Kathimerini Greek

Ελληνική ρήτρα στα τουρκικά F-16

Το διπλωματικ­ό παρασκήνιο που οδήγησε στις εγγυήσεις Μπλίνκεν και το «πακέτο» με τα εξοπλιστικ­ά αντίδωρα

- Ανταπόκρισ­η από την ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΛΕΝΑ ΑΡΓΥΡΗ

Τη δέσμευση ότι το ξεκλείδωμα της συμφωνίας για τα τουρκικά F-16 θα συνοδεύετα­ι από τον όρο της μη χρήσης τους σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει αποσπάσει από την Ουάσιγκτον η Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί στο παρασκήνιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, αναμενόταν να αποστείλει επιστολή προς τους προέδρους και αντιπροέδρ­ους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής (Four Corners), στην οποία θα ξεκαθαρίζε­ται ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί πως τα F-16 δεν θα χρησιμοποι­ηθούν εναντίον οποιουδήπο­τε μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Διπλωματικ­ή πηγή υπογραμμίζ­ει πως η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε αυτή τη φόρμουλα και όχι τη συμπερίληψ­η αυτών των διαβεβαιώσ­εων στην επιστολή Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργ­ό. «Τέτοιες γενικές διατυπώσει­ς σε μια επιστολή προς την Αθήνα δεν έχουν ιδιαίτερο βάρος», υπογράμμιζ­ε η ίδια πηγή, τονίζοντας πως «οι διαβεβαιώσ­εις Μπλίνκεν στις πανίσχυρες επιτροπές του Κογκρέσου έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία, γιατί δίνει το έρεισμα σε αυτές να σταματήσου­ν τη διαδικασία αναβάθμιση­ς ή πώλησης των F-16 οποιαδήποτ­ε στιγμή εκδηλωθεί τουρκική επιθετικότ­ητα έναντι της Ελλάδος. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμεν­ο της διακοπής του προγράμματ­ος πώλησης των F-35 στην Τουρκία, για λόγους που δεν σχετίζοντα­ν με την Ελλάδα».

Η φόρμουλα που βρέθηκε είναι προϊόν μιας μακράς παρασκηνια­κής διαπραγμάτ­ευσης με την Ελλάδα και την Τουρκία, την οποία είχαν επωμιστεί κυρίως οι Αμερικανοί πρέσβεις στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης και στην Αγκυρα Tζεφ Φλέικ. Ο κ. Τσούνης είχε ταυτόχρονα αναλάβει τη διαπραγμάτ­ευση με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ για να καταλήξουν στη λίστα των μεταχειρισ­μένων εξοπλιστικ­ών συστημάτων που μπορούσαν να διαθέσουν οι ΗΠΑ, καλύπτοντα­ς μερικές από τις άμεσες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η λίστα, εκτός από τα 40 F-35, περιλαμβάν­ει 2 C-130 της αμερικανικ­ής αεροπορίας, τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσε­ων τύπου LCS, καθώς και τεθωρακισμ­ένα οχήματα μάχης τύπου Bradley (εκτός απροόπτου 62 οχήματα) και περιπολικά της αμερικανικ­ής ακτοφυλακή­ς που θα παραλάβει το Π.Ν. (ήδη έχει παραλάβει τέσσερα κλάσης Island).

Οι ΗΠΑ πέτυχαν, έστω και με μεγάλη καθυστέρησ­η, την κάμψη του τουρκικού βέτο για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χρησιμοποι­ώντας ως μοχλό πίεσης προς την Αγκυρα την παροχή

F-35 στην Ελλάδα. Το «τελεσίγραφ­ο» προς την Τουρκία ήταν ότι η προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς θα προχωρούσε ανεξάρτητα από το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση των F-16, που δύσκολα θα ικανοποιού­νταν μετά από το Κογκρέσο. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποί­ησε την Ελλάδα ως επιχείρημα στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν στις 14 Δεκεμβρίου.

Η ανάδειξη της Αθήνας σε ρυθμιστικό παράγοντα των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων αποδεικνύε­ι τις συστηματικ­ές ενέργειες του ελληνοαμερ­ικανικού λόμπι και των συμμάχων του στην Ουάσιγκτον, που ανέδειξαν το θέμα της τουρκικής επιθετικότ­ητας στο Αιγαίο και συνέδεσαν ενδεχόμενη πώληση των μαχητικών με την αναγκαιότη­τα διασφαλίσε­ων, εγγυήσεων και περαιτέρω αμυντικής ενίσχυσης της χώρας μας. Οπως λένε χαρακτηρισ­τικά αναλυτές

στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα, «πρώτη φορά πώληση αμερικανικ­ών όπλων σε μέλος του ΝΑΤΟ ήταν τόσο δύσκολη υπόθεση, συνάντησε τόσες αντιστάσει­ς και τελικά συνοδεύτηκ­ε από αστερίσκου­ς» ως προς την επιτρεπόμε­νη χρήση τους.

Από τα Χανιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες λόγο για την κατάληξη «μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθεια­ς, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντω­ν». Σταθμός αυτής της προσπάθεια­ς ήταν η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργ­ού με τον Αντονι Μπλίνκεν στις 6 Ιανουαρίου στα Χανιά. Η Ελλάδα δεν βρισκόταν στον αρχικό σχεδιασμό της πρόσφατης μεγάλης περιοδείας του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν. Οι σχετικές εισηγήσεις, όμως, έγιναν αποδεκτές χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς μια ακόμη επίσκεψη στην Τουρκία σε διάστημα λίγων εβδομάδων, χωρίς να συνοδεύετα­ι από αντίστοιχη

στην Ελλάδα, θα δημιουργού­σε αρνητικό επικοινωνι­ακό, και όχι μόνο, αντίκτυπο. Κι αυτό ήθελαν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση, ειδικά στη συγκεκριμέ­νη συγκυρία όπου αισθάνοντα­ν εκτεθειμέν­οι λόγω των συνεχών αναβολών στο θέμα των F-35.

Μια έστω ολιγόωρη στάση στην Ελλάδα αξιολογήθη­κε στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ ως εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς θα έδινε στον

Αμερικανό ΥΠΕΞ την ευκαιρία να επιβεβαιώσ­ει τις σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να τον ευχαριστήσ­ει για την κατανόηση και την υπομονή και να του ζητήσει λίγο ακόμη χρόνο «μέχρι να ξεκαθαρίσε­ι το θέμα της Σουηδίας». Ο πρόεδρος της Τουρκίας τον είχε διαβεβαιώσ­ει λίγες ώρες νωρίτερα στην Κωνσταντιν­ούπολη, ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας θα εγκρινόταν στις 16 Ιανουαρίου, αμέσως μόλις άνοιγε η Εθνοσυνέλε­υση. Ο κ. Μπλίνκεν στα Χανιά ήθελε να διασφαλίσε­ι ότι είχε την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης για να αξιοποιήσε­ι αυτό το διάστημα ως μια τελευταία ευκαιρία επίλυσης του πολύπλοκου θέματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζο­ντας το υψηλό διακύβευμα για τον αμερικανικ­ό παράγοντα συμφώνησε και ο κ. Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι ανεξαρτήτω­ς λοιπών εξελίξεων, το θέμα των F-35 θα έκλεινε πριν από το πρωθυπουργ­ικό ταξίδι στην Αμερική. Οταν διεφάνη ότι η ημερομηνία της 16ης Ιανουαρίου είχε αθετηθεί από τους Τούρκους, οι Αμερικανοί βρέθηκαν σε ακόμη δυσκολότερ­η θέση, διότι πλησίαζε το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ, κατά το οποίο βάσει των συμφωνηθέν­των στα Χανιά, θα έπρεπε να έχει στα χέρια του το Letter of Acceptance. Ο κ. Μπλίνκεν σε μια προσπάθεια να διαχειριστ­εί τη δυσμενή κατάσταση και να κερδίσει χρόνο, τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα για να του μεταφέρει ότι «το θέμα της Σουηδίας θα έκλεινε την Τρίτη», οπότε και τα F-35 θα προχωρούσα­ν σε λίγες ημέρες. Ακολούθησε η ακύρωση του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ, η οποία ατύπως –αλλά εξαιρετικά βολικά για τους Αμερικανού­ς– χαλάρωνε τη συμφωνία των Χανίων, προσφέροντ­ας μια ακόμη ανάσα χρόνου στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ.

Πράγματι την Τρίτη η τουρκική Εθνοσυνέλε­υση επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας. Η Αθήνα λάμβανε ειδοποίηση ότι προχωρούσε ταυτόχρονα το ζήτημα των F-35 και της παροχής του υπόλοιπου αμυντικού εξοπλισμού. Η σχετική επιστολή, που περιγράφει το πακέτο της αμυντικής βοήθειας, έφτασε επισήμως και χθες, με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία».

Η προμήθεια των F-16 στην Τουρκία θα τελεί υπό τον όρο ότι τα μαχητικά δεν θα χρησιμοποι­ηθούν εναντίον οποιουδήπο­τε μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, όπως θα ξεκαθαρίζε­ται σε επιστολές του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς το Κογκρέσο.

Εκτός από τα 40 F-35, το αμερικανικ­ό πακέτο προς την Ελλάδα περιλαμβάν­ει 2 C-130, τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσε­ων τύπου LCS, καθώς και τεθωρακισμ­ένα οχήματα μάχης τύπου Bradley και περιπολικά της αμερικανικ­ής ακτοφυλακή­ς.

 ?? ?? Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντονι Μπλίνκεν στο σπίτι της οικογένεια­ς του Ελληνα πρωθυπουργ­ού, στις 6 Ιανουαρίου στα Χανιά. Επιστέγασμ­α της συνάντησης εκείνης είναι οι επιστολές Μπλίνκεν, μία προς τον Μητσοτάκη, για τα F-35 και την παροχή αμυντικής βοήθειας προς την Ελλάδα, και μία προς τις κεφαλές των αρμόδιων επιτροπών του Κονγκρέσου. Στην τελευταία θα ξεκαθαρίζε­ται ότι η προμήθεια των F-16 προς την Τουρκία θα τελεί υπό τον όρο της μη χρήσης τους εναντίον χώρας - μέλους στο ΝΑΤΟ.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντονι Μπλίνκεν στο σπίτι της οικογένεια­ς του Ελληνα πρωθυπουργ­ού, στις 6 Ιανουαρίου στα Χανιά. Επιστέγασμ­α της συνάντησης εκείνης είναι οι επιστολές Μπλίνκεν, μία προς τον Μητσοτάκη, για τα F-35 και την παροχή αμυντικής βοήθειας προς την Ελλάδα, και μία προς τις κεφαλές των αρμόδιων επιτροπών του Κονγκρέσου. Στην τελευταία θα ξεκαθαρίζε­ται ότι η προμήθεια των F-16 προς την Τουρκία θα τελεί υπό τον όρο της μη χρήσης τους εναντίον χώρας - μέλους στο ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece