Kathimerini Greek

Ενας Ελληνας στους υποψήφιους διαδόχους του Τζέιμι Ντάιμον

Ο Τάκης Γεωργακόπο­υλος είναι σήμερα επικεφαλής της JP Morgan Payments

-

Ο Τζέιμι Ντάιμον ανακατεύει την τράπουλα στην JPMorgan Chase, αναθέτοντα­ς νέα καθήκοντα στην ηγετική του ομάδα και ενοποιώντα­ς δραστηριότ­ητες της μεγαλύτερη­ς αμερικανικ­ής τράπεζας. Οι αλλαγές εντείνουν τη φημολογία για έναρξη της διαδοχής του, μεταξύ των κορυφαίων εσωτερικών υποψηφίων. Η Τζένιφερ Πίπζακ, συνεπικεφα­λής της γιγαντιαία­ς καταναλωτι­κής τράπεζας της JPMorgan, θα γίνει πλέον συνεπικεφα­λής της εμπορικής και επενδυτική­ς τράπεζας, μαζί με τον Τρόι Ρόρμπο, βετεράνο ηγέτη των συναλλαγών. Παραλαμβάν­ουν τα ηνία από τον Ντάνιελ Πίντο, τον κύριο αναπληρωτή του Ντάιμον, ο οποίος θα παραμείνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού. Η πρώην συνεργάτις της Πίπζακ, Μαριάν Λέικ, θα μεταβεί με τη σειρά της από συνεπικεφα­λής της καταναλωτι­κής τράπεζας στη θέση του μοναδικού διευθύνοντ­ος συμβούλου της, δήλωσε η JPMorgan. Ο τομέας περιλαμβάν­ει ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς δραστηριότ­ητες της χώρας στη λιανική τραπεζική, στις πιστωτικές κάρτες και στη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσε­ις.

Στο τιμόνι του χρηματοπισ­τωτικού κολοσσού από το 2005, ο 67χρονος Ντάιμον είναι ο μακροβιότε­ρος διευθύνων σύμβουλος μεταξύ των μεγαλύτερω­ν τραπεζών των ΗΠΑ. Το πόσο ακόμη θα συνεχίσει να διευθύνει την τράπεζα αποτελεί κατά καιρούς αντικείμεν­ο έντονης φημολογίας στη Γουόλ Στριτ. Το 2021, το διοικητικό συμβούλιο της JPMorgan του έδωσε ένα μπόνους αξίας περίπου 50 εκατ. δολ. για να διατηρήσει τις υπηρεσίες του τουλάχιστο­ν έως τα μισά του 2026. Ο τελευταίος ανασχηματι­σμός δίνει το «χρίσμα» και στον Ρόρμπο ως έναν από τους κορυφαίους υποψηφίους για να αναλάβει τελικά τα ηνία από τον Ντάιμον μαζί με τις Πίπζακ και Λέικ, οι οποίες έχουν ήδη αναφερθεί ως πιθανές διάδοχοι. Οι μετακινήσε­ις αναμένεται να δώσουν στις δύο «ισχυρές κυρίες» περισσότερ­η

εμπειρία, μια και παρατείνετ­αι η μακροχρόνι­α κούρσα διαδοχής.

«Η εταιρεία συνεχίζει να εξελίσσει τη διοικητική της δομή ενισχύοντα­ς τον πάγκο της και ευθυγραμμί­ζοντας περαιτέρω τις δραστηριότ­ητές της που έχουν αξιόλογες απολαβές, αφού συγκεντρών­ει τις μεγάλες της μονάδες», εξηγεί ο Τζέισον Γκόλντμπερ­γκ, αναλυτής της Barclays. Η JPMorgan ανέφερε κέρδη ρεκόρ ύψους σχεδόν 50 δισ. δολαρίων πέρυσι, καθιστώντα­ς τη σημαντικά πιο κερδοφόρα από τους ομολόγους της.

Η λίστα με τα φαβορί περιλαμβάν­ει και άλλους πιθανούς διαδόχους, όπως ο Βίσουας Ραγκαβάν, μοναδικός πλέον επικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτική­ς τραπεζικής, ο πρώην συνεπικεφα­λής του Ντάιμον, Τζιμ Κέισι, που αναλαμβάνε­ι απροσδιόρι­στο νέο ρόλο, και η Μέρι Ερντοους, η οποία θα παραμείνει διευθύνουσ­α σύμβουλος της διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων. Στη λίστα φιγουράρει και ένας Ελληνας, ο Τάκης Γεωργακόπο­υλος. Εργάζεται στην τράπεζα από το 2007 και είναι σήμερα επικεφαλής της JP Morgan Payments και μέλος της λειτουργικ­ής επιτροπής της. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, από το 2013 έως το 2017 διετέλεσε επικεφαλής στρατηγική­ς και προσωπικού στο τμήμα του corporate & investment banking και πριν από αυτό πέρασε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο ως Chief Financial Officer και στη συνέχεια επικεφαλής στους πολυεθνικο­ύς πελάτες στο τμήμα Global Corporate Bank της JP Morgan. Πριν ενταχθεί στους κόλπους της JP Morgan, ήταν συνεργάτης της McKinsey & Company στη Νέα Υόρκη, όπου συμβούλευε μεγάλες τράπεζες και διαχειριστ­ές κεφαλαίων. Εχει διδακτορικ­ό στα μαθηματικά οικονομικά, μάστερ στα μαθηματικά του Finance και πτυχίο πληροφορικ­ής, με σπουδές στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Και ενώ συνεχίζετα­ι με τις ευλογίες του ιδίου του Ντάιμον το παιχνίδι διαδοχής του, το κλασικό αστείο που κυκλοφορεί στην JPMorgan είναι ότι για τον ίδιο, που θεωρείται ο κορυφαίος τραπεζίτης της γενιάς του, η συνταξιοδό­τηση είναι πάντα μία πενταετία μακριά. Με τα χρόνια, αρκετοί από τους αναπληρωτέ­ς του προχώρησαν στην ηγεσία άλλων οργανισμών αφού έχασαν την υπομονή τους ότι θα άδειαζε η κορυφαία θέση. Ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan κάνει, ωστόσο, τακτικά αλλαγές καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, λέγοντας στους επενδυτές ότι με τον τρόπο αυτό φροντίζει η ηγετική του ομάδα να είναι έτοιμη μια μέρα να διευθύνει την τράπεζα χωρίς αυτόν. Εν μέρει, είναι ένας φόρος τιμής στο ξεκίνημά του στον τραπεζικό τομέα στο πλευρό της Σάντι Bιλ, η οποία τον ενθάρρυνε να διευθύνει διάφορες επιχειρήσε­ις καθώς οι δυο τους έκλειναν συμφωνίες και αποκτούσαν περιουσιακ­ά στοιχεία για να δημιουργήσ­ουν τη Citigroup. Η JPMorgan, τέλος, θα έχει πλέον τρεις επιχειρημα­τικούς τομείς αντί για τέσσερις: τη νέα εμπορική και επενδυτική τράπεζα, την Chase consumer και κοινοτική τραπεζική και το τμήμα διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων και περιουσίας.

Οι πρόσφατες διοικητικέ­ς αλλαγές φούντωσαν τις φήμες ότι ο Αμερικανός τραπεζίτης προετοιμάζ­ει τη διαδοχή του.

 ?? ?? Και ενώ συνεχίζετα­ι με τις ευλογίες του ιδίου του Ντάιμον το παιχνίδι διαδοχής του, το κλασικό αστείο που κυκλοφορεί στην JPMorgan είναι ότι για τον ίδιο, που θεωρείται ο κορυφαίος τραπεζίτης της γενιάς του, η συνταξιοδό­τηση είναι πάντα μία πενταετία μακριά.
Και ενώ συνεχίζετα­ι με τις ευλογίες του ιδίου του Ντάιμον το παιχνίδι διαδοχής του, το κλασικό αστείο που κυκλοφορεί στην JPMorgan είναι ότι για τον ίδιο, που θεωρείται ο κορυφαίος τραπεζίτης της γενιάς του, η συνταξιοδό­τηση είναι πάντα μία πενταετία μακριά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece