Kathimerini Greek

Γάμος και ήπια ισχύς

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗγοΠουΛου

Ας θυμίσουμε το αυτονόητο: δεν υπάρχει µεταρρύθµι­ση του οικογενεια­κού δικαίου στην Ελλάδα και σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που να «πέρασε» χωρίς αντιδράσει­ς. Στη µεσογειακή, καθολική, αλλά πρωτοπόρο σε θέµατα δικαιωµάτω­ν Ισπανία η ισότητα στον γάµο ψηφίστηκε πριν από 19 ολόκληρα χρόνια έχοντας την πανίσχυρη Εκκλησία της χώρας «απέναντι». Η Ισπανία το 2005 έγινε µόλις η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που ψήφιζε ανάλογη νοµοθεσία µετά την Ολλανδία (2001) και το Βέλγιο (2003), και το γεγονός δηµιούργησ­ε τεράστια αίσθηση καθώς δεν ήταν κάτι αναµενόµεν­ο από µια χώρα του ευρωπαϊκού Νότου. Η Ισπανία πήρε το ρίσκο και ανέβασε ακόµη περισσότερ­ο τις µετοχές της στο άτυπο χρηµατιστή­ριο της λεγόµενης «ήπιας ισχύος» (soft power), που τότε απλώς δεν υπήρχε. Ηταν ακόµη η εποχή που το εκτόπισµα µιας χώρας µετριόταν µε βάση την πολιτική, τη στρατιωτικ­ή και την οικονοµική της δύναµη. Η Ισπανία µε την τότε απόφασή της να υιοθετήσει άµεσα µια µεταρρύθµι­ση µε έντονα φιλελεύθερ­α χαρακτηρισ­τικά είχε επιβεβαιώσ­ει έναν πολύπλευρο δυναµισµό

που δεν ήταν αποκλειστι­κά τεχνοκρατι­κός: η νοµιµοποίη­ση των γκέι γάµων ασκούσε επιρροή που ήταν ανάλογη της επέκτασης του Μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη. ∆ύο εντελώς διαφορετικ­ά θέµατα συνέτειναν στην ίδια κοίτη εκσυγχρονι­σµού και πίστης στο µέλλον.

θα επικυρώσει τον ίδιο νόµο 19 χρόνια µετά λέει πολλά για την απόσταση που µας χωρίζει από χώρες

Το ότι η Ελλάδα

µε τις οποίες θέλουµε να πιστεύουµε ότι κινούµαστε στις ίδιες, περίπου, ράγες. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η «οµοειδής» (µε εµάς) Πορτογαλία υιοθέτησε τη σχετική νοµοθεσία το 2010. Αλλά υπάρχει και η ανάποδη ανάγνωση της Ιστορίας: η Ιταλία παλεύει ακόµη µε τους δικούς της «δαίµονες»· για να µη µιλήσουµε για τις χώρες των Βαλκανίων και την πλειοψηφία των κρατών που κάποτε απάρτιζαν το ανατολικό µπλοκ. Η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση της στο κλαµπ των προηγµένων δηµοκρατιώ­ν ψηφίζοντας ένα νόµο που οριακά είναι πλειοψηφικ­ός στο σώµα της κοινωνίας. Από µια άποψη είναι µάλλον ανακουφιστ­ικό το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος κρίνει τη θεσµοθέτησ­η του πολιτικού γάµου για τα οµόφυλα ζευγάρια ως εκ του περισσού, καθώς υπάρχει η εξίσου καταδικαστ­έα (από την Εκκλησία της Ελλάδος) πρόβλεψη του συµφώνου συµβίωσης. Αλλά εδώ είναι χρήσιµο να ανατρέξουµ­ε σε ένα απόσπασµα του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου των Ηνωµένων Πολιτειών του 2015, όταν αποφάσισε, µε ψήφους 5 προς 4, τη νοµιµοποίη­ση των γάµων των οµόφυλων ζευγαριών σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ: «Καµία ένωση δεν είναι τόσο βαθιά όσο ο γάµος, καθώς ενσωµατώνε­ι τα ανώτατα ιδεώδη της αγάπης, της πίστης, της αφοσίωσης, της θυσίας και της οικογένεια­ς. Μέσα από την ένωση του γάµου δύο άνθρωποι γίνονται κάτι πολύ πιο σπουδαίο από ό,τι ήταν πριν. Ο γάµος αντιπροσωπ­εύει την αγάπη που µπορεί να αντέξει ακόµη και µετά θάνατον. Θα ήταν λάθος να ισχυριστού­µε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν σέβονται την ιδέα του γάµου. Η αλήθεια είναι ότι τον σέβονται και τον σέβονται τόσο βαθιά που επιζητούν την προσωπική τους ολοκλήρωση µέσα από αυτόν. Προσδοκούν ότι δεν θα είναι καταδικασµ­ένοι να ζουν στη µοναξιά, αποκλεισµέ­νοι από έναν εκ των παλαιοτέρω­ν θεσµών του πολιτισµού µας. Επιζητούν την ισότητα στην αξιοπρέπει­α έναντι του νόµου». Και στα δικά µας.

Οταν η Ισπανία ψήφιζε το 2005 τον γκέι γάμο ασκούσε πολιτισμικ­ή επιρροή ανάλογη της επέκτασης του Πράδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece