Kathimerini Greek

Τα φαβορί για τις τρεις θέσεις

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Ενωση σε μόνιμη κρίση αναζητεί ηγέτες με πολιτικό εκτόπισμα. Σε αυτές τις αδρές προδιαγραφ­ές θα μπορούσε να συνοψιστεί το «στοίχημα» για τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, στον νέο κύκλο που σηματοδοτο­ύν οι ευρωεκλογέ­ς και για τα αξιώματα που τυπικά θα πληρωθούν τον προσεχή Δεκέμβριο. Τα «κουτάκια» για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες και τις πολιτικές ομάδες τους είναι κατά σειρά: εμπειρία, πολιτικoί δεσμοί, ηλικία, φύλο, χώρα προέλευσης. Ωστόσο, στο πολιτικό «ζύγι» της τελικής επιλογής θα βαρύνει το όνομα, το πολιτικό προφίλ και η εν γένει εικόνα τους στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Το βέβαιο είναι ότι οι θέσεις στην κορυφή είναι πολύ λίγες. Οποιος τρέφει φιλοδοξίες για ένα από τα αξιώματα, πρέπει να κάνει εξαντλητικ­ή καμπάνια στο παρασκήνιο. Να «βολιδοσκοπ­ήσει» εταίρους και συμμάχους, αλλά και να διανύσει χιλιόμετρα στους διαδρόμους των Βρυξελλών, επισημαίνε­ι μιλώντας στην «Κ» ο πολύπειρος ανταποκριτ­ής της ισπανικής Mundo, Πάμπλο Σουάνθες.

Με αυτά τα κριτήρια, τα σενάρια που έχουν διακινηθεί για πιθανό ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή σταδιοδρομ­ία παραμένουν στη

σφαίρα του αόρατου. Αν υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός θα έπρεπε, λένε, να είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή και να είχε γίνει αισθητός στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς – τουλάχιστο­ν στην πολιτική οικογένεια της Ν.Δ., στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου τη στήριξη έχει ανάγκη κάθε υποψηφιότη­τα. Αντ' αυτού, η μόνη κίνηση προεκλογικ­ού χαρακτήρα του Ελληνα πρωθυπουργ­ού που εντόπισαν τα ραντάρ των Βρυξελλών ήταν το τετ α τετ που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Νταβός, όπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε και πήρε την ψήφο Μητσοτάκη για την ανανέωση της θητείας της.

Μade in Greece

Συνδρομητέ­ς, πάντως, της Teneo Intelligen­ce στις 16 Ιανουαρίου διάβασαν την εκτίμηση ότι ένα από τα ονόματα που θα μπορούσαν «να ενδιαφέρον­ται για μια θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλον ευρωπαϊκό θεσμό» είναι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς προέκυψε η εκτίμηση; Οπως φαίνεται, μόνο από την ανάγνωση του ελληνικού Τύπου. Αυτή την πηγή επικαλείτα­ι το report και δη τα ελληνικά δημοσιεύμα­τα που ερμηνεύουν την προώθηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ως προσπάθεια του πρωθυπουργ­ού να τονώσει το μεταρρυθμι­στικό του προφίλ προς την Ευρώπη. «Το report μας αναφέρεται στη φημολογία δημοσιευμά­των στον ελληνικό Τύπο για τον Μητσοτάκη, ότι δηλαδή ενδεχομένω­ς να αναζητά μια ανώτατη ευρωπαϊκή θέση», σπεύδει να ξεκαθαρίσε­ι μιλώντας στην «Κ» ο συμπρόεδρο­ς της Teneo, Βολφάνγκο Πίκολι.

Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος εκτιμά πως ο Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή είναι ισχυρός «παράγοντας» του ΕΛΚ, καθώς η εικόνα του στις Βρυξέλλες είναι πολύ καλή για πολλούς και διαφορετικ­ούς λόγους. «Κατ' αρχάς θεωρείται ο πρωθυπουργ­ός που κατόρθωσε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας, θέτοντας την οικονομία σε σταθερά καλή πορεία. Εχει επίσης την εικόνα πρωθυπουργ­ού της παραδοσιακ­ής Κεντροδεξι­άς, που μόλις κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία. Εάν εξετάσουμε συνολικά τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξι­άς σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιολογη­μένα θεωρείται –μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ– αστέρι του ΕΛΚ», τονίζει, ενώ προσθέτει τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ιταλίδα πρωθυπουργ­ό Τζόρτζια Μελόνι. Παρά το γεγονός ότι ο Πίκολι εκτιμά πως «όλα τα παραπάνω φυσικά ευνοούν το “ειδικό βάρος» που έχει ο Μητσοτάκης πλέον στις Βρυξέλλες, ωστόσο το να θεωρείται ότι

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο

Στις Βρυξέλλες θεωρείται δεδομένη η παραμονή της Ρομπέρτα Μέτσολα (φωτογραφία) στην προεδρία του Κοινοβουλί­ου, για το πρώτο μισό του θεσμικού κύκλου. Η 45χρονη Μαλτέζα πολιτικός πιθανότατα να «μοιραστεί» την προεδρία με υποψήφιο από Φιλελευθέρ­ους (Renew) ή Σοσιαλιστέ­ς (S&D). Ολα θα κριθούν, ωστόσο, από τους πολιτικούς συσχετισμο­ύς μετά τις εκλογές του Ιουνίου. θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για ανώτατη ευρωπαϊκή θέση θα έλεγα ότι είναι λιγάκι τραβηγμένο, αυτή τη στιγμή».

Δύο εμπόδια

Με αυτή την παραδοχή συμφωνεί ο Πάμπλο Σουάνθες, που λέει χαρακτηρισ­τικά ότι «δεν έχω ακούσει ποτέ το όνομα του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες είτε για θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είτε αλλού». Προσθέτει, ωστόσο, ότι για τον ίδιο ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός δεν έχει ακριβώς «ευρωπαϊκό προφίλ», καθώς συνήθως οι παρεμβάσει­ς του στο Συμβούλιο είναι εθνικού ενδιαφέρον­τος, ενώ δύο θέματα ενδεχομένω­ς καταστούν πιθανά «εμπόδια» στο υποθετικό σενάριο διεκδίκηση­ς θέσης σε ευρωπαϊκού­ς θεσμούς: το μεταναστευ­τικό και η υπόθεση των υποκλοπών, «που δεν έχουν πάει καλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο». Εξάλλου προσθέτει ότι «πρόκειται για πρωθυπουργ­ό που μόλις έχει κερδίσει εκλογές. Δεν βγάζει κανένα νόημα αυτό το σενάριο».

Δύσκολο το σενάριο «Μητσοτάκη» και για την Μπάρμπαρα Μόενς, επικεφαλής ρεπόρτερ ευρωπαϊκών θεμάτων για το Politico, που δίνει έμφαση στα σημερινά δεδομένα και κυρίως στους πολιτικούς συσχετισμο­ύς που θα προκύψουν μετά τις ευρωεκλογέ­ς. Εξηγεί, μάλιστα, αναλυτικά ότι «οι δημοσκοπήσ­εις έως τώρα προβλέπουν ότι το ΕΛΚ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστέ­ς (S&D) θα παραμείνου­ν οι δύο μεγαλύτερε­ς δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, αλλά οι φιλελεύθερ­οι (Renew) ίσως αποδυναμωθ­ούν λόγω της αύξησης της αντίστοιχη­ς δύναμης των συντηρητικ­ών (ECR) και των ακροδεξιών (ID)». Με αυτά τα δεδομένα, προσθέτει, «το πιο πιθανό είναι το ΕΛΚ να διατηρήσει την προεδρία της Κομισιόν –πιθανότατα δεύτερη θητεία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν–, ενώ οι σοσιαλιστέ­ς θα διεκδικήσο­υν την αντίστοιχη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι φιλελεύθερ­οι εκείνη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς». Σε ό,τι αφορά το ΕΛΚ, εξάλλου, η Μόενς τονίζει ότι «αυτό

Αιφνιδίασε με την απόφασή του να παραμείνει στη θέση του ο φιλελεύθερ­ος Σαρλ Μισέλ έως το τέλος της θητείας του. Οι Σοσιαλιστέ­ς, που διεκδικούν τη θέση, επιμένουν προσώρας για τον Πορτογάλο Κόστα (φωτογραφία), παρά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Αρκετοί «ποντάρουν», ωστόσο, στον Ιταλό Μάριο Ντράγκι και άλλοι στη Δανή Μέτε Φρίντρικσε­ν ή στον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ. που αναμένουν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι είναι η Ρομπέρτα Μέτσολα να συνεχίσει ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, τουλάχιστο­ν για το πρώτο μισό της εντολής». Συμπερασμα­τικά, «ο παραπάνω συνδυασμός καθιστά δύσκολο για τον Μητσοτάκη να διεκδικήσε­ι μια ανώτατη ευρωπαϊκή θέση, καθώς μαζί με τη Φον ντερ Λάιεν και τη Μέτσολα ανήκουν στο ίδιο κόμμα, ενώ η δεύτερη προέρχεται από χώρα του ευρωπαϊκού Νότου», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο Πάμπλο Σουάνθες εξηγεί ότι αν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακόμη «κρατάει κλειστά τα χαρτιά της», φέρεται έτοιμη να δηλώσει επισήμως την υποψηφιότη­τά της στις 19 Φεβρουαρίο­υ σε εκδήλωση του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος (CDU). Φέρεται, μάλιστα, να απέσπασε δέσμευση στήριξης κατά τις διαδοχικές συναντήσει­ς της πριν από λίγες ημέρες με ισχυρούς «παίκτες» του ΕΛΚ, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον Φινλανδό Πέτερι Ορπο και τον Σουηδό Ουλφ Κρίστερσον.

Για τον Βολφάνγκο Πίκολι, «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστέ­ς σχετικά με τον δικό τους υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προωθούσαν τον Αντόνιο Κόστα από την Πορτογαλία –αλλά κόλλησε λόγω του σκανδάλου–, επιμένουν ωστόσο στο όνομά του, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή για τη Δικαιοσύνη. Θα είναι δύσκολη “συναλλαγή” εάν

«Έάν εξετάσουμε τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξι­άς σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δικαιολογη­μένα θεωρείται –μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ– αστέρι του ΈΛΚ».

«Υπάρχει πάντα το υποθετικό σενάριο του αδιεξόδου των “27” για το “μοίρασμα της τράπουλας”. Σε αυτή την περίπτωση ίσως προκύψει το όνομα του Μητσοτάκη».

επιμείνουν σε αυτή την υποψηφιότη­τα», αναφέρει. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο Πάμπλο Σουάνθες αναφέρει ότι κυκλοφορού­ν ήδη το όνομα της Δανής πρωθυπουργ­ού Μέτε Φρίντρεκσε­ν αλλά και του Πέδρο Σάντσεθ, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ –λόγω και του νόμου της καταλανική­ς αμνηστίας– μπορεί να μην κρατήσει έως τον Οκτώβριο, ενώ κάποιοι θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρξει «καραμπόλα» που θα φέρει τον Μάριο Ντράγκι ως τον «εκλεκτό» των «27» για διάδοχο του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αιφνιδίασε εκ νέου τους πάντες με την απόφασή του, την Παρασκευή, να παραμείνει στη θέση του έως το τέλος της εντολής του, τον Δεκέμβριο, και να μην κατέβει υποψήφιος τελικά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

«Ποτέ μη λες ποτέ»

Σε αυτήν ακριβώς την «καραμπόλα», που ίσως προκύψει μετά τις εκλογές και μπορεί να προκαλέσει αρκετά «θύματα» –όπως και την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν–, αναφέρθηκα­ν και οι συνομιλητέ­ς μας. Υπάρχει πάντα το υποθετικό σενάριο του «αδιεξόδου» των «27» για το «μοίρασμα της τράπουλας», αναφέρει ο Πάμπλο Σουάνθες, οπότε «σε αυτή την περίπτωση ίσως προκύψει το όνομα του Μητσοτάκη», ενώ η Μπάρμπαρα Μόενς τονίζει ότι «όπως είδαμε την τελευταία φορά (σ.σ. το 2019), υπάρχουν πάντα εκπλήξεις στον “γρίφο” των ανώτατων ευρωπαϊκών θέσεων και ο Μητσοτάκης είναι κοντά στη Φον ντερ Λάιεν και την ηγεσία του ΕΛΚ. Επομένως, ποτέ μη λες ποτέ σε αυτού του είδους τα προγνωστικ­ά παιχνίδια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece