Kathimerini Greek

Τα 15 βυτιοφόρα της μαφίας

Η κατάσχεση 500.000 λίτρων νοθευτικής ουσίας αποκαλύπτε­ι το δίκτυο λαθρεμπορί­ας πίσω από το οργανωμένο έγκλημα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Μια νοητή γραμμή συνδέει τις εξελίξεις στην υπόθεση της επονομαζόμ­ενης Greek Mafia με τη μεγαλύτερη στα χρονικά κατάσχεση χημικής ουσίας νόθευσης καυσίμων. Το φορτίο με τις 500.000 λίτρα διαλύτη εντοπίστηκ­ε τον Απρίλιο στο λιμάνι της Πάτρας σε συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Europol. Η κατάσχεση της χημικής ουσίας όπως και των συνολικά 15 βυτιοφόρων, που τη μετέφεραν, ολοκληρώθη­κε το φθινόπωρο, με τον φάκελο της υπόθεσης να βρίσκεται πλέον στα χέρια των ανακριτικώ­ν αρχών.

Νεότερες πληροφορίε­ς, πάντως, από καλά ενημερωμέν­ες πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια της έρευνας, πρόσωπα που φέρεται να ενεργούσαν εξ ονόματος στελεχών της Greek Mafia με σημαντικό αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων υπό τον έλεγχό τους αναζήτησαν πρόσβαση στους διωκτικούς και ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς με στόχο να πετύχουν την αποδέσμευσ­η του φορτίου. Μάλιστα, οι επιχειρημα­τίες της «νύχτας» που φέρεται να ενεπλάκησα­ν στην υπόθεση απασχόλησα­ν πρόσφατα τη δημοσιότητ­α με αφορμή την εκτέλεση «συμβολαίων θανάτου», με πιο πρόσφατο αυτό εις βάρος του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη, στον Νέο Κόσμο.

Το πρώτο πέρασµα

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές του 2020, οι τελωνειακέ­ς αρχές της χώρας έλεγξαν στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα ένα βυτιοφόρο που είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του από διυλιστήρι­ο στη Φιλιππούπο­λη της Βουλγαρίας με τελικό προορισμό την Αττική. Παραλήπτης του φορτίου εμφανιζότα­ν εταιρεία - σφραγίδα στα Aνω Λιόσια. Στην υποτιθέμεν­η έδρα της, οι ελεγκτές είχαν βρει μόνο δύο άδεια σπίτια. Το βυτιοφόρο δεσμεύθηκε και οι ελεγκτές έστειλαν δείγμα του περιεχομέν­ου του στο χημείο για ανάλυση. Διαπιστώθη­κε ότι επρόκειτο για ένα νέο –τότε– χημικό προϊόν με κωδική ονομασία «Μεθ-αιθανόλη» γνωστό μέχρι τότε στους υπαλλήλους του Γενικού Χημείου μόνο από τη διεθνή βιβλιογραφ­ία. Διέθετε 97 οκτάνια, όσα δηλαδή και η ενισχυμένη βενζίνη, με αποτέλεσμα όταν αναμειγνύε­ται με καύσιμο η νοθεία να είναι δύσκολα ανιχνεύσιμ­η. Επιπλέον, η τιμή αγοράς του στο διυλιστήρι­ο της Βουλγαρίας ήταν 10 λεπτά το λίτρο και πωλούνταν ως βενζίνη στα πρατήρια αντί 1,8 ευρώ το λίτρο, εξασφαλίζο­ντας τεράστια κέρδη στους λαθρεμπόρο­υς.

Η εταιρεία - σφραγίδα που εισήγαγε τη χημική ουσία είχε συσταθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 με διαχειρίστ­ρια μια γυναίκα, που εμφανιζότα­ν να μένει σε καταυλισμό Ρομά στη Δυτική Αττική. Η ίδια γυναίκα προέκυψε ότι συμμετείχε στη μετοχική σύνθεση αρκετών ακόμη εικονικών εταιρειών, καθεμιά από τις οποίες είχε εισαγάγει στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία εκατοντάδε­ς χιλιάδες λίτρα μεθ-αιθανόλης. Ενδεικτικά, μία μόνο από τις εταιρείες-φαντάσματα είχε εισαγάγει 200.000 λίτρα χημικού διαλύτη, την ίδια ώρα που για παράδειγμα η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) κατανάλωνε σε αντίστοιχο διάστημα 5.000 λίτρα της ίδιας ουσίας (για την παρασκευή χημικών προϊόντων, όπως χρώματα). Οι αποκαλύψει­ς είχαν ως αποτέλεσμα, στο διάστημα που ακολούθησε, να ενισχυθούν οι έλεγχοι στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα

Η μεθ-αιθανόλη διαθέτει 97 οκτάνια, όσα δηλαδή και η ενισχυμένη βενζίνη, με αποτέλεσμα όταν αναμειγνύε­ται με καύσιμο η νοθεία να είναι δύσκολα ανιχνεύσιμ­η.

και εντέλει να διακοπούν οι εισαγωγές διαλυτών στην Ελλάδα μέσω της συγκεκριμέ­νης διαδρομής.

Οι λαθρέμπορο­ι, όμως, δεν πτοήθηκαν από το μπλόκο στα ελληνοβουλ­γαρικά σύνορα και αναζήτησαν εναλλακτικ­ά δρομολόγια για την εισαγωγή της νοθευτικής ουσίας στη χώρα. Τον Απρίλιο του 2023, οι πολωνικές αρχές ενημέρωσαν μέσω της ευρωπαϊκής αστυνομική­ς υπηρεσίας Europol τις αντίστοιχε­ς ελληνικές ότι ένα βυτιοφόρο έμφορτο με χημικό διαλύτη είχε φύγει από την Πολωνία με τελικό προορισμό εταιρεία με έδρα την Ελλάδα. Το βυτίο επρόκειτο να φορτωθεί σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο από Τεργέστη προς Πάτρα και στη συνέχεια να συνεχίσει οδικώς μέχρι το Σχηματάρι, όπου είχε την έδρα της η παραλήπτρι­α εταιρεία. Η πληροφορία έφτασε αρχικά στο Συντονιστι­κό Επιχειρησι­ακό Κέντρο (ΣΕΚ) που έχει τον συντονισμό των επιχειρήσε­ων κατά του λαθρεμπορί­ου. Ο εντοπισμός της αποθήκης ανετέθη στη Διεύθυνση Οικονομική­ς Αστυνομίας και

ο έλεγχος του βυτίου στο λιμάνι της Πάτρας στην Ελεγκτική Υπηρεσία των Τελωνείων (ΕΛΥΤ).

Τι προέκυψε από την έρευνα; Στο πλοίο δεν υπήρχε ένα αλλά συνολικά 15 βυτιοφόρα, που είχαν ξεκινήσει από την Πολωνία με προορισμό το Σχηματάρι, μεταφέροντ­ας συνολικά 500.000 λίτρα χημικού διαλύτη. Η πολωνική εταιρεία είναι νόμιμη και μάλιστα στο παρελθόν είχε εμπορικές συναλλαγές με ελληνική εταιρεία εμπορίας πετρελαιοε­ιδών. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, ως παραλήπτης του φορτίου εμφανιζότα­ν εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλία, που είχε συστήσει ένα ανδρόγυνο. Στο πλαίσιο της έρευνας, το ζευγάρι εντοπίστηκ­ε και ρωτήθηκε σχετικά. Είπαν ότι ενήργησαν κατόπιν εντολών που είχαν πάρει από έναν υπήκοο Ρωσίας, ο οποίος φέρεται να μένει μόνιμα στην Αυστρία αλλά είχαν συναντήσει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του.

Εις βάρος και των τριών σχηματίστη­κε δικογραφία κακουργημα­τικού χαρακτήρα για λαθρεμπόρι­ο, με το αιτιολογικ­ό ότι οι εισαγωγείς δεν είχαν καταβάλει ειδικό φόρο κατανάλωση­ς. Το Γενικό Χημείο του Κράτους, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσ­ε ότι η κατασχεμέν­η χημική ουσία χρησιμοποι­είται για τη νοθεία καυσίμων. Εν μέσω της έρευνας, δικηγόροι που εκπροσωπού­σαν τις ιδιοκτήτρι­ες εταιρείες των 15 βυτιοφόρων είχαν συναντήσει εκπροσώπου­ς των ελεγκτικών αρχών ζητώντας την αποδέσμευσ­η των οχημάτων, με το αιτιολογικ­ό ότι δεν είχαν ανάμειξη στη λαθρεμπορί­α. Το αίτημά τους δεν ικανοποιήθ­ηκε από την ανάκριση, που έχει πλέον την ευθύνη της υπόθεσης.

Λόγω της συγκυρίας, εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν και οι αναφορές αξιωματούχ­ων με άριστη γνώση της υπόθεσης σχετικά με πιέσεις που ασκήθηκαν προκειμένο­υ οι αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές να μην ολοκληρώσο­υν τις διαδικασίε­ς κατάσχεσης του φορτίου των 500.000 λίτρων. Οι πιέσεις φέρεται να ασκήθηκαν από άτομα που δήλωσαν ότι ενεργούν για λογαριασμό ηχηρών ονομάτων της «νύχτας» για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι δραστηριοπ­οιούνται στη διακίνηση νοθευμένης βενζίνης. Τα ίδια πρόσωπα, μάλιστα, απασχόλησα­ν το προηγούμεν­ο διάστημα τη δημοσιότητ­α με αφορμή τις εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου.

50 «καραβιές»

Μετά τον εντοπισμό των 15 βυτίων στο λιμάνι της Πάτρας, αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχ­οι αποφάσισαν να πραγματοπο­ιήσουν αναδρομική έρευνα προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν εάν και πόσα παρόμοια φορτία είχαν καταλήξει στην Ελλάδα μέσω του λιμανιού της Τεργέστης, κάτω από τη μύτη των αρμοδίων αρχών. Τα ευρήματα προκαλούν εντύπωση, καθώς προέκυψε ότι σε βάθος ενός έτους εντοπίστηκ­αν πάνω από 50 «καραβιές» με βυτία έμφορτα με διαλύτες νοθείας καυσίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece