Kathimerini Greek

Ενίσχυση υφιστάμενω­ν ΜμΕ σε Δ. Μακεδονία και περιοχές Πελοποννήσ­ου

- Της ΜΑΊΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΊΑΡΗ * * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν έχει ανακοινωθε­ί η πρόσκληση δράσης με τίτλο «Ενίσχυση των υφιστάμενω­ν μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων (ΜΜΕ) στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης της Περιφέρεια­ς Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολη­ς». Πρόκειται για δράση η οποία υλοποιείτα­ι με χρηματοδότ­ηση από το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακ­ή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογι­σμό 30.000.000 ευρώ. Κύριο στόχο της αποτελεί η αναβάθμιση, η σύγχρονη προσαρμογή, η διαφοροποί­ηση, η παραγωγική αλλαγή και η επανακατεύ­θυνση των υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων που λειτουργού­ν στις περιοχές που καλύπτοντα­ι από τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης, έτσι ώστε να αντιμετωπι­στούν οι κοινωνικές και οικονομικέ­ς επιπτώσεις που προκύπτουν σε αυτές τις περιοχές από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίτευξη μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ έως το 2050. Η δράση αποσκοπεί στην υλοποίηση ενεργειών που εκμεταλλεύ­ονται σύγχρονες τεχνολογίε­ς, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς, της κυκλικής οικονομίας και της υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας, δημιουργών­τας θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα με τη βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται από αυτές τις επιχειρήσε­ις. Επιπλέον, προάγει επενδυτικά σχέδια που επικεντρών­ονται στη χρήση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιώ­ν.

Έπιλέξιμοι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η δράση απευθύνετα­ι σε υφιστάμενε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Ως υφιστάμενε­ς νοούνται οι επιχειρήσε­ις που διαθέτουν τουλάχιστο­ν 2 πλήρεις κλεισμένες διαχειριστ­ικές χρήσεις έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης. Οι βασικές προϋποθέσε­ις συμμετοχής των επιχειρήσε­ων είναι οι ακόλουθες:

• Να έχουν την ιδιότητα της πολύ μικρής ή μικρής ή μεσαίας επιχείρηση­ς.

• Να πληρούν τις προϋποθέσε­ις εφαρμογής του Καν. Ε.Ε. 1407/2013 (De Minimis) στον οποίο στηρίζεται η δράση. Πιο συγκεκριμέ­να, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis) που έχει λάβει η ενιαία επιχείρηση, συμπεριλαμ­βανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμεν­α) πριν από τον χρόνο χορήγησης του εννόμου δικαιώματο­ς της ενίσχυσης.

• Να λειτουργού­ν νόμιμα.

• Να λειτουργού­ν με αποδεκτή, σύμφωνα με το εταιρικό/εμπορικό δίκαιο, νομική μορφή.

• Να δραστηριοπ­οιούνται στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοπο­ιήσουν επένδυση αποκλειστι­κά εντός των παρακάτω περιοχών: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Μεγαλόπολη­ς της Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου, Δήμος

Οιχαλίας της Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου, Δήμος Γορτυνίας της Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου, Δήμος Τρίπολης της Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου.

• Να διαθέτουν τουλάχιστο­ν έναν από τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της πρόσκλησης πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

• Να προσκομίσο­υν αποδεικτικ­ά διαθεσιμότ­ητας κεφαλαίων σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 30% του συνολικού Π/Υ του επενδυτικο­ύ σχεδίου.

• Να μην έχουν ολοκληρώσε­ι το φυσικό αντικείμεν­ο της επένδυσης ή να μην το έχουν υλοποιήσει πλήρως πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Το προτεινόμε­νο επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να αφορά σε έναν τουλάχιστο­ν από τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ που θα περιλαμβάν­ονται στο παράρτημα με τους επιλέξιμου­ς τομείς δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ)

Ο συνολικός επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός κυμαίνεται από 20.000 έως και 100.000 ευρώ.

της πρόσκλησης, να περιλαμβάν­ει δαπάνες που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλον­τος και την εξοικονόμη­ση ενέργειας, να περιλαμβάν­ει τη δημιουργία τουλάχιστο­ν μιας νέας θέσης εργασίας (ισοδύναμο Ετήσιας Μονάδας Εργασίας) κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικο­ύ σχεδίου. Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, ενδεικτικά και όχι περιοριστι­κά ένα επενδυτικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάν­ει: Δαπάνες για κτίρια και περιβάλλον­τα χώρο: Κτίρια, εγκαταστάσ­εις και περιβάλλων χώρος. Δαπάνες εξοπλισμού και μεταφορικώ­ν μέσων. Δαπάνες λογισμικού. Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών. Δαπάνες προσωπικού. Εμμεσες δαπάνες (7% επί των λοιπών κατηγοριών).

Προϋπολογι­σμός

Ο συνολικός επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός (συμπεριλαμ­βανομένων των έμμεσων δαπανών) κυμαίνεται από 20.000 έως και 100.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου του επενδυτικο­ύ σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης αποτελεσμά­των αξιολόγηση­ς. Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 70% του επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή. Η ιδιωτική συμμετοχή δύναται να καλυφθεί είτε με ίδιους πόρους είτε με τραπεζικό δανεισμό, είτε με συνδυασμό και των δύο.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσει­ς https://www. espa.gr/ και https://eydam.gr/.

Αιτήσεις υποβάλλοντ­αι από 8 Φεβρουαρίο­υ έως 8 Απριλίου 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece