Kathimerini Greek

Προκλήσεις, η «νέα σταθερά» της διεθνούς οικονομίας

- EUROBANK RESEARCH

Οι διεργασίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ, που ολοκληρώθη­κε μόλις πριν από μία εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, δεν επιφύλαξαν εκπλήξεις, αλλά συνετέλεσα­ν στη διαπίστωση ότι δυστοπίες και προκλήσεις έχουν οδηγήσει σε μία «νέα σταθερά», όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ. Για τη μετάβαση στο νέο και έντονα μεταβαλλόμ­ενο παγκόσμιο status quo έχουν συντελέσει, μεταξύ άλλων παραγόντων, τα τεχνολογικ­ά άλματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και οι αυξανόμενε­ς εστίες γεωπολιτικ­ής έντασης. Στο άνω διαμορφούμ­ενο πλαίσιο, το 2024 αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη έτος διεύρυνσης του διαφορικού της ανάπτυξης μεταξύ

ανεπτυγμέν­ων και αναπτυσσόμ­ενων οικονομιών, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συγκεκριμέ­να, η παγκόσμια οικονομία προβλέπετα­ι να αναπτυχθεί κατά 2,4% το 2024 από 2,7% το 2023, με μέση αναμενόμεν­η ανάπτυξη για τις αναπτυσσόμ­ενες στο 3,9% έναντι 4% το 2023 και 1,2% στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες από 1,5% το προηγούμεν­ο έτος. Ωστόσο, πληθώρα κινδύνων ελλοχεύει, υπονομεύον­τας τις αναπτυξιακ­ές προοπτικές του 2024, με σοβαρότερο­υς:

Μια σειρά από γεωπολιτικ­ούς κινδύνους με διάσπαρτες εστίες. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συμπληρώσε­ι τον Φεβρουάριο δύο χρόνια, χωρίς να διαφαίνετα­ι στον ορίζονται η άμεση λήξη του, ενώ η ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν παραμένει ευρέως διαδεδομέν­η. Παράλληλα, η συνεχιζόμε­νη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει και παρεπόμενε­ς συνέπειες, όπως οι επιθέσεις του κινήματος των Χούθι στην Υεμένη. Οι εντάσεις στην Ερυθρά θάλασσα παρεμποδίζ­ουν την ομαλή διεξαγωγή της παγκόσμιας ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας, αυξάνοντας τα κόστη μεταφοράς και το ενδεχόμενο για νέες πληθωριστι­κές πιέσεις.

Τον πολιτικό κίνδυνο, καθώς μια σειρά εκλογών σε πολλά αναπτυσσόμ­ενα κράτη –μεταξύ αυτών Ινδία, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Ιράν, Πακιστάν, Ρωσία, Μεξικό και Βενεζουέλα– έχει προγραμματ­ιστεί το 2024, θέτοντας δημοσιονομ­ικές προκλήσεις που απορρέουν από τις προεκλογικ­ές δαπάνες των εν ισχύ κυβερνήσεω­ν. Ενδεικτικά, το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικ­ονομικών (IIF) προειδοποί­ησε ότι το εκλογικό «τσουνάμι» του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο ρεκόρ του παγκόσμιου χρέους, που εκτιμάται ήδη στα 310 τρισ. δολάρια το 2023.

Τις περιβαλλον­τικές καταστροφέ­ς υπό τη μορφή ακραίων καιρικών συνθηκών, που εντείνοντα­ι εμφανώς με την πάροδο που χρόνου, καθιστώντα­ς τες τη σημαντικότ­ερη απειλή στην πρόσφατη έκθεση παγκόσμιων κινδύνων για το 2024 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece