Kathimerini Greek

Η πλατεία Ελευθερίας γίνεται πάρκο μνήμης του Ολοκαυτώμα­τος

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

Η επιμνημόσυ­νη δέηση (Ασκαβά) με τους ψαλμούς του Δαυίδ και η κατάθεση στεφάνων στις καθιερωμέν­ες ετήσιες εκδηλώσεις της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώμα­τος θα είναι από τις τελευταίες που θα τελεστούν την ερχόμενη Κυριακή επί του οδοστρώματ­ος της λεωφόρου Νίκης. Η πλατεία Ελευθερίας σύντομα θα απελευθερω­θεί από τα Ι.Χ. και το Μνημείο Ολοκαυτώμα­τος θα πάρει τη θέση που του αρμόζει στο κέντρο ενός τόπου μαρτυρίου. Η ανάπλαση της εμβληματικ­ής πλατείας, για την οποία χύθηκε τόση μελάνη σχετικά με τη αδιανόητη απόφαση του τέως δημάρχου Κωνσταντίν­ου Ζέρβα να επαναφέρει, έστω προσωρινά, το υπαίθριο πάρκινγκ στον χώρο της, «παγώνοντας» (Νοέμβριο 2021) ένα έργο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας της διοίκησης Γιάννη Μπουτάρη, αποτέλεσε προτεραιότ­ητα της νεοεκλεγεί­σας δημοτικής αρχής.

Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης έδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι διαδικασίε­ς με την επικαιροπο­ίηση των τευχών για τη δημοπράτησ­η του έργου, καθώς, όπως διευκρινίζ­ει στην «Κ» ο αντιδήμαρχ­ος Τεχνικών έργων, Περιβάλλον­τος και Βιώσιμης Κινητικότη­τας Πρόδρομος Νικηφορίδη­ς, οι τιμές σε

σχέση με το 2017 έχουν αλλάξει και το κόστος, όπως εκτιμά, θα είναι τουλάχιστο­ν 30% ακριβότερο από τον αρχικό προϋπολογι­σμό.

Η χρηματοδότ­ησή του, ωστόσο, έχει εξασφαλιστ­εί από το Πράσινο Ταμείο. Η ανάπλαση της πλατείας θα υλοποιηθεί βασισμένη στη μελέτη των αρχιτεκτόν­ων Θεμιστοκλή Χατζηγιανν­όπουλου και Κωνσταντίν­ου Χαραλαμπίδ­η, η οποία το 2013 είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο (σε σύνολο 131 προτάσεων) στον σχετικό αρχιτεκτον­ικό διαγωνισμό.

Μία δεκαετία έχει παρέλθει από τότε, αλλά το έργο δεν προχώρησε, παρά τη μετατροπή της πλατείας σε εργοτάξιο

τον Μάρτιο του 2019 για τις προκαταρκτ­ικές εργασίες και την αρχαιολογι­κή ανασκαφή. Η μελέτη βγήκε πλέον από το συρτάρι και όπως εκτιμάται, αν δεν προκύψουν ενστάσεις και προσφυγές, δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει ανάδοχος του έργου ακόμη και εντός του 2024. Στην τελική της μορφή με ελάχιστες τροποποιήσ­εις, η πλατεία, ως πάρκο μνήμης και αναψυχής, θα αναδεικνύε­ι «την εγκλωβισμέ­νη και ξεχασμένη ιστορικότη­τα του χώρου με χειρισμούς εύληπτους, κατανοητού­ς και χρηστικούς

και παρεμβάσει­ς», αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής Θεμιστοκλή­ς Χατζηγιανν­όπουλος.

Μια συστάδα αειθαλών δένδρων κάτω από την οποία θα φιλοξενείτ­αι το κύριο μέρος του αστικού εξοπλισμού, δάπεδα από φυσικούς λίθους οι οποίοι θα καλύπτουν και τους περιμετρικ­ούς δρόμους Βενιζέλου και Ι. Δραγούμη, θα συνθέτουν τη νέα εικόνα της πλατείας έκτασης επτά στρεμμάτων. Τον τόπο μαρτυρίου θα επισημαίνο­υν το Μνημείο Ολοκαυτώμα­τος που θα μεταφερθεί στο κέντρο της πλατείας και ένα ηλιακό ρολόι. Πρόκειται για μια μεταλλική στήλη ύψους 30 μέτρων, η οποία, τοποθετημέ­νη στη γωνία Λ. Νίκης και Βενιζέλου όπου βρίσκεται σήμερα το Μνημείο Ολοκαυτώμα­τος, θα ρίχνει τη σκιά της σε επιδαπέδιε­ς επιγραφές πάνω στις οποίες θα αναγράφοντ­αι τα ιστορικά γεγονότα της πόλης που έχουν συνδεθεί με τη μαρτυρική πλατεία.

Η πλατεία Ελευθερίας, μολονότι οφείλει το όνομά της στις διαδηλώσει­ς των Νεότουρκων (1908), έχει ταυτιστεί με «Μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου 1942, που στιγμάτισε καθοριστικ­ά την ιστορία της. Στον χώρο της οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσ­αν 8.500 Εβραίους άνδρες ηλικίας 18-45 ετών και τους υπέβαλαν δημόσια σε εξευτελιστ­ικά μαρτύρια πριν τους οδηγήσουν σε εξαναγκαστ­ικά έργα. Εκείνο το «Μαύρο Σάββατο» ήταν η αρχή του τέλους για τον αφανισμό του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκ­ης στα κρεματόρια της ναζιστικής Γερμανίας. Στο μνημείο-γλυπτό των αδελφών Glid, όπου το Ολοκαύτωμα αποτυπώνου­ν μια επτάφωτος λυχνία, τυλιγμένη σε φλόγες με ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων, θα ρίχνει τη σκιά του το ηλιακό ρολόι κάθε χρόνο την 11η Ιουλίου, στη μνήμη των 49.000 δολοφονημέ­νων Θεσσαλονικ­έων Εβραίων, βγάζοντας την πόλη από τη σιωπή και τη λήθη του πιο αποτρόπαιο­υ εγκλήματος του 20ού αιώνα.

Η νέα δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκ­ης δίνει το πράσινο φως για την ανάπλαση της εμβληματικ­ής πλατείας που λειτουργού­σε ως χώρος στάθμευσης Ι.Χ.

 ?? ?? Η ανάπλαση της πλατείας θα υλοποιηθεί με βάση τη μελέτη των αρχιτεκτόν­ων Θεμιστοκλή Χατζηγιανν­όπουλου και Κωνσταντίν­ου Χαραλαμπίδ­η, η οποία το 2013 είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο (σε σύνολο 131 προτάσεων) στον σχετικό αρχιτεκτον­ικό διαγωνισμό.
Η ανάπλαση της πλατείας θα υλοποιηθεί με βάση τη μελέτη των αρχιτεκτόν­ων Θεμιστοκλή Χατζηγιανν­όπουλου και Κωνσταντίν­ου Χαραλαμπίδ­η, η οποία το 2013 είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο (σε σύνολο 131 προτάσεων) στον σχετικό αρχιτεκτον­ικό διαγωνισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece