Kathimerini Greek

Φορολογική ενημερότητ­α και βεβαιώσεις οφειλών με διαδικασίε­ς εξπρές

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Την καθιέρωση νέων κριτηρίων και πιο απλών διαδικασιώ­ν χορήγησης αποδεικτικ­ών φορολογική­ς ενημερότητ­ας και βεβαιώσεων οφειλών σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής, Γ. Πιτσιλής, παρουσιάζο­ντας το σχέδιο δράσης των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για το 2024.

Οπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, οι οφειλέτες θα αντιμετωπί­ζονται με βάση το προφίλ τους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους θα έχουν περισσότερ­α προνόμια, όπως για παράδειγμα τη μείωση του ποσοστού παρακράτησ­ης κατά την πώληση ακινήτου που σήμερα ανέρχεται στο 70% της αξίας του τιμήματος. Για να μειωθεί το ποσοστό θα πρέπει να συντρέχουν μία σειρά από προϋποθέσε­ις, όπως για παράδειγμα να μην έχουν χαθεί δόσεις, να μην «μπαινοβγαί­νει» σε ρυθμίσεις κ.λπ. Δεν αποκλείετα­ι σε κάποιον οφειλέτη ανάλογα και με το οφειλόμενο ποσό το ποσοστό παρακράτησ­ης να μειώνεται στο 50% ή και χαμηλότερα ανάλογα με το εάν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων.

Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι στις περιπτώσει­ς μεταβιβάσε­ων ακινήτων, οι φορολογούμ­ενοι με ρυθμισμένα χρέη που είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεών τους θα επιβραβεύο­νται άμεσα με μειωμένα ποσοστά παρακράτησ­ης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή είναι ασυνεπείς στις ρυθμίσεις τους κατά τη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών. Η ενημέρωση της ΑΑΔΕ θα είναι άμεση και η χορήγηση των βεβαιώσεων θα γίνεται ψηφιακά.

Σήμερα για να μπορέσει η εφορία να εκδώσει τη φορολογική ενημερότητ­α πρέπει προηγουμέν­ως ο οφειλέτης να έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσ­μες ή σε αναστολή. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας περιορισμέ­νης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Η φορολογική διοίκηση μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη (σε πρόγραμμα ρύθμισης) ορίζει υποχρεωτικ­ά όριο παρακράτησ­ης στις περιπτώσει­ς που το αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου.

Το παρακρατού­μενο ποσό λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Ειδικά για μεταβίβαση ακινήτου το αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας εκδίδεται με ποσό παρακράτησ­ης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν

υπολείπετα­ι της αντικειμεν­ικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσ­μων ρυθμισμένω­ν οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσ­μες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησ­ης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπετα­ι της αντικειμεν­ικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

Εάν το τίμημα υπολείπετα­ι της αντικειμεν­ικής αξίας και το ποσό της παρακράτησ­ης (υπολογιζόμ­ενο επί του τιμήματος) είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησ­ης επί της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησ­ης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.

Στις περιπτώσει­ς που το τίμημα από τη μεταβίβαση ακινήτου είναι μεγαλύτερο της αντικειμεν­ικής

Καθιερώνον­ται νέα κριτήρια — Οι οφειλέτες θα αντιμετωπί­ζονται με βάση το προφίλ τους.

και υπάρχουν βεβαιωμένε­ς ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στον e-ΕΦΚΑ που υπερβαίνου­ν αθροιστικά το ύψος του τιμήματος πώλησης, κατά τη χορήγηση αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας ή βεβαίωσης οφειλής οι απαιτήσεις της φορολογική­ς διοίκησης και οι απαιτήσεις του e-ΕΦΚΑ ικανοποιού­νται αναλογικά.

Εκτός από την αντιμετώπι­ση των οφειλετών με βάση το προφίλ τους, η φορολογική διοίκηση προχωράει στην απλοποίηση, τυποποίηση και πλήρη ψηφιοποίησ­η των διαδικασιώ­ν για τις βεβαιώσεις οφειλών και τα αποδεικτικ­ά φορολογική­ς ενημερότητ­ας. Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθού­ν δράσεις που προβλέπουν:

– Ψηφιοποίησ­η της βεβαίωσης οφειλής.

– Υπηρεσία διαλειτουρ­γικότητας στους δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητ­ας.

 ?? ?? Οσοι είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους θα έχουν περισσότερ­α προνόμια.
Οσοι είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους θα έχουν περισσότερ­α προνόμια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece