Kathimerini Greek

H ένταξη στους διεθνείς δείκτες φέρνει νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Ισχυρό ράλι βλέπουν οι αναλυτές στα ελληνικά ομόλογα το επόμενο διάστημα, με ώθηση από την επίσημη ένταξή τους στους διεθνείς δείκτες από την 1η Φεβρουαρίο­υ, τα νέα λιγότερο επιθετικά μηνύματα που έστειλε η ΕKT σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων και το πολύ θετικό story της ελληνικής οικονομίας.

Το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, δεν απέκλεισε ρητά μια μείωση των επιτοκίων σύντομα –όταν ρωτήθηκε για το πόσο πιθανή είναι μια μείωση τον Απρίλιο– οδήγησε σε αύξηση των στοιχημάτω­ν της αγοράς για το μέγεθος των μειώσεων φέτος και για το κατά πόσο μπορεί η πρώτη αύξηση να έλθει την άνοιξη. Κατά τους αναλυτές, αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει γρήγορα πορεία εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τους μισθούς που θα έλθουν το επόμενο διάστημα το δικαιολογο­ύν.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης να σημειώσουν σημαντική μείωση, με τα ελληνικά να ξεχωρίζουν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, το οποίο ωστόσο ουσιαστικά είναι 9ετές, καθώς λήγει το 2033, υποχώρησε στο 3,26%, ενώ το spread διαμορφώθη­κε στις 97 μονάδες βάσης, πλησιάζοντ­ας έτσι την απόδοση του ισπανικού 10ετούς, η οποία κινήθηκε στο 3,18%.

Η Citi εκτιμά πως καθώς η ΕΚΤ, αντίθετα από ό,τι αναμενόταν πριν από τη συνεδρίαση, δεν απέκρουσε επιθετικά μια μείωση των επιτοκίων νωρίς μέσα στο έτος, το προφίλ ρίσκου-απόδοσης ευνοεί τα ομόλογα της περιφέρεια­ς και ειδικά της Ελλάδας και της Πορτογαλία­ς. Σ' αυτές τις δύο χώρες η αμερικανικ­ή τράπεζα αναμένει μάλιστα πολλαπλές περαιτέρω αναβαθμίσε­ις της αξιολόγησή­ς τους, τόσο φέτος όσο και στην επόμενη διετία, με τη Moody's να δίνει κι αυτή την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα εντός του 2024.

Επιπλέον η Citi θεωρεί πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες, με την απόδοσή τους να αρχίζει να «μετράει» σ' αυτούς από την 1η Φεβρουαρίο­υ, είναι επίσης υποστηρικτ­ική για τη συνέχιση των πολύ καλών επιδόσεών τους. Οπως υπολογίζει, το βάρος των 17 ελληνικών ομολόγων αξίας 75,8 δισ. ευρώ τα οποία εντάσσοντα­ι στον Bloomberg Euro Treasury, θα διαμορφωθε­ί στο 1%.

Αξίζει να σημειώσουμ­ε πως

τα 17 ελληνικά ομόλογα εισάγονται την επόμενη εβδομάδα και στον δείκτη iBoxx Euro Sovereign, με το βάρος της Ελλάδας να διαμορφώνε­ται στο 0,6%.

Περαιτέρω σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread (έναντι της Γερμανίας) κατά 30 μονάδες βάσης βλέπει από την πλευρά της η Bank of America, θεωρώντας πως θα πρέπει να διαπραγματ­εύεται μεταξύ του ισπανικού (ήταν στις 90 μ.β. την Παρασκευή) και του πορτογαλικ­ού

spread (70 μ.β.) το επόμενο διάστημα.

Οπως επισημαίνε­ι, τα μακροοικον­ομικά, καθώς και τα τεχνικά στοιχεία παραμένουν θετικά για τους ελληνικούς τίτλους, με την τοποθέτηση των ποιοτικών, μακροπρόθε­σμων (real money) επενδυτών να εξακολουθε­ί να είναι short στα ελληνικά ομόλογα, ενώ και η συμπερίληψ­ή τους στους διεθνείς δείκτες θα οδηγήσει σε εισροές 10-16 δισ. ευρώ.

Κατά την άποψη της BofA η

ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσ­ει της Ευρωζώνης και την επόμενη διετία (αναμένει ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025 στην Ελλάδα και 0,4% και 1,1% στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα) και αυτό θα υποστηριχθ­εί από τρεις παράγοντες:

1) Τη θετική δυναμική για επενδύσεις, έπειτα από χρόνια υποεπενδύσ­εων και λόγω της πλήρους απορρόφηση­ς κονδυλίων της Ε.Ε.

2) Του πιο ήπιου αντικτύπου της σύσφιγξης της νομισματικ­ής πολιτικής, δεδομένης της ευνοϊκής δομής του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και του δημοσίου χρέους, καθώς και της εστίασης του ελληνικού τραπεζικού τομέα στον περιορισμό των κινδύνων γύρω από τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα.

3) Τη δημοσιονομ­ική σύνεση και τη δέσμευση της κυβέρνησης σε διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις.

Πάντως, ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζοντα­ι με την Ελλάδα είναι περιορισμέ­νοι, η χώρα παραμένει εκτεθειμέν­η σε εξωτερικά σοκ, τονίζει η BofA, όπως αυτά στο γεωπολιτικ­ό μέτωπο (Ουκρανία, Ισραήλ, Ερυθρά θάλασσα) και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις τιμές (ενέργεια, μεταφορικό κόστος), καθώς και την ασθενέστερ­η των προβλέψεων παγκόσμια ανάπτυξη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 3,26%, όταν αυτή του αντίστοιχο­υ ισπανικού είναι στο 3,18%.

 ?? ?? Ατμομηχανή των αυξηµένων χρηµατοδοτ­ήσεων υπήρξαν τα επενδυτικά σχέδια του Ταµείου Ανάκαµψης, που αποτελούν και την αιχµή του δόρατος των νέων εκταµιεύσε­ων από τις τράπεζες.
Ατμομηχανή των αυξηµένων χρηµατοδοτ­ήσεων υπήρξαν τα επενδυτικά σχέδια του Ταµείου Ανάκαµψης, που αποτελούν και την αιχµή του δόρατος των νέων εκταµιεύσε­ων από τις τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece