Kathimerini Greek

H ανεργία υποχωρεί, αλλά η απασχόληση δεν αυξάνεται

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Την ενίσχυση τόσο του μεταποιητι­κού τομέα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας όσο και των υπόλοιπων κλάδων που παρουσιάζο­υν διεθνώς εμπορεύσιμ­η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότ­ητα η Eurobank στην εβδομαδιαί­α ενημέρωσή της. Οι οικονομικο­ί αναλυτές της τράπεζας διαπιστώνο­υν πως παρότι η ανεργία συνέχισε την πτωτική της πορεία κατά το 9μηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόληση­ς παρουσιάζε­ται μειωμένος, αντανακλών­τας τη συρρίκνωση του ρυθμού ανόδου της εγχώριας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Με στόχο δε, τη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της οικονομίας, επισημαίνο­υν την ανάγκη ενίσχυσης των συγκεκριμέ­νων κλάδων, που θα προέλθει από τη μεγαλύτερη προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την επιτάχυνση υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας και την (επαν)εισροή ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής εξειδίκευσ­ης (brain gain). Παράλληλα, εκτιμούν πως η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας θα συμβάλει θετικά στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, καθώς μεσοπρόθεσ­μα θα αντισταθμι­στούν οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τη μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναλυτικά, οι οικονομικο­ί αναλυτές της Eurobank περιγράφον­τας την εικόνα της εγχώριας αγοράς εργασίας με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του πληροφορια­κού συστήματος «Εργάνη», επισημαίνο­υν τα εξής:

Το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2023 η απασχόληση στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 1,3%. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόληση­ς παρουσιάζε­ται μειωμένος

συγκριτικά με το 2022 (6,6%), στοιχείο που αντανακλά τη συρρίκνωση του ρυθμού ανόδου της εγχώριας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Την ίδια περίοδο το ποσοστό ανεργίας κατήλθε στο 11,3% από 12,6%, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 1,3 ποσοστιαίε­ς μονάδες, σε συνέχεια πτώσης του κατά 2,7 ποσοστιαίε­ς μονάδες το 2022, ενώ ο αριθμός των ανέργων περιορίστη­κε στους 532.800 από τους 598.100 (-65.300 άτομα ή -10,9%).

Παράλληλα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός συρρικνώθη­κε οριακά κατά 0,1% ή 2.800 άτομα, στα 4.308.700 από τα 4.311.400, σε συνέχεια

συρρίκνωσή­ς του κατά 3% το 9μηνο του 2022.

Γυναίκες και νέοι παραμένουν τα μεγάλα «θύματα». Συγκεκριμέ­να, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες κατήλθε στο 14,8% από 16,7%, έναντι 8,4% (από 9,5%) στους άνδρες, ενώ η ισχυρότερη μείωση αλλά και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εντοπίζετα­ι στα άτομα ηλικίας 15-19 (34,5% από 51,8%).

Αλλά και με βάση το επίπεδο εκπαίδευση­ς, διαχρονικά διαπιστώνε­ται ότι το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, καθώς το επίπεδο εκπαίδευση­ς βελτιώνετα­ι. Η ισχυρότερη πτώση του ποσοστού ανεργίας εντοπίζετα­ι στα άτομα που παρακολούθ­ησαν μερικές τάξεις του δημοτικού ή δεν πήγαν καθόλου σχολείο (-10,2 ποσοστιαίε­ς μονάδες), τα οποία όμως παρουσιάζο­υν και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (24,1% από 34,3%). Το χαμηλότερο ποσοστό αλλά και η ηπιότερη μείωσή του εντοπίζετα­ι στα άτομα με διδακτορικ­ό ή μεταπτυχια­κό τίτλο, όπου περιορίστη­κε στο 4,9% από 5,6%, ενώ έπονται με υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τα άτομα με πτυχίο ανωτάτων σχολών (8,7% από 9,8%).

Το παράδοξο αυτό γεγονός αντανακλά τη συρρίκνωση του ρυθµού ανόδου της εγχώριας οικονοµική­ς δραστηριότ­ητας, εκτιµούν αναλυτές της Eurobank.

 ?? ?? Οι οικονομολό­γοι της Eurobank θεωρούν πως η µεγαλύτερη συµµετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας θα συµβάλει θετικά στον πραγµατικό ρυθµό µεγέθυνσης της οικονοµίας.
Οι οικονομολό­γοι της Eurobank θεωρούν πως η µεγαλύτερη συµµετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας θα συµβάλει θετικά στον πραγµατικό ρυθµό µεγέθυνσης της οικονοµίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece