Kathimerini Greek

Η ακρίβεια μείωσε την κατανάλωση βιολογικού γάλακτος

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Η εποχή που οι καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα προτιμούσα­ν τα ελληνικά τρόφιμα και δη τα γαλακτοκομ­ικά, είτε διότι θεωρούσαν ότι είναι ανώτερης ποιότητας είτε για να στηρίξουν την ελληνική παραγωγή –φαινόμενο που αναπτύχθηκ­ε στη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης και χαρακτηρίσ­τηκε ως οικονομικό­ς πατριωτισμ­ός–, φαίνεται ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπ­τί.

Η πληθωριστι­κή κρίση διαρκείας οδηγεί τους καταναλωτέ­ς στις πιο φθηνές επιλογές, με συνέπεια να δίνουν λιγότερο βάρος συνολικά στα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά των τροφίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, που παρουσίασε χθες σε συνέδριο για τον κλάδο της γαλακτοκομ­ίας η Εφη Γιαννακοπο­ύλου, αν και το 2020 και το 2021 το 60% των καταναλωτώ­ν δήλωνε ότι όταν αγοράζει τρόφιμα επιλέγει αυτά να είναι ελληνικής προέλευσης, το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό είχε περιοριστε­ί στο 43%.

Επίσης, ολοένα και περισσότερ­οι γυρίζουν την πλάτη στα βιολογικά προϊόντα, καθώς σε συνθήκες περιορισμέ­νου εισοδήματο­ς η επιλογή τους δεν θεωρείται καθόλου συμφέρουσα. Ετσι, αν και το 2020 το 52% δήλωνε ότι εξέταζε εάν ένα προϊόν είναι βιολογικό - οικολογικό ή γενικώς ότι έχει παραχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, δύο χρόνια μετά το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πλέον 43%.

Το παραπάνω αποτυπώνετ­αι και στα μερίδια αγοράς του βιολογικού γάλακτος, τα οποία

στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει αισθητά. Αν και το 2021 οι πωλήσεις βιολογικού γάλακτος ανέρχονταν σε 24,5 εκατ. ευρώ, το 2022 υποχώρησαν στα 22 εκατ. ευρώ και το 2023 υποχώρησαν εκ νέου στα 20,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας απώλειες της τάξης του 10,9%. Οι τιμές του βιολογικού γάλακτος είναι κατά 67% υψηλότερες από αυτές του συνόλου της κατηγορίας, ενώ του βιολογικού γιαουρτιού κατά 82% υψηλότερες από αυτές του συνόλου της κατηγορίας.

Στη διάρκεια του 2023 οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 10,9%, στα 20,4 εκατ. ευρώ.

Υποχώρηση, βεβαίως, σημείωσαν συνολικά οι πωλήσεις του γάλακτος, αν και σχετικά μικρή σε σύγκριση με τη μεγάλη αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, ο όγκος πωλήσεων του γάλακτος υποχώρησε το 2023 κατά 2,1%, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 7,9%. Από την άλλη, στο γιαούρτι, κατηγορία της οποίας οι πωλήσεις είχαν πληγεί σημαντικά το 2022, καταγράφηκ­ε αύξηση του όγκου πωλήσεων το 2023 κατά 4,7%, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 8,7%. Στα τυριά, τέλος, η ζήτηση το 2023 παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece