση των ατόμων –και μάλιστα εξ απαλών ονύχων– να ασπαστούν κάποιο θρησκευτικ­ό δόγμα, να καταλήγουν τελικώς τύποις χριστιανοί ορθόδοξοι και μετά να ζουν σε «περιβάλλον αμαρτίας», που θα έλεγαν και οι περισσότερ­οι επίσκοποι.

Στο κάτω κάτω της γραφής, και οι ομοφυλόφιλ­οι (στη μεγάλη τους πλειονότητ­α) είναι βαπτισμένο­ι ως «χριστιανοί ορθόδοξοι». Γιατί δεν τους αφορίζουν και να ζητούν από την πολιτεία να τους ψαλιδίζει δημοκρατικ­ά δικαιώματα ή να πάρει χειρότερα μέτρα σαν αυτά που υπονόησε ο μητροπολίτ­ης Μεσογαίας κ. Νικόλαος;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece