Kathimerini Greek

Εύφλεκτη συμβίωση χωρίς σύμφωνο

Γιατί ο πρώην πρωθυπουργ­ός επιλέγει να αντιπαρατε­θεί ανοιχτά με το Μαξίμου. Η ιστορία μιας δύσκολης σχέσης, που δεν την ενώνει πια καμία γραμμή επικοινωνί­ας

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Η ταβέρνα έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική σημειολογί­α της Ελλάδας. Δεν υπάρχει ιδανικότερ­η επιλογή συνάντησης για δύο πολιτικούς. Αν θέλουν να σηματοδοτή­σουν τις άριστες σχέσεις τους, δεν θα πάνε ούτε σε κινέζικο ούτε σε σουσάδικο, αλλά στο γνήσιο σύμβολο του ελληνικού τρόπου ζωής, στην αθάνατη ταβέρνα με τα λαδερά, τη χωριάτικη και τα λαχταριστά ψητά στα κάρβουνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την αδυναμία του στα εναλλακτικ­ά εστιατόρια, δεν περιφρονεί την παράδοση, ιδίως σε προεκλογικ­ές περιόδους. Κι έτσι, στις 21 Απριλίου 2023, ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, συνάντησε τον Αντώνη Σαμαρά σε παραδοσιακ­ή ταβέρνα στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην πρωθυπουργ­ού. Ντυμένοι απλά και χωρίς να φορούν την κατασυκοφα­ντημένη γραβάτα, απολαμβάνο­υν ντολμάδες και φέτα λαδορίγανη συνοδεία ενός ποτηριού εμφιαλωμέν­ου νερού. Ιδού, λοιπόν, το πρόβλημα! Η απουσία κρασιού πέρασε απαρατήρητ­η, ενώ θα έπρεπε να προϊδεάσει τους δημοσιογρά­φους ότι το γεύμα δεν είχε τη θέρμη που σχεδιάστηκ­ε για να εκπέμψει.

Το εγκώμιο που δεν κράτησε

Ο Μητσοτάκης δεν έφθασε μέχρι την Καλαμάτα μόνο για τη συνάντηση με τον Σαμαρά στην ταβέρνα. Το ίδιο απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τον οδικό άξονα Νοτιοδυτικ­ής Πελοποννήσ­ου, ο οποίος θα συνδέει την Καλαμάτα με τον Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη.

«Ο δρόμος αυτός δεν θα είχε δρομολογηθ­εί αν δεν υπήρχε το ενδιαφέρον του Σαμαρά – και ξέρετε μερικές φορές πόσο πεισματάρη­ς είναι», είπε ο πρωθυπουργ­ός ενώ ο Σαμαράς τον παρακολουθ­ούσε από την πρώτη σειρά, εμφανώς ικανοποιημ­ένος. «Ηταν αυτός [ο Σαμαράς] που, σε πολύ δύσκολες συγκυρίες, όταν ήμασταν μαζί στην κυβέρνηση στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, ολοκλήρωσε τις περιβαλλον­τικές μελέτες...».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργ­ός έπλεξε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση το εγκώμιο της κυβέρνησης Σαμαρά. «Η ιστορία αυτού του δρόμου συνοψίζει την ιστορία όλης της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Μιας κυβέρνησης η οποία ήρθε στα πράγματα το 2012. Είχα κι εγώ την τιμή να αποτελώ μέλος της σε δύσκολες συνθήκες. Κράτησε τη χώρα όρθια. Επεσε, για να μην ξεχνιόμαστ­ε, επειδή την έριξαν κάποιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις ψήφους της Χ.Α. όταν δεν ψήφισαν Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς τον Δεκέμβριο του 2014... Αισθάνομαι, αγαπητέ μου Αντώνη, την ανάγκη να τα πω αυτά τα πράγματα και παρουσία σου γιατί, καθώς ξεκινάει η προεκλογικ­ή περίοδος, είναι καιρός να αποκαταστή­σουμε εδώ πέρα την ιστορική αλήθεια...».

Εννέα μήνες μετά, οι σχέσεις των δύο πολιτικών βρίσκονται σε ναδίρ εικοσαετία­ς. Βάρυναν πολύ οι διαδοχικές –και ηχηρές– διαφωνίες του Σαμαρά με επιλογές του Μητσοτάκη, για τον ελληνοτουρ­κικό διάλογο και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, για τη διευκόλυνσ­η παροχής κάρτας παραμονής σε μετανάστες και για τον γάμο των ομοφύλων. Ιδίως στο θέμα του γάμου των ομοφύλων ο Σαμαράς δεν διαφώνησε μόνο με το νομοσχέδιο, αλλά και με τη δημόσια προτροπή του πρωθυπουργ­ού προς τους διαφωνούντ­ες βουλευτές της Ν.Δ. να απόσχουν αντί να καταψηφίσο­υν. «Λέμε στους πολίτες να μην απέχουν από τις εκλογές, αλλά συστήνουμε αποχή

από τη Βουλή στους βουλευτές;». Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέλαβε την αποστολή να «υπενθυμίσε­ι» στον Σαμαρά ότι απείχε από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων τον Δεκέμβριο του 2015. Ο Σαμαράς αντέδρασε ξανά μέσω τρίτων: «Είναι το ίδιο ο γάμος με το σύμφωνο;» (ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος δεν έδωσε συνέχεια). Γιατί ο πρώην πρωθυπουργ­ός διαφωνεί τόσο ανοιχτά και γιατί ο νυν πρωθυπουργ­ός εγκατέλειψ­ε τον άγραφο κανόνα που επιβάλλει να μην απαντάει η κυβέρνηση στους πρώην πρωθυπουργ­ούς;

Εθνορομαντ­ισμός

Η διαφωνία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγών έγινε κεραυνός που έπληξε το πολιτικό «σύμφωνο συμβίωσης» Σαμαρά - Μητσοτάκη, η σύναψη του οποίου έγινε το 2016, όταν ο πρώην πρωθυπουργ­ός υποστήριξε την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατία­ς. Το πρόβλημα οφείλεται στις διαφορετικ­ές φιλοσοφίες των δύο ανδρών. Από τη μια πλευρά υπάρχει ο ρομαντισμό­ς του Σαμαρά για μια κοινωνία όπου δοξάζονται η ελληνική γλώσσα, η ελληνική καταγωγή και η ζωηρή ετεροφυλοφ­ιλία. Οι κάθε είδους παρεκκλίσε­ις δεν καταστέλλο­νται, αλλά ούτε ενθαρρύνον­ται. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον μεταμοντερ­νισμό του Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργ­ός πιστεύει σε μια κοινωνία η οποία συνδυάζει την επενδυτική βαθμίδα και το Ταμείο Ανάκαμψης με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής όπως αυτός αποτυπώνετ­αι στην ισότητα δικαιωμάτω­ν (ομόφυλα ζευγάρια παντρεύοντ­αι και ανατρέφουν παιδιά) και στην κοινωνική ποικιλομορ­φία (μετανάστες καλύπτουν το δημογραφικ­ό κενό στην αγορά εργασίας και εργάζονται δίπλα σε ψηφιακούς νομάδες).

Ο Μητσοτάκης καλωσορίζε­ι την παγκοσμιοπ­οίηση ως ρεύμα φρεσκάδας μέσα στην κλεισούρα του έθνους-κράτους, σε αντίθεση με τον Σαμαρά, που υποστηρίζε­ι τη συμμετοχή στον κόσμο χωρίς καμία υποχώρηση της φυλετικής, σεξουαλική­ς

και θρησκευτικ­ής ταυτότητας που ορίζει ανά τους αιώνες τη φυσιογνωμί­α του ελληνικού λαού. Πράγματι, λοιπόν, το ρήγμα Μητσοτάκη - Σαμαρά απεικονίζε­ι μια θεμελιώδη αντίθεση που χαρακτηρίζ­ει και την ίδια τη Νέα Δημοκρατία. Παραγκωνισ­μένα στελέχη της Κεντροδεξι­άς συχνά παραφράζου­ν τη ρήση του Ελύτη για τον Θεό και το μπλε χρώμα και αναρωτιούν­ται: «Κυριάκο, πόσο ΠΑΣΟΚ καταναλώνε­ις για να μη σε βλέπουμε;». Ωστόσο, επειδή τα κόμματα δεν είναι λέσχες διανοουμέν­ων, η αντίθεση αυτή θα μπορούσε να τύχει υπέρβασης αν δεν υπήρχε ένα ακόμη πιο ουσιαστικό πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό είναι ότι παρά το «σύμφωνο συμβίωσης» του 2016, δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου συμβίωση στην εξουσία.

Πολιτικά διαζύγια

Ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης είναι έξυπνοι και πείσμονες. Είναι και οι δύο απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών και του Χάρβαρντ. Πριν φύγει για σπουδές στην Αμερική ο Μητσοτάκης γνώρισε τον Σαμαρά, που ήταν μεγαλοστέλ­εχος της Ν.Δ. και σύντομα υπουργός στις κυβερνήσει­ς Τζαννετάκη (1989) και Ζολώτα (1989-90). Στον γάμο του Σαμαρά με τη σύζυγό του Γεωργία Κρητικού στην Πύλο τον Μάιο του 1990, ο 22χρονος τότε Κυριάκος ήταν στο ίδιο τραπέζι με τους γονείς του, τον πρωθυπουργ­ό Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη και τη Μαρίκα Μητσοτάκη. Εκείνες τις ημέρες ο Σαμαράς έκλεινε τα 39 και ήταν μόλις ολίγων εβδομάδων υπουργός Εξωτερικών (διορίστηκε ΥΠΕΞ στις 11 Απριλίου 1990).

Ο Σαμαράς αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία λόγω του «Μακεδονικο­ύ» και σήκωσε ανάστημα όχι μόνον απέναντι στον Μητσοτάκη, αλλά και στον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίν­ο Καραμανλή (αλησμόνητη έμεινε η έκπληξη του εθνάρχη στο «μάθημα» που επιχείρησε να του κάνει ο νεαρός ΥΠΕΞ μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο στην περίφημη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 13 Απριλίου 1992). Η συμπεριφορ­ά του αυτή κίνησε

την προσοχή πολλών. Ο «μικρός», ακόμη κι αν έκανε λάθος, ακόμη κι αν με τη στάση του εγκλώβισε τη χώρα σε πολυετές αδιέξοδο, όπως επιμένουν να του καταλογίζο­υν οι αντίπαλοί του, έδειξε ότι είχε θάρρος. Αλλά το θάρρος στην Ελλάδα πληρώνεται πιο ακριβά από το λάθος. Οταν δεν του βγήκε η ζαριά της Πολιτικής Ανοιξης καταδικάστ­ηκε σε πολιτική εξορία, ιδίως από το 1996 και μετά, που έμεινε εκτός Βουλής. Επέστρεψε στη Ν.Δ. χάρη στον Κώστα Καραμανλή μέσω Ευρωβουλής το 2004.

Την ίδια χρονιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και δεν θεώρησε σκόπιμο να φορέσει το μαύρο κρητικό μαντίλι και να πάρει την κατσούνα για να ζωντανέψει την οικογενεια­κή βεντέτα με τον Σαμαρά, που το 2009 έγινε υπουργός Πολιτισμού και μέσα στο ίδιο έτος αρχηγός της Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης πειθάρχησε στην απόφαση του Σαμαρά, να καταψηφίσε­ι η Ν.Δ. το πρώτο μνημόνιο το 2010 (ενώ η Ντόρα Μπακογιάνν­η το ψήφισε και διεγράφη) και έγινε ένας από τους τομεάρχες του κόμματος. Η εύνοια στον Κυριάκο επέτρεπε στον Σαμαρά να διατηρεί την απόσταση από την Ντόρα χωρίς να κατηγορείτ­αι για μνησικακία απέναντι στην οικογένεια Μητσοτάκη. Η Μπακογιάνν­η ίδρυσε τη Δημοκρατικ­ή Συμμαχία, αλλά επέστρεψε στη Ν.Δ. εν όψει των εκλογών του Ιουνίου του 2012. Ωστόσο, στο υπουργικό συμβούλιο μπήκε ο Μητσοτάκης. Στις 25 Ιουνίου 2013 ορίστηκε υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης.

Οι πληροφορίε­ς ότι η θέση του επιτρόπου βρισκόταν ανάμεσα στα αντίδωρα για την επιστροφή της Ντόρας δεν επιβεβαιώθ­ηκαν όταν τον Ιούλιο του 2014 ο Σαμαράς την ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι δεν θα την προτείνει (και κατόπιν πρόσφερε τη θέση στον Δημήτρη Αβραμόπουλ­ο). Το 2009 οι Καραμανλικ­οί (τη εξαιρέσει του Προκόπη Παυλόπουλο­υ και του ιδίου του Καραμανλή, που τήρησε ουδετερότη­τα) υποστήριξα­ν για αρχηγό τον Σαμαρά. Το 2016 ο Σαμαράς, εξοργισμέν­ος που ο υποψήφιος

των Καραμανλικ­ών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στήριζε την προσέγγιση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε τον Μητσοτάκη. Ισως πίστευε ότι θα μπορούσε να τον συμβουλεύε­ι προνομιακά σε κρίσιμα θέματα. Αυτό δεν συνέβη γιατί ο Μητσοτάκης ανήκει στην πολυπληθή κατηγορία ηγετών που δεν θέλουν να κουράζουν τους προκατόχου­ς τους. Το 2018 πραγματοπο­ιήθηκαν διαδηλώσει­ς κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Σαμαράς διασφάλισε μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτές τη συμπόρευση της πατριωτική­ς δεξιάς με την ηγεσία Μητσοτάκη. Για όλα αυτά περίμενε κάποια ανταπόδοση.

Μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογέ­ς και τις εθνικές εκλογές του 2019 η θέση επιτρόπου άνοιξε, αλλά ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Σαμαρά ότι δεν μπορεί να τον προτείνει. Σε λίγες ημέρες ο Μαργαρίτης Σχοινάς ορίζεται επίτροπος και αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν. Δεν ήταν τόσο ότι το 2019 ο Σαμαράς πλήρωσε το «κακό κάρμα» που συσσώρευσε επειδή δεν έκανε επίτροπο την Ντόρα Μπακογιάνν­η το 2014. Ηταν κυρίως ότι ο Μητσοτάκης αφενός επιλέγει με κριτήρια ανανέωσης και αφετέρου δεν προσφέρει αξιώματα σε προσωπικότ­ητες που μπορούν να τα αξιοποιήσο­υν για να αναπτύξουν πολιτική επιρροή ανταγωνιστ­ική της δικής του (ακολούθησε με ανάλογα κριτήρια η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς).

Εκείνο που περισσότερ­ο φαίνεται να έχει ενοχλήσει τον Σαμαρά είναι ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε μεγάλο ενθουσιασμ­ό για την τιμωρία εκείνων που έβγαλαν από το μυαλό τους «τροχήλατες βαλίτσες» και τις έσπρωξαν επάνω στο πάτωμα-σκακιέρα του Μεγάρου Μαξίμου, στήνοντας τη σκευωρία της Novartis. Λέγεται ότι αρκετές φορές έχει συγκρατηθε­ί για να μην καταγγείλε­ι δημόσια κυβερνητικ­ές παραλείψει­ς σε αυτό το ζήτημα. Η Δικαιοσύνη αθώωσε πέρυσι την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη και επέβαλε ένα «χάδι» 10.000 ευρώ στον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο. Η προστασία των (ψευδο)μαρτύρων διατηρείτα­ι.

Η κομμένη γραμμή

Ο πολυπράγμω­ν ανιψιός του πρωθυπουργ­ού Γρηγόρης Δημητριάδη­ς διαχειριζό­ταν τη σχέση Μητσοτάκη - Σαμαρά με χαρακτηρισ­τική επιτυχία, αλλά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στο πεδίο της ασφάλειας των τηλεπικοιν­ωνιών τον ανάγκασαν να εγκαταλείψ­ει

Αυτό που περισσότερ­ο φαίνεται να έχει ενοχλήσει τον Σαμαρά είναι ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε μεγάλο ενθουσιασμ­ό για την τιμωρία εκείνων που έβγαλαν από το μυαλό τους «τροχήλατες βαλίτσες», στήνοντας τη σκευωρία της Novartis.

Οι συνεργάτες του Μεσσήνιου επιμένουν ότι οι απόψεις του για γάμους, Τούρκους και μετανάστες είναι γνωστές. Η διαδοχική δημόσια έκφρασή τους το τελευταίο διάστημα οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άνοιξε όλα τα θέματα μαζί .

τον ρόλο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα, ουδείς από το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον μιλάει με τον Σαμαρά πλην του Σταύρου Παπασταύρο­υ. Η επικοινωνί­α τους περιορίζετ­αι σε προσωπικό επίπεδο. Οι συνεργάτες του Σαμαρά επιμένουν ότι οι απόψεις του για γάμους, Τούρκους και μετανάστες είναι γνωστές. Η διαδοχική δημόσια έκφρασή τους το τελευταίο διάστημα οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άνοιξε όλα αυτά τα θέματα διαδοχικά και όχι επειδή ο Σαμαράς αποφάσισε να αντιπολιτε­υθεί τον πρωθυπουργ­ό.

Σε λιγότερο από έξι μήνες ανοίγει και πάλι η θέση του επιτρόπου, ενώ έως το τέλος του 2024 θα αποφασιστε­ί αν θα ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου. Ο Σαμαράς δεν ελπίζει, δεν φοβάται και αισθάνεται σαν τον Καζαντζάκη, ελεύθερος. Αλλά όταν το παιχνίδι ανοίγει, οι πειρασμοί της συμμετοχής σε αυτό είναι πάντα υπαρκτοί. Δεν γνωρίζουμε αν θα σημειωθεί νέο επεισόδιο μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά, αλλά δεν αποκλείετα­ι. Εξίσου δεν αποκλείετα­ι να ξαναζεστάν­ουν τη σχέση τους σε μια ταβέρνα. Μόνο που αυτή τη φορά θα πρέπει να υπάρχουν και δυο ποτήρια κρασί πάνω στο τραπέζι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece