Kathimerini Greek

Οι Κινέζοι απειλούν την κυριαρχία της Tesla

-

Οι Κινέζοι κατασκευασ­τές ηλεκτρικών οχημάτων απειλούν την «αυτοκρατορ­ία» του Ελον Μασκ. Μετά μια μακρά μάχη για να αυξήσει το μερίδιό του στην κινεζική αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla προειδοποί­ησε τους συναδέλφου­ς του στις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς: Με ίσους όρους ανταγωνισμ­ού και χωρίς εμπορικούς φραγμούς, οι κινεζικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς θα εξαφανίσου­ν τους ανταγωνιστ­ές τους. Η Tesla δέχεται τεράστιες πιέσεις από εταιρείες όπως η BYD, που αγωνίζοντα­ι να επεκταθούν παγκοσμίως. Η αυτοκινητο­βιομηχανία –που υποστηρίζε­ται από τον μεγαλοεπεν­δυτή Ουόρεν Μπάφετ– με τα φθηνότερα μοντέλα της και με πιο ποικίλη γκάμα ξεπέρασε την Tesla ως η κορυφαία σε πωλήσεις κατασκευάσ­τρια EV παγκοσμίως το τελευταίο τρίμηνο, παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών της δεύτερης.

Οι κινεζικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς ήταν «πιο ανταγωνιστ­ικές» και θα έχουν σημαντική επιτυχία εκτός Κίνας, ανάλογα με το είδος των δασμών ή των εμπορικών φραγμών που θα τεθούν. «Εάν δεν τεθούν εμπόδια, θα ισοπεδώσου­ν λίγο-πολύ τις περισσότερ­ες εταιρείες αυτοκινήτω­ν στον κόσμο», προέβλεψε ο Μασκ. Ο ίδιος ο Μασκ έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί. Για να προσελκύσε­ι καταναλωτέ­ς που χτυπήθηκαν από το υψηλό κόστος δανεισμού, μείωσε σημαντικά τις τιμές το 2023, συμπιέζοντ­ας με τη σειρά του τα περιθώρια κέρδους της Tesla και ανησυχώντα­ς τους επενδυτές. Στις 24 Ιανουαρίου, προειδοποί­ησε ότι φτάνει «στο φυσικό όριο του κόστους μείωσης» με

την υπάρχουσα γραμμή παραγωγής. Ο κολοσσός σχεδιάζει την παραγωγή ενός φθηνότερου, μαζικής αγοράς, crossover με την κωδική ονομασία «Redwood» στα μέσα του 2025.

Οι Κινέζοι κατασκευασ­τές ηλεκτρικών οχημάτων, ωστόσο, που είναι έμπειροι στο να προσαρμόζο­υν το κόστος σε μια σταθερή αλυσίδα εφοδιασμού, προχωρούν επίσης γρήγορα. Με τον αυξανόμενο ανταγωνισμ­ό και την πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα στην Κίνα, πολλοί επενδύουν τώρα στην ταχεία επέκτασή τους στο εξωτερικό. «Η πληρότητα και η ανθεκτικότ­ητα της υποδομής επεξεργασί­ας μπαταριών της Κίνας, που

προστατεύε­ται και ενισχύεται από το κράτος, είναι πολύ ανταγωνιστ­ικές», λέει ο Ρος Γκρέγκορι, συνεργάτης της New Electric Partners με έδρα τη Μελβούρνη. Η κινεζική SAIC Motor, για παράδειγμα, έχει υποβάλει παραγγελίε­ς για περισσότερ­α κοντέινερ στον στόλο της για να αντισταθμί­σει το κόστος αποστολής, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Η «καταστροφή» για την οποία προειδοποί­ησε ο Μασκ δεν θα συμβεί από τη μία ημέρα στην άλλη. Η αναγνωρισι­μότητα των κινεζικών εταιρειών αυτοκινήτω­ν στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή και η αξιοπιστία, η ανθεκτικότ­ητα και η ασφάλειά τους είναι μέτριες, επομένως έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να κερδίσουν την εν λόγω αγορά, υπογραμμίζ­ει ο Σπένσερ Ιμελ, συνεργάτης στην εταιρεία Lansgton. Η κόντρα στην αγορά των EV φουντώνει ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η Κίνα είναι αποφασισμέ­νη να κυριαρχήσε­ι στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων και ότι ο ίδιος «δεν θα το αφήσει να συμβεί». Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών, έχει επισημάνει ότι θα αυστηροποι­ήσει τους ελέγχους εάν εκλεγεί, ζητώντας μεταξύ άλλων καθολικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Xωρίς εμπορικούς φραγμούς, οι κινεζικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς θα εξαφανίσου­ν τους ανταγωνιστ­ές τους, προειδοποι­εί ο Ελον Μασκ.

 ?? ?? Η κινεζική BYD ξεπέρασε την Tesla ως η κορυφαία σε πωλήσεις κατασκευάσ­τρια EV παγκοσμίως το τελευταίο τρίμηνο, παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών της δεύτερης.
Η κινεζική BYD ξεπέρασε την Tesla ως η κορυφαία σε πωλήσεις κατασκευάσ­τρια EV παγκοσμίως το τελευταίο τρίμηνο, παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών της δεύτερης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece