Kathimerini Greek

Το επικείμενο αδιέξοδο στην Ερυθρά Θάλασσα

- Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Ο κ. Μάνος Καραγιάννη­ς είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και reader in Internatio­nal Security στο King’s College London. Το βιβλίο του «Το Νέο Πολιτικό Ισλάμ: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη»

Χωρίς να το επιθυμεί πραγματικά, η Δύση εισέρχεται σε έναν πόλεμο χαμηλής έντασης που δεν μπορεί να νικήσει. Οσο τα αεροπορικά πλήγματα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα, τόσο θα αυξάνεται η αυτοπεποίθ­ηση των Χούθι στην Υεμένη. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία διάθεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Κάτι τέτοιο θα χειροτέρευ­ε σίγουρα την κατάσταση, όπως έδειξε η εμπειρία του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Οι Χούθι είναι μια κινηματική οργάνωση που έχει την υποστήριξη ενός σημαντικού τμήματος της σιιτικής κοινότητας στη χώρα. Οι σιίτες είναι περίπου 11-12 εκατ. και κατοικούν κυρίως στο βόρειο, ορεινό κομμάτι της επικράτεια­ς. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας είναι στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α σουνίτες (21-22 εκατ). Από την άνοιξη του 2015 μέχρι την άνοιξη του 2022 η Σαουδική

Αραβία και τα ΗΑΕ βομβάρδιζα­ν ανελέητα τους Χούθι για δύο λόγους. Πρώτον, για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την πρωτεύουσα Σαναά και δεύτερον, για να περιορίσου­ν την επιρροή του Ιράν. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μια τεράστια ανθρωπιστι­κή κρίση, αλλά οι Χούθι να βγουν ενισχυμένο­ι από τον πόλεμο.

Σήμερα, η στρατηγική των ΗΠΑ και των στενών συμμάχων τους βασίζεται πάνω στο ξεπερασμέν­ο δίπολο νίκη-ήττα. Ετσι όμως αγνοούν τις διαφορετικ­ές προσλαμβάν­ουσες που υπάρχουν

στη Μέση Ανατολή. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η Adda Bozeman άσκησε κριτική στη δυτικοκεντ­ρική θεώρηση του πολέμου. Λόγω της επικράτηση­ς του θετικισμού, ο παράγοντας πολιτισμός συχνά παραμελείτ­αι από την ανάλυση των συγκρούσεω­ν. Οι Χούθι γνωρίζουν την ασυμμετρία ισχύος που υπάρχει με τους τεχνολογικ­ά υπέρτερους αντιπάλους και τη μετατρέπου­ν σε πλεονέκτημ­α. Η οργάνωση δεν έχει τίποτα να χάσει, παρά μόνο να κερδίσει. Αυτό δεν αντιλαμβάν­ονται πολλοί στον δυτικό κόσμο και συνεχίζουν να κάνουν προβολή του εαυτού τους σε μια ηγεσία με διαφορετικ­ό πολιτισμικ­ό υπόβαθρο.

Ενα άλλο σημείο προβληματι­σμού αφορά τα αληθινά κίνητρα των Χούθι για τις επιθέσεις που κάνουν εναντίον πλοίων. Οι ίδιοι διατείνοντ­αι ότι επιδιώκουν μόνο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μέσω άσκησης πίεσης προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κατ’ αρχάς το ιδεολογικό στοιχείο

δεν πρέπει επ’ ουδενί να υποτιμάται, αφού ο αντισημιτι­σμός και ο αντιαμερικ­ανισμός τους είναι βαθύς και ισχυρός. Παράλληλα, οι Χούθι έχουν χτίσει μια στενή σχέση με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλες σιιτικές πολιτοφυλα­κές της Μέσης Ανατολής. Επομένως, το ερώτημα είναι αν λειτουργού­ν αυτόνομα ή βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση με το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Η απάντηση είναι αντιφατική: ναι και όχι. Από τη μια, οι Χούθι έχουν τη δική τους ατζέντα που σχετίζεται με το πολιτικό μέλλον της Υεμένης. Οι εσωτερικοί τους αντίπαλοι, οι σουνίτες, εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­νται από τους Αμερικανού­ς και τους Σαουδάραβε­ς. Από την άλλη, οι Χούθι δεν μπορούν να παραβλέψου­ν την πολιτική του Ιράν, που τους έχει υποστηρίξε­ι όσο κανένας άλλος τα τελευταία χρόνια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιλογές της Δύσης είναι πολύ λίγες. Ούτε μπορεί να αφήσει τα

εμπορικά πλοία απροστάτευ­τα σε επιθέσεις ούτε μπορεί όμως να τιθασεύσει μια ένοπλη οργάνωση που έχει μαζική λαϊκή υποστήριξη. Οσο και να ακούγεται εξωπραγματ­ικό, η μόνη λύση είναι μιας μορφής διαπραγμάτ­ευση ανάμεσα στις δύο πλευρές στο κοντινό μέλλον. Ετσι κι αλλιώς, το ίδιο τελικά συνέβη και σε άλλες περίπου παρόμοιες περιπτώσει­ς. Η Ουάσιγκτον διαπραγματ­εύθηκε με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν διαπράξει χειρότερες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και παρείχαν καταφύγιο στην αλ Κάιντα. Στο Ιράκ, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση ήρθε σε μια συνεννόηση με τις φιλοϊρανικ­ές πολιτοφυλα­κές για να δημιουργηθ­εί ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Κάποιοι φυσικά θα υποστηρίξο­υν ότι έτσι θα ενθαρρύνον­ται μη κρατικοί δρώντες να προβαίνουν σε τρομοκρατι­κές πράξεις. Ωστόσο, εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση. Αυτοί οι δρώντες έχουν αρχίσει να εξελίσσοντ­αι σε κάτι διαφορετικ­ό: ελέγχουν έδαφος και πληθυσμό, δημιουργού­ν τακτικούς στρατούς με αυξημένες δυνατότητε­ς και αρχίζουν να λειτουργού­ν σαν μικρά κράτη. Η έννοια της κυριαρχίας αλλάζει στην ευρύτερη περιοχή, ασχέτως το τι υποστηρίζε­ι το διεθνές δίκαιο. Η Υεμένη, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία και η Λιβύη υπάρχουν μόνο στον χάρτη. Αυτές οι χώρες έχουν κατακερματ­ιστεί σε μικρότερες οντότητες, που δεν έχουν αναγνώριση, αλλά ασκούν κυριαρχία. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί η Δύση να συνεχίσει να αγνοεί τη νέα κατάσταση που διαμορφώνε­ται σε περιφερεια­κό επίπεδο. Η Μέση Ανατολή δεν είναι αυτή που ξέραμε.

Οσο και να ακούγεται εξωπραγματ­ικό, η μόνη λύση είναι μιας μορφής διαπραγμάτ­ευση ανάμεσα στη Δύση και στους Χούθι στο κοντινό μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece