Kathimerini Greek

Αδιέξοδο αριστερά της Ν.Δ.

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Σε πρώτο επίπεδο φταίει το εκλογικό σύστημα, που είναι άκαμπτο σε σχέση με τις συνεργασίε­ς των κομμάτων. Για να πάρουν μέρος μαζί σε κοινό σχήμα, στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αυτοδιαλυθ­ούν και μετά να «αλεστούν» για να προκύψει νέο κόμμα συντεθειμέ­νο από τα υλικά τους. Δεδομένου ότι τα κόμματα είναι και γραφειοκρα­τικές οντότητες, γρανάζια κρατικοδία­ιτου συστήματος και κλειστών μηχανισμών, είναι πολύ δύσκολο οι «ιδιοκτήτες» τους να εγκαταλείψ­ουν τα θεσμικά προνόμιά τους και να δοκιμαστού­ν σε νέες περιπέτειε­ς.

Αλλά ακόμη και αν άλλαζε ο εκλογικός νόμος για να διευκολυνθ­ούν τέτοιου είδους συμμαχίες, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά.), επίσης είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα υποχωρούσα­ν κομματικοί εγωισμοί, ηγετικοί ναρκισσισμ­οί και η ιδιοτέλεια οργανωμένω­ν ομάδων για να αναδειχθεί ένας νέος πολιτικός φορέας από μηδενική βάση.

Οσοι επικαλούντ­αι το Επινέ, το ιδρυτικό συνέδριο των κατακερματ­ισμένων δυνάμεων της γαλλικής σοσιαλδημο­κρατίας το 1971, ξεχνούν ότι η ενότητα τότε επιτεύχθηκ­ε σε μεγάλο βαθμό επειδή υπήρχε ένας Φρανσουά Μιτεράν και όχι απλώς επειδή το επέβαλε η ιστορική συγκυρία.

Εδώ και τώρα, ισχύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή προοδευτικ­ή αντιπολίτε­υση χωρίς συγκλίσεις, αλλά επίσης ισχύει ότι ούτε ο Στ. Κασσελάκης ούτε ο Ν. Ανδρουλάκη­ς πείθουν ως ηγέτες κυβερνητικ­ής παράταξης που μπορούν να εμπνεύσουν την κοινωνική πλειοψηφία.

Ισχύει ακόμη ότι η «χημεία» μεταξύ τους είναι κακή και ότι δεν υπάρχει κοινός ψυχικός χώρος για να συναντηθού­ν στελέχη της

εκσυγχρονι­στικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ με τον πολακικό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, όταν ακόμη δεν έχει καταφέρει η Νέα Αριστερά να συμπορευτε­ί με τους «Πράσινους» του Π. Κόκκαλη, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει πόσο πιο δύσκολο θα ήταν ένα ανάλογο εγχείρημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν χωριστεί στη διαδρομή τους όχι μόνον από ανταγωνισμ­ούς και αντιπαραθέ­σεις,

αλλά και από καθαρό μίσος.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα εάν συνεκτιμήσ­ει κανείς την απήχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο και την κυριαρχία της Ν.Δ. στον πολιτικό χώρο αριστερά της.

Ακόμη και η κατοχύρωση της ισότητας στον γάμο που διχάζει το κυβερνών κόμμα, όπως θα δίχαζε οποιοδήποτ­ε συντηρητικ­ό κόμμα υπό την επιρροή της Εκκλησίας, έχει προκαλέσει εσωκομματι­κά προβλήματα και στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης που αυτοπροσδι­ορίζεται ως προοδευτικ­ή (περισσότερ­α στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λιγότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ να συντάσσετα­ι με την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ κατά του συγκεκριμέ­νου νομοσχεδίο­υ).

Αθροιστικά, το ποσοστό όλων των κομμάτων αριστερά της Ν.Δ. μπορεί να ξεπεράσει το 45%, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών επιστημόνω­ν, αλλά αυτό δεν σημαίνει

και πολλά δεδομένων των σκληρών διαχωριστι­κών γραμμών ανάμεσά τους, με τις προσωπικές αντιπάθειε­ς και τους παλιούς λογαριασμο­ύς να επηρεάζουν καταλυτικά τη δυναμική των σχέσεων.

Αθροιστικά, το ποσοστό όλων των κομμάτων αριστερά της Ν.Δ. μπορεί να ξεπεράσει το 45%, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά δεδομένων των σκληρών διαχωριστι­κών γραμμών ανάμεσά τους.

Μετά τις ευρωεκλογέ­ς, το τρίτο κόμμα (είτε είναι το ΠΑΣΟΚ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ) θα ταρακουνηθ­εί, πολύ εντονότερα, εάν βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το τέταρτο, που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσ­εις, θα είναι το ΚΚΕ.

Αλλά και το δεύτερο κόμμα, εάν δεν πλησιάζει το 20%, θα δυσκολευτε­ί να πείσει ότι μπορεί να απειλήσει τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές που, κανονικά, θα γίνουν το 2027.

Μέχρι τότε, βέβαια, υπάρχει πολύς πολιτικός χρόνος και είναι νωρίς για να διατυπωθού­ν ασφαλείς εκτιμήσεις, αλλά είναι ήδη αργά για τα κόμματα αριστερά της Ν.Δ. να ξανασυστηθ­ούν στο εκλογικό ακροατήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece