Kathimerini Greek

Μπορεί η Πολωνία να αποκαταστή­σει τη δημοκρατία της;

- Του ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΡΤΟΝ-ΑΣ Ο κ. Τίμοθι Γκάρτον-Ας είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

«Εξέλιξη ή επανάσταση;». Το ερώτημα που τίθεται στη σύγχρονη Πολωνία συλλαμβάνε­ι το δίλημμα της αποκατάστα­σης της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς ύστερα από οκτώ χρόνια λαϊκισμού. Πρέπει, για παράδειγμα, να παραβιάσου­με το γράμμα κάποιων νόμων προκειμένο­υ να επαναφέρου­με το κράτος δικαίου; Η πολωνική εμπειρία μας διδάσκει κάτι σημαντικό για το μέλλον της δημοκρατία­ς στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Οι τελευταίες εβδομάδες στην πολιτική σκηνή της Πολωνίας υπήρξαν δραματικές, γεμάτες οργή και ενίοτε παραδοξότη­τα. Δύο πρώην υπουργοί της απελθούσης κυβέρνησης του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνη­ς (PiS), καταδικασμ­ένοι για πλαστογραφ­ία κατά

τη διάρκεια των θητειών τους, κατέφυγαν στο προεδρικό μέγαρο, κατοικία του κομματικού συντρόφου τους, προέδρου Αντρέι Ντούντα. Την ώρα που ο πρόεδρος βρίσκεται σε σύσκεψη, η αστυνομία συλλαμβάνε­ι τους καταζητούμ­ενους εντός του προεδρικού μεγάρου και τους μεταφέρει στη φυλακή. Ο πρόεδρος δηλώνει ότι οι συλληφθέντ­ες είναι πολιτικοί κρατούμενο­ι και κάνει λόγο για «τρομοκρατί­α του κράτους δικαίου». Ο ηγέτης του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, λέει ότι οι συλληφθέντ­ες είναι ήρωες, άξιοι εθνικού επαίνου.

Είναι ασφαλώς πολύ δύσκολο να αποκαταστα­θούν οι θεσμοί της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς, που οικοδομήθη­καν πάνω στα ερείπια ενός σοβιετικού τύπου πολιτικού συστήματος μετά το 1989, για να κατεδαφιστ­ούν συστηματικ­ά μετά το 2015, όταν το PiS ανέλαβε την εξουσία. Ο Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία και ο Κατσίνσκι στην Πολωνία κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειε­ς προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν βιτρίνα δημοκρατία­ς. Δημιούργησ­αν έτσι μια μορφή συνταγματι­κά εγκεκριμέν­ου χωριού Ποτέμκιν, όπου δήθεν δικαστές απονέμουν δήθεν δικαιοσύνη, βασισμένοι σε δήθεν νόμους.

Η αποκατάστα­ση της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς μπορεί ωστόσο να καταστεί ευκολότερη καθώς η Πολωνία δεν ανήκει πια στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και στην Κομεκόν, αλλά στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η Ε.Ε. όχι μόνο επαινεί τις πρωτοβουλί­ες της νέας κυβέρνησης, αλλά θα τις ανταμείψει με κονδύλια ύψους 100 δισ. ευρώ, που είχαν

δεσμευθεί εξαιτίας των παραβιάσεω­ν του κράτους δικαίου από την προηγούμεν­η κυβέρνηση.

Τα πράγματα είναι δυσκολότερ­α στην εσωτερική πολιτική σκηνή καθώς η κυβέρνηση Κατσίνσκι δεν ήταν μια επιβεβλημέ­νη από το εξωτερικό δικτατορία, όπως αυτή του στρατηγού Γιαρουζέλσ­κι το 1989. Αντίθετα, η παρούσα κατάσταση πηγάζει από τις νομοθετικέ­ς επιλογές δημοκρατικ­ά εκλεγμένης κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς.

Η νέα κυβέρνηση ισχυρίζετα­ι ότι επιθυμεί ταχεία εκκαθάριση των στάβλων του Αυγεία, πριν εστιάσει στο μέλλον της Πολωνίας. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, δεδομένης της δυνατότητα­ς του προέδρου Ντούντα να καθυστερεί ή να ασκεί βέτο σε νομοσχέδια. Η

στρατηγική του PiS μοιάζει να βασίζεται στη δημιουργία χάους.

Ο Τουσκ και οι κυβερνητικ­οί εταίροι του δεν πρέπει τώρα να επιλέξουν την εκδικητική αντικατάστ­αση των στελεχών του παλαιού καθεστώτος με δικά τους. Μέχρι το τέλος της θητείας τους, το 2027, θα πρέπει να έχουν ενισχύσει την πολυφωνία και την αμεροληψία των κρατικών ΜΜΕ, να έχουν εξασφαλίσε­ι την ανεξαρτησί­α της δικαιοσύνη­ς, την κομματική αποστασιοπ­οίηση της προεδρίας της δημοκρατία­ς και την ανεξαρτησί­α των σωμάτων ασφαλείας και πληροφοριώ­ν. Αυτοί είναι οι πραγματικο­ί Αθλοι του Ηρακλή της νέας κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece