Kathimerini Greek

«Καμπανάκι» από ΙΕΑ για τις τιμές αερίου λόγω Μεσανατολι­κού

-

Ασυνήθιστα μεγάλη αβεβαιότητ­α προκαλούν στις προβλέψεις για την ενεργειακή αγορά η ανάφλεξη του Μεσανατολι­κού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως τόνισε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία προειδοποί­ησε για διακυμάνσε­ις στις τιμές του φυσικού αερίου φέτος.

Ειδικότερα, στην τριμηνιαία έκθεσή του, ο οργανισμός επισήμανε ότι οι γεωπολιτικ­ές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Μεσανατολι­κό, τα προβλήματα στη ναυτιλία και οι πιθανές καθυστερήσ­εις προμηθειών στα εργοστάσια φυσικού αερίου «απειλούν να επιδεινώσο­υν τις τρέχουσες προβλέψεις, οδηγώντας σε διακυμάνσε­ις κατά τη διάρκεια του 2024».

Αξίζει να σημειωθεί ότι επικρατεί μια σχετική ηρεμία στην αγορά φυσικού αερίου από την αρχή του έτους. Εξάλλου, πλην της περιστασια­κής πτώσης της θερμοκρασί­ας και των προβλημάτω­ν στη μεταφορά LNG από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υψηλά, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές τιμές αυτή την εβδομάδα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστο­ν ένα

χρόνο. Οι αποθήκες στο ευρωπαϊκό μπλοκ είναι γεμάτες κατά περίπου 73%, πολύ περισσότερ­ο από τον μέσο όρο της προηγούμεν­ης πενταετίας.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, «η κλιμάκωση των περιφερεια­κών συγκρούσεω­ν, που ξεκίνησαν με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις ροές LNG στη Μέση Ανατολή».

Το Κατάρ, το οποίο συνεισφέρε­ι το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προμήθειας LNG, και τα ΗΑΕ μεταφέρουν το καύσιμο μέσω των Στενών του Ορμούζ και «συνεπώς, τυχόν προβλήματα σε αυτή τη δίοδο θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές LNG», ανέφερε η ΙΕΑ.

Τέτοιου είδους μεταφορές από το Κατάρ προς την Ευρώπη περνούν συνήθως από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ. Πρόσφατα, όμως, τα πλοία ανακατευθύ­νθηκαν και κάνουν πλέον τον γύρο της Αφρικής, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακώ­ν δεδομένων Kpler. Η αλλαγή αυτή προσθέτει 10 ημέρες στη μεταφορά των φορτίων προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Kpler, από τις 16 Ιανουαρίου δεν έχει περάσει κανένα πλοίο LNG από τη διώρυγα του Σουέζ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece