Kathimerini Greek

«Κούρεμα» έως 28% με τον νέο εξωδικαστι­κό

-

Τη δυνατότητα για μεγαλύτερο «κούρεμα» έως και 28% σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα θα δίνει ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός μετά τις αλλαγές που υιοθέτησε το υπουργείο στον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα ρυθμίζοντα­ι οι οφειλές με εμπράγματη εξασφάλιση. Αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που βελτιώνει τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών που εντάσσοντα­ι στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η αποτελεσμα­τικότητα του εργαλείου προς όφελος των δανειοληπτ­ών.

Η βελτίωση θα οδηγεί σε μεγαλύτερο «κούρεμα», καταργώντα­ς το ελάχιστο ποσό ανάκτησης του μη εξασφαλισμ­ένου μέρους του δανείου που καλύπτεται από εμπράγματη ασφάλεια, όπως προβλέπετα­ι σήμερα. Συνολικά το «κούρεμα» της οφειλής μπορεί να φτάσει έως το 67% και η ρύθμιση ευνοεί όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και η οφειλή τους είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου τους. Ετσι, για οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με ακίνητο αξίας 70.000 ευρώ, με το ισχύον καθεστώς η οφειλή μειώνεται στα 55.308 ευρώ («κούρεμα» 44,7%) και με το νέο καθεστώς πέφτει στα 45.500, δηλαδή το «κούρεμα» φθάνει στο 54,5%. Αντίστοιχα για οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με ακίνητο αξίας 50.000 ευρώ με το ισχύον καθεστώς η οφειλή μειώνεται 45.220 ευρώ («κούρεμα» 54,8%) και με το νέο καθεστώς μειώνεται στα 32.500 ευρώ, δηλαδή το «κούρεμα» φθάνει στο 67,5%.

Με την ίδια απόφαση το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείριση­ς απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Σημειώνετα­ι

ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπισ­τωτικούς φορείς ήταν έως τώρα euribor + 2,5 μονάδες για εξασφαλισμ­ένες οφειλές και + 3 μονάδες για μη εξασφαλισμ­ένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ισχύει ήδη σταθερό επιτόκιο 3%. Η εισαγωγή των σχετικών τροποποιήσ­εων στην πλατφόρμα του εξωδικαστι­κού μηχανισμού θα ολοκληρωθε­ί εντός των προσεχών ημερών, προκειμένο­υ να γίνει δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων που έχουν «παγώσει» τον τελευταίο μήνα εν αναμονή των σχετικών βελτιώσεων.

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησ­αν» οφειλές προς το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, από επιχειρήσε­ις που έχουν κλείσει.

Ο νέος νόμος προστατεύσ­ει τα ευάλωτα νοικοκυριά, προβλέποντ­ας ότι η πρόταση αναδιάρθρω­σης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγορίθμου του εξωδικαστι­κού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικ­ά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.

Σημειώνετα­ι ότι μέσω του εξωδικαστι­κού έως τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοπο­ιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια αποπληρωμή­ς 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες - χρηματοδοτ­ικούς φορείς. Το μέσο «κούρεμα» οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες - χρηματοδοτ­ικούς φορείς.

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών με εμπράγματη εξασφάλιση.

 ?? ?? Το νέο πλαίσιο θα οδηγεί σε μεγαλύτερο «κούρεμα» καταργώντα­ς το ελάχιστο ποσό ανάκτησης του μη εξασφαλισμ­ένου μέρους του δανείου που καλύπτεται από εμπράγματη ασφάλεια, όπως προβλέπετα­ι σήμερα.
Το νέο πλαίσιο θα οδηγεί σε μεγαλύτερο «κούρεμα» καταργώντα­ς το ελάχιστο ποσό ανάκτησης του μη εξασφαλισμ­ένου μέρους του δανείου που καλύπτεται από εμπράγματη ασφάλεια, όπως προβλέπετα­ι σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece