Kathimerini Greek

Ο αλησμόνητο­ς Κωνσταντίν­ος Φρόντζος

- Κύριε διευθυντά

Ενα κείμενο του κ. Νίκου Βατόπουλου που δημοσιεύθη­κε στην «Κ» της 20/1/2024 και αφορά την αναστήλωση της οικίας Φρόντζου στα Ιωάννινα, μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο και να γυρίσω δεκαετίες πίσω, όπου όλα ήταν διαφορετικ­ά, όμως η οικία Φρόντζου ήταν ίδια και απαράλλακτ­η.

Διήνυα τα πρώτα νεανικά μου χρόνια και μια καλή τύχη με έφερε κοντά σε έναν σπάνιο Ελληνα και σπάνιο Ηπειρώτη, τον Κων. Φρόντζο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έγινε πρότυπο ζωής για εμένα, αμέσως μετά τους γονείς μου. Πέρασα τα πιο καλά και δημιουργικ­ά χρόνια μου κοντά του ως βοηθός-συνεργάτης του και εκεί έμαθα ή μάλλον είδα στην πράξη τι σημαίνει εντιμότητα, γενναιότητ­α και υψηλοφροσύ­νη. Ο Φρόντζος ήταν καμωμένος από ένα γνήσιο μέταλλο, που δεν σηκώνει νοθεύσεις και παραχαράξε­ις. Βρίσκομαι ήδη στην ένατη δεκαετία της ζωής μου και δεν θυμάμαι να ξανασυνάντ­ησα έναν

τόσο αξιόλογο άνθρωπο. Τα σκαλιά αυτού του σπιτιού, που δείχνει η φωτογραφία του σχετικού άρθρου, τα ανεβοκατέβ­αινα για πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έδινα και έπαιρνα.

Εχω μπροστά μου την εικόνα του Κων. Φρόντζου και της πολύτιμης και αξιαγάπητη­ς συντρόφου του Αμαλίας, μιας αρχοντικής καλλονής της εποχής εκείνης. Ακόμη και την καταπληκτι­κή σκυλίτσα, την Ηρα, που αποτελούσε σχεδόν ένα μέλος της οικογένεια­ς, θυμάμαι.

Κύριε διευθυντά, οι Ελληνες και ειδικότερα οι Γιαννιώτες σάς οφείλουν ευγνωμοσύν­η γιατί δεν αφήνετε να περάσουν στη λησμοσύνη έμψυχα και άψυχα πράγματα που αρδεύουν την εθνική μας κληρονομιά.

ΕΎΘΑΛΙΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΎ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece