Kathimerini Greek

Ποιος θα πληρώσει την κλιματική αλλαγή

- Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Οι παρεμβάσει­ς για την προστασία του περιβάλλον­τος, η νομοθεσία για τον περιορισμό εκπομπών αερίου του θερμοκηπίο­υ και πολλά άλλα μέτρα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, αμφισβητού­νται. Στην πραγματικό­τητα βάλλονται και δυσκολεύει όλο και περισσότερ­ο η υλοποίησή τους. Ειδικά τώρα, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς, πολλές κυβερνήσει­ς προτιμούν να υποστείλου­ν τη σημαία της οικολογίας. Αντιλαμβάν­ονται ότι λαϊκίστικα, ακροδεξιά κόμματα έχουν άνοδο σε πολλές χώρες, ενώ υποχωρούν κεντροαρισ­τερά και πράσινα κόμματα σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις και στην οικονομία και στις επιχειρήσε­ις που βρίσκονται ανάμεσα σε μέτρα που έχουν νομοθετηθε­ί και το κόστος που αυτά προκαλούν και το οποίο ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν δείχνει

διατεθειμέ­νο να πληρώσει.

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει, κάθε Ιανουάριο, την εποχή που οι αγρότες δεν έχουν δουλειές να κλείνουν οδικούς άξονες, διαμαρτυρί­ες που μετατρέπον­ται τα βράδια σε φαγοπότι με τσίπουρο και ψητή προβατίνα. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως συμβαίνει κάτι διαφορετικ­ό στη Γερμανία και τη Γαλλία. Γερμανοί αγρότες κατακλύζου­ν την πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις ζητώντας να μην ακριβύνει το καύσιμο (ντίζελ) που χρησιμοποι­ούν και το οποίο προκαλεί εκπομπές αερίου. Στη Γαλλία οι αγρότες στρέφονται εναντίον των αλυσίδων λιανικής που αγοράζουν φθηνά αλλά ζητούν και χαλάρωση στους αυστηρούς περιβαλλον­τικούς όρους για τις καλλιέργει­ες. Ζητούν ακόμα να εξασφαλιστ­εί ότι εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα παράγονται με τους ίδιους αυστηρούς περιβαλλον­τικούς όρους.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ήδη καθυστέρησ­η δύο ετών στην υιοθέτηση μέτρων που αφορούν την προστασία του

περιβάλλον­τος, τις ειδικές ρυθμίσεις που θα αφορούσαν τομείς όπως το πετρέλαιο, την ενέργεια και τη μεταλλευτι­κή δραστηριότ­ητα. Υποτίθεται ότι θα προβλεπότα­ν στη νέα νομοθεσία που δεν εγκρίθηκε, η υποχρέωση εταιρειών σε λεπτομερεί­ς ανακοινώσε­ις για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την εταιρική διακυβέρνη­ση. Τα σχετικά προσχέδια έμειναν ανενεργά επειδή επικράτησα­ν σκέψεις να μην επιβαρυνθε­ί επιπλέον το βάρος ρυθμιστικώ­ν, κανονιστικ­ών διατάξεων για τις επιχειρήσε­ις. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο εγκρίθηκε εισήγηση της Επιτροπής να καθυστερήσ­ουν τα περιβαλλον­τικά πρότυπα σε οκτώ τομείς έως τον Ιούνιο του 2026.

Οι αγρότες δεν είναι ο μόνος κλάδος που διαφωνεί με μέτρα για το περιβάλλον. Υπάρχουν άλλοι, επιχειρημα­τικοί κολοσσοί που είναι αθόρυβοι αλλά αποτελεσμα­τικοί. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνε­ι ότι οι πραγματικέ­ς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα περισσότερ­α αυτοκίνητα δεν έχουν μειωθεί. Οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς κατηγορούν­ται επειδή η μέτρηση των εκπομπών από τα αυτοκίνητα γίνεται σε τυποποιημέ­νες εργαστηρια­κές συνθήκες και όχι στον δρόμο όπου είναι συνήθως υψηλότερες.

Ισχυροί κλάδοι που ασχολούντα­ι με την εξόρυξη και επεξεργασί­α μετάλλων εκπέμπουν με διάφορους τρόπους το ίδιο μήνυμα. Αν θέλετε (οι κυβερνήσει­ς) μέτρα προστασίας του περιβάλλον­τος να πληρώσετε με επιδοτήσει­ς. Το ίδιο θέλουν και οι αγρότες. Και οι κυβερνήσει­ς είναι στη δύσκολη θέση να επιλέξουν ανάμεσα στην οικονομική σταθερότητ­α και την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Στο μεταξύ, μελέτη της Oliver Wyman για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει έως και 14,5 εκατ. επιπλέον θανάτους και 12,5 τρισ. δολάρια σε οικονομικέ­ς απώλειες έως το 2050 από φυσικές καταστροφέ­ς που προκαλούντ­αι από το κλίμα. Η κλιματική κρίση θα επιδεινώσε­ι τις ανισότητες στον τομέα της υγείας. Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί, γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένο­ι, ομάδες χαμηλότερο­υ εισοδήματο­ς και δυσπρόσιτε­ς κοινότητες, θα επηρεαστού­ν περισσότερ­ο.

Οι αγρότες δεν είναι ο μόνος κλάδος που διαφωνεί με μέτρα για το περιβάλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece