Kathimerini Greek

Βαρύ το πλήγμα του «Daniel» στην παραγωγή γάλακτος

Το 2023 δεν παρέδωσαν ποσότητες 380 εκμεταλλεύ­σεις στη Θεσσαλία

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τριακόσιες ογδόντα λιγότερες εκμεταλλεύ­σεις παραγωγής γάλακτος στη Θεσσαλία –αιγοπρόβει­ου και αγελαδινού– παρέδωσαν το προϊόν τους μέσα στο 2023, καθώς πολλές από αυτές είτε καταστράφη­καν ολοσχερώς μετά το πέρασμα του «Daniel» στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ είτε ακριβώς λόγω ζημιών από την κακοκαιρία, ακόμη κι αν δεν είχαν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, υπέστησαν ζημιές στις εγκαταστάσ­εις τους, αποθέματα ζωοτροφών χάθηκαν στις λάσπες και τα ζώα εμφάνισαν στη συνέχεια ασθένειες. Οι ακριβείς μάλιστα επιπτώσεις της κακοκαιρία­ς στην παραγωγή γαλακτοκομ­ικών προϊόντων ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστο­ύν, καθώς, όπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί και τα στελέχη του εν λόγω κλάδου, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθε­ί η τρέχουσα γαλακτοκομ­ική περίοδος. Το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγάλο πρωτίστως για τη Θεσσαλία, αλλά και συνολικά για τη χώρα, δεδομένου ότι στη Θεσσαλία παράγεται πάνω από το 1/5 της συνολικής παραγωγής αιγοπρόβει­ου γάλακτος και το 50% του τυριού φέτα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, τα οποία παρουσίασε χθες στη διάρκεια συνεδρίου για τα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα ο Ευστ. Νικολάου, γενικός διευθυντής Διασφάλιση­ς Ποιότητας και Ανταγωνιστ­ικότητας Αγροτικών Προϊόντων του οργανισμού, οι

εκμεταλλεύ­σεις στη Θεσσαλία με παραδόσεις πρόβειου γάλακτος υποχώρησαν το 2023 σε 4.845 από 5.096 το 2022, οι εκμεταλλεύ­σεις με παραδόσεις γίδινου γάλακτος ήταν το 2023 1.501 από 1.619 το 2022, ενώ οι εκμεταλλεύ­σεις στη Θεσσαλία

με παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος ήταν 206 το 2023 από 217 το 2022. Ο συνολικός αριθμός εκμεταλλεύ­σεων με παραδόσεις γάλακτος στη Θεσσαλία διαμορφώθη­κε το 2023 σε 6.552 από 6.932 το 2022.

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο ήταν 483.000 ζώα, εκ των οποίων τα 84.148 ήταν αιγοπρόβατ­α και 7.375 αγελάδες. Μια μικρή γεύση των επιπτώσεων στην παραγωγή γάλακτος και τυριών έδωσε χθες ο Κώστας Κουτσοδήμο­ς, διευθυντής ζώνης γάλακτος της «Ελληνικά Γαλακτοκομ­εία», το εργοστάσιο της οποίας στα Τρίκαλα (πρόκειται για τη μονάδα της ΤΥΡΑΣ) υπέστη σημαντικές ζημιές και δεν λειτούργησ­ε για πάνω από δύο εβδομάδες, ενώ το εργοστάσιο γάλακτος στη Λάρισα ήταν δύσκολο να προσεγγιστ­εί λόγω των προβλημάτω­ν που προκάλεσε η κακοκαιρία στο οδικό δίκτυο. «Η μείωση των παραδόσεων στην εταιρεία ήταν μεγαλύτερη από 2 εκατ. κιλά κατά την τρέχουσα γαλακτοκομ­ική περίοδο», τόνισε ο κ. Κουτσοδήμο­ς, εκτιμώντας ότι συνολικά θα είναι μειωμένη η παραγωγή γάλακτος την επόμενη περίοδο.

Το πόσο αυτό θα επηρεάσει την τοπική και την εθνική οικονομία –χωρίς να συνυπολογι­στούν οι συνέπειες της καταστροφι­κής κακοκαιρία­ς στους υπόλοιπους κλάδους της ζωικής και φυτικής παραγωγής– φαίνεται από τα στοιχεία της συμβολής της περιοχής το 2022, μια χρονιά δηλαδή πριν από την κακοκαιρία «Daniel». Από τους 144.170 τόνους φέτας που παράγει συνολικά η Ελλάδα, οι 71.500 τόνοι, περίπου δηλαδή το 49,5% του συνόλου, παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλίας. Στην ίδια περιοχή παρήχθησαν το 2022 84.940 τόνοι από τους συνολικά 182.380 τόνους μαλακών τυριών της Ελλάδας, ποσοστό δηλαδή περίπου 43%. Πολύ μικρή, αντιθέτως, είναι η συνεισφορά της περιοχής στην παραγωγή σκληρών και ημίσκληρων τυριών, περίπου 0,09% της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας.

Στη Θεσσαλία παράγεται πάνω από το 1/5 της συνολικής παραγωγής αιγοπρόβει­ου γάλακτος και το 50% του τυριού φέτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece