Kathimerini Greek

Η Moody's αναβάθμισε το Κατάρ

-

Στην αναβάθμιση της ήδη υψηλής πιστοληπτι­κής ικανότητας του Κατάρ προχώρησε η Moody's, για πρώτη φορά από το 2007, καθώς η ισχυρή ζήτηση για υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο ενισχύει τις μακροπρόθε­σμες προοπτικές της χώρας.

Η Moody's αναβάθμισε το Κατάρ κατά ένα σκαλοπάτι, στο Aa2, δηλαδή στην τρίτη υψηλότερη επενδυτική της βαθμίδα. Το αξιόχρεο του Κατάρ βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ένα επίπεδο υψηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει το Bloomberg.

Ο οίκος αναθεώρησε τις προοπτικές της αξιολόγηση­ς του Κα

τάρ από θετικές σε σταθερές, κάτι που σημαίνει ότι μια άλλη αναβάθμιση είναι απίθανη βραχυπρόθε­σμα.

Το Κατάρ βαθμολογεί­ται στο ίδιο επίπεδο από την S&P Global Ratings και ένα σκαλοπάτι παρακάτω από τη Fitch.

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη της Moody's ότι η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομ­ικών

δεικτών του Κατάρ, που επιτεύχθηκ­ε κατά την περίοδο 2021-2023, θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσ­μα», έγραψαν οι αναλυτές του οίκου. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί τη δημοσιονομ­ική σύνεση, περιορίζον­τας, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα δαπανών για υποδομές».

Η Moody's ανέφερε επίσης τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής LNG του Κατάρ σαν ένα θετικό παράγοντα. Η χώρα, η οποία συναγωνίζε­ται με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για τη θέση της πρώτης δύναμης στις εξαγωγές LNG, ξοδεύει δεκάδες δισεκατομμ­ύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα κατά περίπου 60% τα επόμενα τρία χρόνια.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα στην Ευρώπη, το Κατάρ πουλάει περισσότερ­ο LNG στην ήπειρο.

Η οικονομία του Κατάρ επιβραδύνθ­ηκε πέρυσι, εν μέρει λόγω του τερματισμο­ύ των έργων που σχετίζοντα­ι με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρο­υ που πραγματοπο­ιήθηκε στα τέλη του 2022. Η κυβέρνηση δαπάνησε περίπου 300 δισ. δολάρια για την οργάνωση, ένα τεράστιο ποσό για μια χώρα 3 εκατ. κατοίκων.

Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Η δανειοληπτ­ική αξιολόγηση του εμιράτου βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με αυτήν της Γαλλίας.

 ?? ?? Η Moody's αναβάθμισε το Κατάρ κατά ένα σκαλοπάτι, στο Aa2, δηλαδή στην τρίτη υψηλότερη επενδυτική της βαθμίδα.
Η Moody's αναβάθμισε το Κατάρ κατά ένα σκαλοπάτι, στο Aa2, δηλαδή στην τρίτη υψηλότερη επενδυτική της βαθμίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece