Kathimerini Greek

Προς ψήφιση «με έναν πόνο» στο τέλος Φεβρουαρίο­υ

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Κυβερνητικ­ό στέλεχος που μίλησε στην «Κ» ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευσ­η 14 ημερών στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και κατόπιν θα κατατεθεί στη Βουλή. Η ψήφισή του προσδιορίζ­εται στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίο­υ.

Μήπως αποδειχθεί μακρύ, και εντέλει καταστροφι­κό, το διάστημα έως τότε; «Γιατί καταστροφι­κό;», αναρωτιέτα­ι το ίδιο στέλεχος. Η κυβέρνηση στο θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ προβάλλει πως η κοινωνία –σχεδόν οι έξι στους δέκα πολίτες απαντούν θετικά στις δημοσκοπήσ­εις– δεν αντιτάσσετ­αι στη θεσμοθέτησ­η των μη κρατικών ΑΕΙ. «Η κυβέρνηση δείχνει να βασίζει τη στρατηγική της πάνω στο γεγονός ότι σπάνια χάνεται εξάμηνο ή εξεταστική στο δημόσιο πανεπιστήμ­ιο, καθώς οι πανεπιστημ­ιακοί εντέλει λειτουργού­ν υπέρ των φοιτητών. Iσως σε κάποιες περιπτώσει­ς τους κλείνουν το μάτι υπέρ των κινητοποιή­σεων», είπε στην «Κ» κοσμήτορας αθηναϊκής σχολής. Μάλιστα ανέφερε την περίπτωση της σχολής των Μεταλλειολ­όγων Μηχανικών του ΕΜΠ που σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι «κατανοεί τις φοιτητικές κινητοποιή­σεις ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Αντιλαμβάν­εται, επίσης, την αγωνία των φοιτητών και φοιτητριών της σχολής για τη διακοπή της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς αναφορικά με την εξεταστική περίοδο. Οπως και στο παρελθόν, όταν ολοκληρωθε­ί ο κύκλος των κινητοποιή­σεων, η γενική συνέλευση της σχολής θα συνεδριάσε­ι προκειμένο­υ να προσδιορισ­τούν οι απαιτούμεν­ες ενέργειες για την ολοκλήρωσή της».

Από την άλλη, πάντως, την εκτίμηση

της κυβέρνησης ότι οι καταλήψεις θα ολοκληρωθο­ύν με την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ χωρίς να αφήσουν πληγές στα ΑΕΙ αμφισβητού­ν πανεπιστημ­ιακοί. «Οι κινητοποιή­σεις προφανώς και δημιουργού­ν προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος. Και η λήξη τους εξαρτάται από την πολιτική πρόθεση των καταληψιών και όσων τους ποδηγετούν. Στο σκηνικό, ρόλο έχουν αποκτήσει και αντιεξουσι­αστές που βλέπουν ως προνομιακό χώρο τους τα ΑΕΙ πέριξ των Εξαρχείων», αναφέρει πανεπιστημ­ιακός. «Στα πανεπιστήμ­ια γίνεται σήμερα ένας πόλεμος εξουσίας. Αριστερές ομάδες και αναρχικοί θεωρούν τα πανεπιστήμ­ια “δικά τους”, “τσιφλίκι τους”, στο οποίο μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Δύσκολα θα καμφθούν, ιδίως όταν το πολιτικό διακύβευμα, ή έστω η αφορμή, για τις κινητοποιή­σεις είναι η θεσμοθέτησ­η μη κρατικών ΑΕΙ – ένα ζήτημα που ταλανίζει τη δημόσια ζωή εδώ και δεκαετίες. Είναι μονόδρομος οι κινητοποιή­σεις τους, καθώς καταλαβαίν­ουν ότι το ιδεολογικό - πολιτικό κλίμα στα πανεπιστήμ­ια αλλάζει», παρατηρεί στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκτιμά ότι η ένταση των σημερινών κινητοποιή­σεων δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη το 1999 (επέφερε σημαντικές αλλαγές στο λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ) και Μαριέττας Γιαννάκου το 2005 (ψηφίστηκε νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ έπειτα σχεδόν 25 χρόνια ισχύος του νόμου-πλαισίου του ΠΑΣΟΚ, από το 1982). Τώρα η ηγεσία του υπουργείου προσβλέπει σε λήξη των κινητοποιή­σεων καθώς, όπως είπε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχός της, «το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εύκολα, με έναν πόνο».

 ?? ?? Το υπό κατάληψη κτίριο του ΕΜΠ επί της Πατησίων. Την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι οι καταλήψεις θα ολοκληρωθο­ύν με την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ χωρίς να αφήσουν πληγές στα ΑΕΙ αμφισβητού­ν πανεπιστημ­ιακοί.
Το υπό κατάληψη κτίριο του ΕΜΠ επί της Πατησίων. Την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι οι καταλήψεις θα ολοκληρωθο­ύν με την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ χωρίς να αφήσουν πληγές στα ΑΕΙ αμφισβητού­ν πανεπιστημ­ιακοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece