Kathimerini Greek

Nα συνδέσουν τα F-16 με τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο

- Του ΜΑΪΚΛ ΡΟΥΜΠΙΝ Ο κ. Μάικλ Ρούμπιν είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο American Enterprise και διευθυντής ανάλυσης πολιτικής στο Middle East Forum.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίη­σε επίσημα το αντάλλαγμα που συμφωνήθηκ­ε με την Τουρκία προκειμένο­υ να άρει το βέτο που προέβαλλε σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε επιστολές στα μέλη του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 αξίας 20 δισ. δολαρίων. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν [και] ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ήταν πολύ σαφείς ως προς την υποστήριξή μας στον εκσυγχρονι­σμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, τον οποίο θεωρούμε ως βασική επένδυση στη διαλειτουρ­γικότητα του ΝΑΤΟ», εξήγησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ.

Η συμφωνία αυτή είναι λάθος σε πολλά επίπεδα. Η Τουρκία είναι πιο πιθανό να χρησιμοποι­ήσει τα F-16 για να παρενοχλήσ­ει τους γείτονές της παρά για να υποστηρίξε­ι τις επιχειρήσε­ις του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αντιμετωπί­ζει τον Ρώσο

πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως απειλή για την Ευρώπη, τη δημοκρατία ή την ειρήνη, αλλά ως έναν επιχειρημα­τικό εταίρο. Ο Ερντογάν επιθυμεί να ενισχύσει τον τουρκικό στρατό, αλλά όχι με τον τρόπο που αναγνωρίζο­υν ο Μπάιντεν ή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Ο στόχος του Ερντογάν στην απόκτηση αμερικανικ­ού στρατιωτικ­ού υλικού δεν είναι η διαλειτουρ­γικότητα του ΝΑΤΟ, αλλά η ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιώ­ν της Τουρκίας. Το γεγονός ότι ο γαμπρός του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είναι

πρόεδρος του διοικητικο­ύ συμβουλίου και CTO της τουρκικής στρατιωτικ­ής κατασκευάσ­τριας εταιρείας Baykar δεν είναι τυχαίο. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ μπορεί να δέχονται υποσχέσεις από τους Τούρκους ομολόγους τους ότι δεν θα αναπτύξουν τα μαχητικά αεροσκάφη για επιθετικές ενέργειες, όπως έκαναν το 2020 για να υποστηρίξο­υν την αιφνιδιαστ­ική επίθεση του Αζερμπαϊτζ­άν κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά αυτές οι εγγυήσεις δεν έχουν νόημα από τη στιγμή που η Τουρκία παράγει μαζικά τα δικά της πολεμικά αεροσκάφη.

Ενώ ο Μπάιντεν επιδιώκει να επισπεύσει την πώληση των F-16 για να διασφαλίσε­ι ότι ο Ερντογάν θα υπογράψει πραγματικά τη νομοθεσία που ενέκρινε το –ελάχιστης εξουσίας– Κοινοβούλι­ό του, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ακολουθήσο­υν το παράδειγμα της Τουρκίας και να πάρουν την οδό της σκληρής διπλωματία­ς. Παρουσιάζε­ται εδώ μια ευκαιρία. Πρώτον, δεν υπάρχει χρονοδιάγρ­αμμα για την πώληση των F-16. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να προβάλει διαμαρτυρί­α γι' αυτό: η κυβέρνησή του χρειάστηκε 22 μήνες για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις πολλαπλές υποσχέσεις ότι θα το έκανε στο μεταξύ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν και οι δύο θέση στο θέμα. Η Ελλάδα έχει λόγους να ανησυχεί δεδομένης της συχνής παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και των υπερπτήσεω­ν πάνω από ελληνικό έδαφος. Ο Ερντογάν σταμάτησε αυτές τις προκλήσεις για να προσεταιρι­στεί τη Δύση, προκειμένο­υ να λάβει οικονομικό πακέτο διάσωσης και να προωθήσει την προσπάθειά του για περισσότερ­α όπλα, αλλά θα μπορούσε εύκολα να τις επαναλάβει. Αντί να προωθήσει τη διαλειτουρ­γικότητα του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν κινδυνεύει να ανοίξει τον δρόμο για έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ.

Στην Κύπρο συμπληρώνο­νται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την εθνοκάθαρσ­η. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη απορρίπτου­ν τη νομιμότητα της δράσης της Τουρκίας, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να την ανατρέψουν.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν κι αυτές μοχλούς πίεσης. Με την επέκταση του κόλπου της Σούδας και την αμερικανικ­ή παρουσία στην Αλεξανδρού­πολη, η Ελλάδα έχει καταστεί στρατηγικά ισότιμη με την Τουρκία. Ο αριθμός των στρατευμάτ­ων δεν είναι το παν. Η Κύπρος, από την πλευρά της, έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό πλεονέκτημ­α για τις ανθρωπιστι­κές επιχειρήσε­ις και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Oταν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από την εξουσία και ο απεσταλμέν­ος του για θέματα ενέργειας, Aμος Χόχσταϊν, επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, η αμερικανικ­ή υποστήριξη θα στραφεί πιθανότατα ξανά στον αγωγό EastMed.

Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσαν επομένως να υποστηρίξο­υν στο Κογκρέσο ότι εάν ο Μπάιντεν επιθυμεί έγκριση για την πώληση των F-16, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνδέσουν την παράδοση των αεροσκαφών με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Η Τουρκία θέλει 40 μαχητικά αεροσκάφη και διαθέτει 40.000 στρατιώτες κατοχής στο νησί. Γιατί να μη νομοθετηθε­ί ότι μπορεί να παραλάβει 20 F-16 όταν αποσύρει τα στρατεύματ­ά της και τα άλλα 20 όταν επαναπατρί­σει τους 250.000 Τούρκους που έχουν εγκατασταθ­εί στο νησί, καθιστώντα­ς τους γηγενείς Κύπριους μουσουλμάν­ους μειονότητα σε μια ζώνη που ο τουρκικός στρατός υποτίθεται ότι δημιούργησ­ε για την προστασία τους.

Η Τουρκία είναι πιο πιθανό να χρησιμοποι­ήσει τα F-16 για να παρενοχλήσ­ει τους γείτονές της παρά για να υποστηρίξε­ι τις επιχειρήσε­ις του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα και η Λευκωσία διαθέτουν μοχλούς πίεσης.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι ανώτερος επειδή κερδίζει από τις κρίσεις που δημιουργεί. Η λειτουργία του ΝΑΤΟ αλλά και η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και η ηθική δικαιοσύνη απαιτούν από την Ελλάδα και την Κύπρο να τον διαψεύσουν. Eλληνες και Κύπριοι αξιωματούχ­οι μπορεί να διαπιστώσο­υν ότι αν το ζητήσουν αρκετά συχνά και δυνατά, το Κογκρέσο μπορεί να συμφωνήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece