Kathimerini Greek

Δεν κάνω διάλειμμα. Φεύγω δίχως τύψεις

Από τη στιγμή που θα μπεις στην πολιτική, πρέπει να σκέφτεται πάντα πώς θα φύγεις με ψηλά το κεφάλι

-

στα βουλευτικά έδρανα δεν είναι ένα ισόβιο αξίωμα», λέει στην «Κ» ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, ο οποίος εγκατέλειψ­ε τον πολιτικό στίβο έπειτα από 24 χρόνια.

δεν δίστασα ποτέ να αναλάβω τις ευθύνες μου, με προσωπικό και πολιτικό κόστος. Μην ξεχνάτε ότι ίσως είμαι ο μόνος υπουργός που παραιτήθηκ­ε για μια δήλωση που παρερμηνεύ­τηκε από την κοινή γνώμη. Φεύγω, όμως, γεμάτος από αισθήματα, εμπειρίες και επιτυχίες. Πιστεύω ότι προσέφερα στην πατρίδα και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου.

– Εχετε διατελέσει 24 χρόνια βουλευτής και τέσσερις φορές υπουργός, ενώ προέρχεστε από μια πολιτική οικογένεια. Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική; Θα τον αποτρέπατε ή όχι;

– Πράγματι, η οικογένειά μου είναι ίσως η πιο παλιά πολιτική οικογένεια της χώρας. Και αυτό αποτελούσε πάντα μια βαριά ευθύνη για μένα. Μπήκα στην πολιτική ως Βαρβιτσιώτ­ης, αλλά αισθάνομαι ότι κατάφερα να με ξέρει ο κόσμος με το μικρό μου όνομα, Μιλτιάδης. Και αυτό είναι μια προσωπική αναγνώριση. Στην πολιτική έχει σημασία όχι μόνο πώς μπαίνεις, αλλά και πώς φεύγεις. Το να αποχωρήσω σε μια στιγμή που μπροστά μου είχα ενδεχομένω­ς μια άνετη επανεκλογή είναι μία απάντησή

σε όλους όσοι πιστεύουν ότι οι πολιτικοί ασχολούντα­ι μόνο με τη διατήρηση της καρέκλας τους. Οσον αφορά το ερώτημά σας, η συμβουλή μου δεν είναι αν πρέπει ένας νέος άνθρωπος να μπει ή όχι στην πολιτική, αλλά από τη στιγμή που θα μπει να σκέφτεται πάντα πώς θα φύγει. Οτι θα πρέπει να φύγει με ψηλά το κεφάλι. Σημασία, δηλαδή, έχουν η διαδρομή και οι επιλογές που κάνεις στην πολιτική. Είναι πολύ δυνατό συναίσθημα να αποχωρείς χωρίς τύψεις.

– Το επόμενο βήμα θα είναι στη ναυτιλία;

– Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα. Θέλω να δω την επιτυχία που έχουμε ως έθνος στη ναυτιλία να προσθέτει ακόμη περισσότερ­α στην εθνική οικονομία. Υπηρέτησα δύο φορές στο υπουργείο Ναυτιλίας, από όλες μου τις θέσεις στήριξα τον κλάδο της ναυτιλίας, ενώ πριν μπω στην πολιτική ήμουν ναυτιλιακό­ς δικηγόρος. Οπότε και το μέλλον μου είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­ο με αυτόν τον χώρο. Θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω σε αυτό τον εθνικό στόχο.

«Φεύγω γεμάτος από αισθήματα, εμπειρίες και επιτυχίες. Πιστεύω ότι προσέφερα στην πατρίδα και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

– Η πολιτική έχει κλείσει οριστικά για εσάς ή μπορεί να κάνετε απλώς ένα διάλειμμα;

– Είμαι ένας άνθρωπος που γεννήθηκα μέσα στην πολιτική και δεν θα παύσω ποτέ να ενδιαφέρομ­αι για την πολιτική. Με την επιστροφή μου όμως ύστερα από 24 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα κλείνει η κοινοβουλε­υτική μου διαδρομή. Δεν το βλέπω, λοιπόν, ως διάλειμμα. Στη ζωή μου μ' αρέσει πάντα να κοιτάζω μπροστά και όχι πίσω. Και είμαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

 ?? ?? «Η παραμονή
«Η παραμονή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece