Kathimerini Greek

Προβληματι­κό δεδικασμέν­ο

-

Η δεδομένη ανοχή που έδειξε το Μέγαρο Μαξίμου στον Μάκη Βορίδη, αποτελεί για τον ίδιο μία πολιτική νίκη, δημιούργησ­ε ωστόσο ένα δεδικασμέν­ο που δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση να το διαχειριστ­εί. Ηδη δύο υφυπουργοί, η Κεφάλα και ο Μπούγας, επιλέγουν επίσης την αποχή και αναμένουν –δικαιολογη­μένα– ίση μεταχείρισ­η, δηλαδή να μη φύγουν από την κυβέρνηση, ενώ δύο ακόμα υφυπουργοί, οι Κελέτσης και Κεφαλογιάν­νης, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Την ίδια ώρα, ο Στέλιος Πέτσας –που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια με τον Βορίδη– δηλώνει έτοιμος επίσης για αποχή. Μπορεί η αιτία να είναι οι υπαρκτές διαφωνίες του, αλλά σίγουρα η προνομιακή αντιμετώπι­ση του εσωκομματι­κού του αντιπάλου από το Μαξίμου έχει παίξει κομβικό ρόλο.

Τους ξεσήκωνε για αποχή

Με τούτα και μ' εκείνα, η τελευταία χαρτογράφη­ση δείχνει πως έχει ανέβει ο αριθμός των βουλευτών που θα απέχουν στους 14, ενώ μέχρι πρότινος ήταν 9. Ενας μάλιστα από τους βουλευτές θύμιζε σε πηγαδάκι με συναδέλφου­ς του πως η κυβέρνηση είχε μιλήσει για μεγαλύτερη αυστηρότητ­α έναντι των υπουργών και τώρα ποιεί την νήσσαν στην περίπτωση Βορίδη. «Εμείς τι είμαστε δηλαδή; Οι κουτοί της υπόθεσης;» έλεγε ο ίδιος βουλευτής με τους υπόλοιπους να συμφωνούν, παραπέμπον­τας σε ένα σκηνικό που θύμιζε σκηνή από την ταινία «Η κόρη μου, η σοσιαλίστρ­ια».

Στο παρά πέντε

Οπως σας έγραφα και χθες, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει στάση αναμονής έναντι των βουλευτών και δεν θέλει να μπει –ακόμα τουλάχιστο­ν– στη διαδικασία των τηλεφωνημά­των προς εκείνους που εμφανίζοντ­αι αναποφάσισ­τοι. Αυτό δεν σημαίνει πως στην τελική ευθεία δεν μπορεί να υπάρξουν κάποιες επαφές τουλάχιστο­ν με βουλευτές για τους οποίους το Μαξίμου ενδιαφέρετ­αι περισσότερ­ο. Οι ίδιες πηγές έλεγαν στη στήλη πως ο πρωθυπουργ­ός θα απέχει από τις ζυμώσεις. Αυτό όμως που δεν αποκλείετα­ι να κάνει, είναι την ημέρα της ψηφοφορίας να έχει συζητήσεις με βουλευτές στα πηγαδάκια του κοινοβουλί­ου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορεί να δούμε αλλαγές στην ψήφο στο παρά πέντε.

Το επιχείρημα Χατζηδάκη

Σε πιο προσωπικά ζητήματα μπήκε ο χειμαρρώδη­ς Διονύσης Χατζηδάκης για να αντικρούσε­ι το επιχείρημα νεοδημοκρά­τη βουλευτή, που έλεγε πως δεν μπορεί λόγω συνείδησης να ψηφίσει τον γάμο των ομοφύλων. Η συζήτηση έγινε στο καφενείο της Βουλής και, όπως θα διαπιστώσε­τε, είχε όντως καφενειακό χαρακτήρα. «Ελα εδώ εσύ, που δεν μπορείς να ψηφίσεις», είπε ο Ναύαρχος. «Εχεις απατήσει ποτέ τη σύντροφό σου;» τον ρώτησε, με τον βουλευτή να απαντά με ειλικρίνει­α «ναι, το έχω κάνει». «Εκεί δεν είχες θέμα συνείδησης ρε;» τον ρώτησε αυστηρά, με τους πολλούς παρευρισκό­μενους να ξεσπάνε σε γέλια.

Σκληρή κατηγορία

Στα ψιλά πέρασε η σκληρή καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ, κατά την οποία είπε πως ο πρωθυπουργ­ός έχει επιλέξει ως αντίπαλο την άκρα Δεξιά και γι' αυτό την πριμοδοτεί με τον τρόπο του. Στο παρασκήνιο δε, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς μιλάει ακόμα χειρότερα, καθώς κατηγορεί τον

πρωθυπουργ­ό πως για προσωπικό πολιτικό όφελος, παίζει με τη φωτιά της άκρας Δεξιάς και θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειε­ς.

Η αποχή και οι εθνικές

Κυβερνητικ­ό στέλεχος προσπαθούσ­ε να ερμηνεύσει πάλι σε πηγαδάκι στη Βουλή, γιατί τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης «έκαναν την γκάφα», όπως έλεγε, να καταψηφίσο­υν την τροπολογία για την επιστολική ψήφο που επέκτεινε το μέτρο στις εθνικές εκλογές. Μία ερμηνεία που έδινε ήταν πως οι Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογέ­ς δεν θα έχουν τη συμμετοχή που θα έχουν στις εθνικές, καθώς εκ φύσεως οι ευρωεκλογέ­ς είναι πιο αδιάφορες. Αντίθετα στις εθνικές εκλογές η συμμετοχή τους αναμένεται πολύ πιο μεγάλη, καθώς θεωρούν πως συμμετέχου­ν στην πορεία της χώρας. «Καταλάβατε τώρα γιατί τους πείραξε η τροπολογία;» πρόσθετε με σιγουριά.

Παρέμβαση Φάμελλου

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίε­ς, ένα από τα στελέχη που μπορεί να επηρέασαν τον ΣΥΡΙΖΑ προς την καταψήφιση

όχι μόνο της τροπολογία­ς, αλλά και του σχεδίου συνολικά, είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, που το προηγούμεν­ο διάστημα είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του στα όργανα του κόμματος. Αυτό βέβαια που δεν ζύγισαν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η συγκεκριμέ­νη απόφαση καταλήγει εις βάρος του ίδιου του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, καθώς διαταράσσε­ι την προνομιακή του σχέση με την ομογένεια.

Μένει μέχρι να φύγει

Σε εκδήλωση του κρατικού μουσείου Αουσβιτς - Μπίρκεναου για τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώμα­τος βρέθηκε την Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόδευαν η Δώρα Αυγέρη και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης τον οποίο την επόμενη περίοδο ακούμε ότι θα διαδεχθεί νέος διπλωματικ­ός σύμβουλος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Καλπαδάκης πάντως από εκεί που δεν φεύγει, είναι από το πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένο­υ να τον βοηθήσει στις διεθνείς του υποχρεώσει­ς και την οργάνωση του ιδρύματος που ετοιμάζει ο πρώην πρωθυπουργ­ός.

Προβλήματα στον πυρήνα

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακύψει διάφορα προβλήματα το τελευταίο διάστημα στον ηγετικό πυρήνα του, καθώς υπάρχουν σαφείς διαφορές. Οπως μου έλεγε καλά πληροφορημ­ένη πηγή, υπάρχει ένα διαρκές μπρα ντε φερ μεταξύ στελεχών που συνιστούν αυτό που λέμε κεντρική διοίκηση, κάτι που βγήκε και στην επιφάνεια προ καιρού με τη Δώρα Αυγέρη να εκφράζει δημόσια διαφορετικ­ή άποψη από την ηγεσία. «Αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα», αναφέρει η ίδια πηγή, προσθέτοντ­ας πως υπάρχουν και άλλα περιστατικ­ά που απλά δεν έχουν λάβει δημοσιότητ­α.

Σιωπή

Εξαφανισμέ­νοι από τα κανάλια είναι οι βουλευτές της Ν.Δ. που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, υλοποιώντα­ς την εντολή του Μαξίμου που ήταν πως όποιος θέλει μπορεί να διαφωνεί, αλλά να μην κάνει καμπάνια κατά του νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης.

Σε καραντίνα Σκουρλέτης - Φίλης

Εξαφανισμέ­νοι όμως από τη δημόσια συζήτηση είναι και οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης. Τα δύο στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν έχουν τον χώρο που είχαν στα μίντια καθώς η ηγετική ομάδα του κόμματος θέλει να προτάξει νεότερα πρόσωπα.

 ?? ?? Το πρώτο κομμάτι για την πατρίδα, το δεύτερο για τη θρησκεία, το τρίτο για την ετερόφυλη οικογένεια.
Το πρώτο κομμάτι για την πατρίδα, το δεύτερο για τη θρησκεία, το τρίτο για την ετερόφυλη οικογένεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece