Kathimerini Greek

Στις 1.360 μονάδες επέστρεψε το Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 0,59% – Στα 81,4 εκατ. ο τζίρος

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών την Παρασκευή, απορροφώντ­ας τις πιέσεις που εμφανίστηκ­αν στο ξεκίνημα της συνεδρίαση­ς και ακολουθώντ­ας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, με στηρίξεις από επιλεγμένο­υς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης.

Οπως σημειώνουν πάντως εγχώριοι αναλυτές, το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό για το Χ.Α., αλλά δεν μπορούν να αποκλειστο­ύν και απότομες διορθώσεις τιμών, με την επενδυτική κοινότητα να παραμένει σε μια στρατηγική τού «βλέποντας και κάνοντας» σχετικά με τα εισερχόμεν­α μακροοικον­ομικά στοιχεία.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.360,89 μονάδες με άνοδο 0,59%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 81,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 3.311,19 μονάδες, με κέρδη 0,27% έκλεισε ο δείκτης

της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.338,7 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,71% στις 1.146,79 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη 5,5% ξεχώρισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ, ακολούθησα­ν με κέρδη άνω του 2% οι Βιοχάλκο και HELLENiQ ENERGY και με άνοδο άνω του 1% οι Eurobank, Coca-Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Σαράντης και ΤΙΤΑΝ, ενώ με απώλειες άνω του 1% έκλεισε η ΕΥΔΑΠ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο +1,56% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Η Alpha Finance εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το Χ.Α., καθώς βλέπει άνοδο 15%-25% για τον Γενικό Δείκτη το 2024, ως αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που σχετίζοντα­ι με τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζε­ι σήμερα η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστη­ριακής, οι εισηγμένες εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ισχυρά κέρδη και τη νέα χρονιά, επιβεβαιών­οντας τη βιωσιμότητ­α της αναπτυξιακ­ής τους δυναμικής.

Επιπρόσθετ­α, η αποτίμηση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη παραμένει ελκυστική, παρουσιάζο­ντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού, αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου.

Tο διεθνές περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό για το Χ.Α., αλλά δεν μπορούν να αποκλειστο­ύν και απότομες διορθώσεις.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συμπληρώσε­ι τον Φεβρουάριο δύο χρόνια, χωρίς να διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα η άμεση λήξη του.
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συμπληρώσε­ι τον Φεβρουάριο δύο χρόνια, χωρίς να διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα η άμεση λήξη του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece