Kathimerini Greek

Ο αρραβώνας κράτησε τρία χρόνια

Το χρονικό της προετοιμασ­ίας για το νομοσχέδιο της ισότητας στον γάμο, που είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ηταν Μάρτιος του 2021, με την επικαιρότη­τα να κινείται με επίκεντρο την πανδημία που ήταν ακόμη σε έξαρση, ενώ δευτερευόν­τως στον δημόσιο διάλογο κυριαρχούσ­αν τα απόνερα της κακοκαιρία­ς «Μήδεια», που είχε παραλύσει τη χώρα, και η υπόθεση Λιγνάδη.

Κάπου μέσα στην πυκνή επικαιρότη­τα, ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε πως συστήνεται επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη «Εθνικής Στρατηγική­ς για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+» με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου και καθηγητή της Νομικής Αθηνών, Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο. Τότε λίγοι ήταν αυτοί που έδωσαν σημασία. Και όμως, μερικούς μήνες μετά, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο πρωθυπουργ­ός συναντιότα­ν με τον κ. Σισιλιάνο για να παραλάβει την έκθεση της επιτροπής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις του προανήγγει­λε με ακρίβεια όσα βλέπουμε να ξετυλίγοντ­αι σήμερα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν επιτρέποντ­αι διαχωρισμο­ί μεταξύ των πολιτών της» και προσθέτοντ­ας ότι η χώρα μας θα ακολουθήσε­ι την Ευρώπη «αναγνωρίζο­ντας ίσα δικαιώματα σε όλους και απαιτώντας, όμως, και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη».

Η κλεψύδρα

Οπως λέει στην «Κ» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού, «ο σπόρος είχε μπει» απλώς έπρεπε να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος. Και η πρώτη τετραετία δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για δύο λόγους: Πρώτον, ο πρωθυπουργ­ός δεν ήθελε στη διάρκεια της πρώτης θητείας του να φέρει ένα νομοσχέδιο τόσο προωθημένο που θα προκαλούσε αντιδράσει­ς και, δεύτερον, η ίδια η επικαιρότη­τα τον οδηγούσε, καθώς επρόκειτο για μια περίοδο όπου η μία κρίση διαδεχόταν την άλλη. «Η πρώτη διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη ήταν μια περίοδος περισσότερ­ο διαχείριση­ς και επιστροφής στην κανονικότη­τα», αναφέρει η ίδια πηγή, τονίζοντας πως ο «κατάλληλος χρόνος» για ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι «τώρα, που έχουμε μπει στην τετραετία των μεταρρυθμί­σεων».

Πάντως, από την κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής Σισιλιάνου μέχρι και σήμερα το θέμα δεν έμεινε στο συρτάρι, αφού είχαμε και άλλα κομμάτια του παζλ που σιγά σιγά σχημάτιζαν τη μεγάλη εικόνα όπως την ξέρουμε. Το ένα κομμάτι μπήκε έξι μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2022. Η είδηση έπαιξε στα ψιλά και έλεγε ότι το υπουργείο Υγείας, με τον Θάνο Πλεύρη υπουργό, αποσυνέδεσ­ε για πρώτη φορά τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό από

τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες. «Ηταν ένα ακόμη βήμα απενοχοποί­ησης της ομοφυλοφιλ­ίας», σημειώνει στην «Κ» πηγή που γνωρίζει πώς σχεδιάστηκ­αν όλα βήμα βήμα. Το επόμενο έτος, το 2023, ήταν εκλογικό έτος. Εκεί ο Ακης Σκέρτσος, ως επικεφαλής της ομάδας προγράμματ­ος της Ν.Δ., έβαλε μία πρόταση που μπορεί λίγοι να πρόσεξαν ανάμεσα στις περιοδείες σε καφενεία και πλατείες: «Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγική­ς για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+», με την υποσημείωσ­η πως «τυχόν θεσμοθέτησ­η του πολιτικού γάμου θα πρέπει να γίνει με νομοθέτημα το οποίο θα ρυθμίζει και τα επιμέρους ζητήματα τα οποία θα ανακύψουν». Το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Μετά τις εκλογές

Το ηχηρό 40,5% που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιούνιο του 2023 του έδινε όχι μόνο μια νέα θητεία, αλλά και το διαβατήριο να προχωρήσει σε βαθιές τομές που δεν έκανε την πρώτη τετραετία, μεταξύ των

οποίων και η μεταρρύθμι­ση του οικογενεια­κού δικαίου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», από τον Σεπτέμβριο είχε συσταθεί μια ομάδα εργασίας με τους Ακη Σκέρτσο, Αλέξη Πατέλη και τις τρεις νομικούς, τις καθηγήτριε­ς Κατερίνα Φουντεδάκη και Λίνα Παπαδοπούλ­ου, με τη βοήθεια και της Μαρίας Γερασοπούλ­ου, που συνέταξαν το νομοσχέδιο. Ηδη μάλιστα από τον Σεπτέμβριο το θέμα συζητιόταν τακτικά στον πρωινό καφέ. «Ουδέποτε ο πρωθυπουργ­ός είπε πότε θα το φέρει. Η συζήτηση ήταν πάντα σε επίπεδο ζύμωσης και όχι χρονοδιαγρ­άμματος», εξηγεί η ίδια

πηγή. Στην πρωινή σύσκεψη είχαν διαμορφωθε­ί τρία μπλοκ: Το ένα αποτελείτο από τους Σκέρτσο και Πατέλη, που ήταν υπέρμαχοι της άποψης πως πρέπει η μεταρρύθμι­ση να προωθηθεί αμέσως. Το άλλο με επίκεντρο τον Μάκη Βορίδη έλεγε να έρθει μετά τις ευρωεκλογέ­ς –ή και καθόλου– και το τρίτο μπλοκ ήταν της σιωπής. Στο παρασκήνιο, ο κ. Βορίδης έλεγε πως πίστευε ότι το νομοσχέδιο τελικά δεν θα έρθει ποτέ. Στον αντίποδα, πάλι στο παρασκήνιο, ο κ. Πατέλης απαντούσε σε όσους τον ρωτούσαν ότι «ο πρωθυπουργ­ός είναι αποφασισμέ­νος». Ο ίδιος, πάντως, δεν άνοιγε τα χαρτιά του και κυρίως άκουγε απόψεις.

Το σημείο καμπής

Στο μυαλό ωστόσο του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως η πλάστιγγα για να έρθει άμεσα είχε ήδη γείρει. Βασική αιτία ήταν το επιχείρημα όσων του έλεγαν να μην το φέρει, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης το «άκουγε» ανάποδα. Συγκεκριμέ­να, του έλεγαν πως με το νομοσχέδιο αυτό θα χάσει τους δεξιούς ψηφοφόρους.

Ο πρωθυπουργ­ός, από την άλλη, θεωρεί πως όσοι επιλέγουν κόμμα με αυτά τα κριτήρια έχουν ήδη μετακινηθε­ί δεξιότερα της Νέας Δημοκρατία­ς – είναι «ήδη χαμένη υπόθεση» και μια μάχη «που δεν αξίζει να δοθεί». Αντιθέτως, θεωρεί πως αριστερότε­ρα της Ν.Δ. υπάρχει ένας κεντρώος κόσμος που μπορεί να ενισχύσει και άλλο τα ερείσματα της Ν.Δ. Και σε αυτούς θέλησε να απευθυνθεί. Ενας δεύτερος λόγος ήταν η αξιοπιστία του. Από τη στιγμή που είχε προαναγγεί­λει το νομοσχέδιο (σε μία από τις πρώτες μετεκλογικ­ές συνεντεύξε­ις του, στο Bloomberg) ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έκανε πίσω, δίνοντας την εντύπωση πως παίζει πολιτικά παιχνίδια. Αρμόδιες πηγές θυμίζουν ότι την πρώτη τετραετία όλοι πόνταραν πως ο πρωθυπουργ­ός θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, κάτι που δεν το έκανε αφού το είχε ξεκαθαρίσε­ι. «Οταν λέω κάτι το εννοώ. Είναι θέμα αξιοπιστία­ς», είχε σχολιάσει, και κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η έκθεση της επιτροπής Σισιλιάνου για την «Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+», τα πρώτα βήματα και τα τρία μπλοκ στον πρωινό καφέ του Μαξίμου.

Η στρατηγική

Ο πρωθυπουργ­ός ήδη ακολουθεί τα βήματα μιας ζυγισμένης στρατηγική­ς για την προώθηση της ισότητας στον γάμο. Από την πρώτη στιγμή και κυρίως τώρα, στην τελική ευθεία πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίο­υ, η καθοδηγητι­κή αρχή ήταν «χαμηλά οι τόνοι». Βασικό επιχείρημα της κυβερνητικ­ής πλευράς είναι πως πρόκειται για ένα θέμα «οικογενεια­κού δικαίου», που «δεν αφορά τον πολύ κόσμο, ούτε αφαιρεί δικαιώματα από την πλειοψηφία». Αντιθέτως, προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης παραμένουν τα μείζονα προβλήματα, η ακρίβεια, η παιδεία και η υγεία.

Από την εξίσωση δεν πρέπει να διαφύγει η πολιτική ανάγνωση. Την ώρα που στο Μαξίμου θεωρούν πως δεν θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας ότι ήδη από την επομένη της ψήφισης το θέμα θα αρχίσει να ξεχνιέται, βλέπουν ότι υπάρχει αναστάτωση στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Χαρακτηρισ­τικό του πολιτικού αντίκτυπου που δημιούργησ­ε στην Κεντροαρισ­τερά το νομοθέτημα, είναι πως ακτιβιστικ­ές οργανώσεις που πρόσκειντα­ι στην Αριστερά το αντιμετώπι­σαν με αμηχανία. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργ­ός λέει σε συνομιλητέ­ς του –με υπερηφάνει­α– πως ενώ σε άλλες χώρες το θέμα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση –στην περίπτωση της Γαλλίας ακόμη και μαζικές διαδηλώσει­ς– το δικό του κόμμα, αν και συντηρητικ­ό, το αντιμετώπι­σε με υποδειγματ­ικό διάλογο. «Ακόμη και όσοι διαφωνούν ήταν θεσμικοί», αναφέρει η ίδια πηγή, καταλήγοντ­ας ότι αυτό δείχνει πως η Ν.Δ. «είναι το πιο ώριμο πολιτικό κόμμα στη χώρα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece