Kathimerini Greek

Οι «αδικημένες» γενιές Gen-Χ και Millennial­s γίνονται κληρονόμοι

-

Μέσω κληρονομιά­ς και γονικών παροχών θα μπορέσουν να αποκτήσουν πραγματικέ­ς περιουσίες οι νέες γενιές, που σχεδόν υποχρεωτικ­ά παίρνουν δάνεια και αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό να πετύχουν μεγάλους οικονομικο­ύς στόχους, όπως η απόκτηση ενός σπιτιού.

Στις ΗΠΑ η Generation X και οι Millennial­s, δηλαδή άτομα 4459 ετών και 28-48 αντίστοιχα, υπολογίζετ­αι ότι θα κληρονομήσ­ουν περιουσιακ­ά στοιχεία συνολικής αξίας 72,6 τρισ. δολαρίων από τους γονείς τους, σύμφωνα με την εταιρεία Cerulli Associates. Ταυτόχρονα με αυτή την τεράστια εισροή πλούτου θα παρατηρηθε­ί και το φαινόμενο «Peak 65», που σημαίνει ότι ένας αριθμός-ρεκόρ Αμερικανών θα φτάσει και θα ξεπεράσει την ηλικία των 65 ετών.

Η άνοδος του προσδόκιμο­υ ζωής θα οδηγήσει βέβαια και σε αύξηση του κόστους υγειονομικ­ής

περίθαλψης, το οποίο όμως δεν θα υπερκαλύψε­ι το δυσθεώρητο ύψος των κληρονομιώ­ν.

«Οι baby boomers (άνω των 60 ετών) είδαν τεράστια αύξηση στις τιμές των σπιτιών τους και στις μετοχές. Υπάρχει τεράστια αύξηση πλούτου στις αμερικανικ­ές οικογένειε­ς», εξηγεί στo MarketWatc­h η Caitlin DiMillo, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας χρηματοοικ­ονομικών συμβουλών Spinnaker Trust.

Βέβαια, η μεταβίβαση του πλούτου δεν θα ευνοήσει όλα τα νοικοκυριά, οδηγώντας σε

πολλές περιπτώσει­ς στη διεύρυνση της ανισότητας. «Μπορεί η κοινωνία εν συνόλω να εμφανίσει καθαρή μεταβίβαση πλούτου, αλλά δεν θα συμβεί σε κάθε γενιά και σε κάθε νοικοκυριό», σχολίασε χαρακτηρισ­τικά ο Rob Williams της εταιρείας Charles Schwab.

Δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό οι Millennial­s και η Gen-X δεν κατάφεραν να πετύχουν τα «παραδοσιακ­ά» οικονομικά ορόσημα της προηγούμεν­ης γενιάς, η μεταφορά του πλούτου από τους μεγαλύτερο­υς αναμένεται να έχει αισθητό αντίκτυπο.

«Πολλοί από αυτούς θα μπορέσουν να βάλουν στην άκρη για πρώτη φορά χρήματα για τη σύνταξη», σχολίασε η DiMillo αναφερόμεν­η στους Αμερικανού­ς, οι οποίοι δίνουν προτεραιότ­ητα στην αποπληρωμή των φοιτητικών τους χρεών.

«Ολοι αισθανόμασ­τε ότι η ζωή είναι πιο ακριβή πια. Αυτή η μεγάλη διαγενεακή μεταφορά πλούτου θα δώσει ανάσα σε πολλούς ανθρώπους», σχολίασε στο MarketWatc­h ο Justin Stivers της δικηγορική­ς Stivers Law. «Ο κόσμος θα πει: “Μπορώ να αποπληρώσω τα φοιτητικά μου δάνεια, μπορώ επιτέλους να αγοράσω σπίτι, μπορώ να κάνω διακοπές χωρίς να χρεώσω την πιστωτική μου”», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνετα­ι εξάλλου ότι οι Millennial­s και η Gen-X έχουν ήδη ζήσει την παγκόσμια χρηματοοικ­ονομική κρίση του 2008 και την κρίση που ακολούθησε την πανδημία και συνεπώς μπορεί να είναι πιο πειθαρχημέ­νοι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικώ­ν τους.

Βέβαια, σημειώνει ο Williams, οι γενιές αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να αποταμιεύο­υν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς τα χρήματα που θα κληρονομήσ­ουν δεν θα είναι τόσο πολλά.

Στις ΗΠΑ υπολογίζετ­αι ότι θα κληρονομήσ­ουν περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας 72,6 τρισ. δολαρίων από τους γονείς τους.

 ?? ?? H Generation X και οι Millennial­s παίρνουν σχεδόν υποχρεωτικ­ά δάνεια και αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό να πετύχουν μεγάλους οικονομικο­ύς στόχους, όπως η απόκτηση ενός σπιτιού.
H Generation X και οι Millennial­s παίρνουν σχεδόν υποχρεωτικ­ά δάνεια και αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό να πετύχουν μεγάλους οικονομικο­ύς στόχους, όπως η απόκτηση ενός σπιτιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece