Kathimerini Greek

Με την πλάτη στον τοίχο ο Νετανιάχου

Ασφυκτικές οι πιέσεις από την εσωτερική αντιπολίτε­υση και τους ξένους συμμάχους του για εκεχειρία με τη Χαμάς

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

«Αμέσως μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ένας κεντρικός αυτοκινητό­δρομος γέμισε με πινακίδες που καλούσαν σε εθνική ενότητα ενόψει της πολεμικής αναμέτρηση­ς, με το σύνθημα: “Ενωμένοι θα νικήσουμε”. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, το μήνυμα έχει αντικαταστ­αθεί από το αίτημα για πρόωρες εκλογές». Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε πρόσφατο ρεπορτάζ του Associated Press για τη μεταστροφή της ισραηλινής κοινής γνώμης ύστερα από 100 και πλέον ημέρες πολέμου.

Διπλό πλήγμα

Η περασμένη Δευτέρα έφερε έναν διπλό εφιάλτη για τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό. Το πρωί, συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθο­ύν να κρατούνται από τη Χαμάς εισέβαλαν στο κοινοβούλι­ο και προπηλάκισ­αν βουλευτές της πλειοψηφία­ς, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσε­ι την άμεση απελευθέρω­ση των οικείων τους, όσο υψηλό κι αν είναι το τίμημα. Η ίδια ημέρα ήταν η πιο οδυνηρή για τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσε­ων, αφού έχασε 24 στρατιώτες.

Ο φόρος αίματος ανεβαίνει καθώς ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί με κάθε τρόπο να συντρίψει τη σφοδρή αντίσταση των Παλαιστινί­ων στο Χαν Γιουνίς, όπου πιθανολογε­ίται ότι κρύβεται ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, γεννημένος στην ίδια πόλη. Οπως έγραψαν οι New York Times, παραπέμπον­τας σε ισραηλινές πηγές, οι επιδρομείς έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσα­ν την έκταση του δικτύου υπόγειων τούνελ των ένοπλων παλαιστινι­ακών οργανώσεων –γύρω στα 700 χιλιόμετρα, ένας κολοσσιαίο­ς αριθμός για μια λωρίδα μήκους μόλις 41 χιλιομέτρω­ν– γεγονός που επιτρέπει στους αμυνομένου­ς να αποφεύγουν και να αιφνιδιάζο­υν τον εχθρό, όπως και να μετακινούν τους ομήρους, ακόμη και κάτω από την πιο καταιγιστι­κή πολιορκία.

Καθώς η ολοκληρωτι­κή συντριβή της Χαμάς, που έχει υποσχεθεί στους ομοεθνείς του ο Νετανιάχου, δεν διαγράφετα­ι στη γραμμή του ορίζοντα και οι απώλειες στρατιωτών, αλλά και ομήρων, αυξάνονται μέρα με τη μέρα (οι Ισραηλινοί εκτιμούν πως 28 από τους 132 ομήρους έχουν ήδη σκοτωθεί), οι αντιθέσεις μέσα στην εύθραυστη κυβέρνηση εθνικής ενότητας παροξύνοντ­αι. Το ρήγμα ήρθε στο φως όταν ο Γκάντι Aϊζενκοτ, πρώην αρχηγός του στρατού και νυν στέλεχος της αντιπολίτε­υσης, που μπήκε στην κυβέρνηση για χάρη της πολεμικής προσπάθεια­ς, αποφάσισε να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ζήτησε «να πάψουμε να κοροϊδεύου­με τους εαυτούς μας», υποστηρίζο­ντας ότι μόνο μια συμφωνία με τη Χαμάς, που θα περιλαμβάν­ει και εκεχειρία, μπορεί να σώσει τους ομήρους, ενώ ζήτησε πρόωρες εκλογές. Δύσκολα ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να κατηγορήσο­υν για έλλειψη θάρρους τον μέχρι προ πέντε χρόνων αρχηγό του γενικού επιτελείου, ο οποίος στις αρχές του περασμένου μήνα έθαψε γιο και ανιψιό, νεκρούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Εξάλλου, ταυτόσημες θέσεις διατυπώνει ο εκ των ηγετών της αντιπολίτε­υσης, Μπένι Γκαντς, ο οποίος μπήκε στην κυβέρνηση μαζί με τον Αϊζενκοτ και συμμετέχει στο τριμελές πολεμικό διευθυντήρ­ιο.

Την ίδια ώρα, κορυφώνοντ­αι

οι εξωτερικές πιέσεις. Η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στον Νετανιάχου για την επόμενη ημέρα στη Γάζα διεξάγεται πλέον σε κοινή θέα, ενώ η προχθεσινή απόφαση του Δικαστηρίο­υ της Χάγης, που κάλεσε το Ισραήλ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «για την αποφυγή και τιμωρία πράξεων γενοκτονία­ς» εις βάρος των Παλαιστινί­ων, εξέθεσε ανεπανόρθω­τα την ισραηλινή πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεσία, έστω κι αν δεν περιείχε ρητή αναφορά για κατάπαυση του πυρός.

Σε αυτό το φόντο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναζητά έξοδο κινδύνου. Την περασμένη Τρίτη, πηγές προσκείμεν­ες στους Αιγύπτιους διαπραγματ­ευτές αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς εκεχειρία δύο μηνών, στη διάρκεια της οποίας θα απελευθερω­θούν σταδιακά οι Ισραηλινοί όμηροι και μεγάλος αριθμός Παλαιστινί­ων κρατουμένω­ν. Μάλιστα, ο ισραηλινός ιστότοπος Walla ανέφερε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα ήταν διατεθειμέ­νη να αποσύρει τον στρατό από όλα τα αστικά κέντρα της Γάζας και να επιτρέψει στους Παλαιστινί­ους να επιστρέψου­ν σε ό,τι έχει απομείνει από τις εστίες τους.

Τα εμπόδια, όμως, παραμένουν πολλά και ογκώδη. Η Χαμάς ζητάει την απελευθέρω­ση όλων των Παλαιστίνι­ων κρατουμένω­ν (υπολογίζον­ται σε περίπου 6.000), κάτι που η ισραηλινή κυβέρνηση αποκλείει. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Μαρουάν Μπαργούτι, ο πιο δημοφιλής από τους πιθανούς διαδόχους του 88χρονου Μαχμούντ Αμπάς στην ηγεσία της Παλαιστινι­ακής Αρχής, όπως και ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρω­ση της Παλαιστίνη­ς, Αχμεντ Σααντάτ. Επειτα, η Χαμάς επιμένει ότι θα απελευθερώ­σει τους ομήρους μόνον αν υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, κάτι που θα σήμαινε παραδοχή ήττας από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Le Monde, Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μόνιμη ανακωχή εφόσον η ηγεσία της Χαμάς δεχόταν να εγκαταλείψ­ει τη Γάζα – κατ’ αναλογία, όπως ο Αραφάτ και οι σύντροφοί του δέχθηκαν να φύγουν από τη Βηρυτό το 1982. Ωστόσο, οι ηγέτες της Χαμάς διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τη Γάζα – άλλωστε, η δολοφονία του υπ’ αριθμόν 2 της οργάνωσης, Σάλεχ Αρούρι, στη Βηρυτό, θα πρέπει να τους έπεισε ότι δεν υπάρχει γεωγραφική ζώνη έξω από το πεδίο δράσης της Μοσάντ.

Χωρίς διέξοδο

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτ­ε συμφωνία με τη Χαμάς θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τον Νετανιάχου. Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικώ­ν Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος προ ημερών πρότεινε να εκδιωχθούν τουλάχιστο­ν τα 2,2 από τα 2,3 εκατ. των Παλαιστινί­ων της Γάζας (στον ισραηλινό Τύπο γράφτηκε ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στο Κονγκό), ζήτησε έκτακτη σύγκληση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, για να αποτραπεί «ο τερματισμό­ς του πολέμου. Πιο ωμός, ο ομοϊδεάτης του υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ξεκαθάρισε ότι «πρόωρο τέλος του πολέμου θα σημάνει τέλος της κυβέρνησης». Μεταξύ σφύρας και άκμονος, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν φαίνεται να διαθέτει στρατηγική εξόδου – ούτε για τον εαυτό του ούτε για τη χώρα του.

Ο Γκάντι Aϊζενκοτ, πρώην αρχηγός του στρατού, υποστήριξε ότι μόνο μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα περιλαμβάν­ει εκεχειρία μπορεί να σώσει τους ομήρους, ενώ ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Η απόφαση του Δικαστηρίο­υ της Χάγης, που κάλεσε το Ισραήλ να λάβει τα αναγκαία μέτρα «για την αποφυγή και τιμωρία πράξεων γενοκτονία­ς» εις βάρος των Παλαιστινί­ων, εξέθεσε την ισραηλινή ηγεσία.

 ?? ?? Ισραηλινός στρατιώτης οδηγεί κλιμάκιο αντιπροσώπ­ων των ΜΜΕ σε σήραγγα που καταλήγει κάτω από τον οικισμό Χαν Γιουνίς. Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί με κάθε τρόπο να συντρίψει τη σφοδρή αντίσταση των Παλαιστινί­ων στην περιοχή, όπου πιθανολογε­ίται ότι κρύβεται ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.
Ισραηλινός στρατιώτης οδηγεί κλιμάκιο αντιπροσώπ­ων των ΜΜΕ σε σήραγγα που καταλήγει κάτω από τον οικισμό Χαν Γιουνίς. Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί με κάθε τρόπο να συντρίψει τη σφοδρή αντίσταση των Παλαιστινί­ων στην περιοχή, όπου πιθανολογε­ίται ότι κρύβεται ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece