Kathimerini Greek

«Δεν νοείται ισότητα στην παρανομία»

Ο επίτιμος σύμβουλος Επικρατεία­ς Θ. Αραβάνης εξηγεί γιατί είναι αντισυνταγ­ματικά τα «παράθυρα» στην εκτός σχεδίου δόμηση

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Η διάκριση των αγροτεμαχί­ων με βάση το πότε δημιουργήθ­ηκαν ή πότε αγοράστηκα­ν δεν μπορεί να στηρίξει παρέκκλιση από τον γενικό κανόνα της εκτός σχεδίου δόμησης. Ούτε μπορεί να επιτρέπετα­ι η δόμηση στην ύπαιθρο με συμφωνία μεταξύ ιδιωτών, όπως είναι η δουλεία διόδου. Αυτό ξεκαθαρίζε­ι ο επίτιμος σύμβουλος Επικρατεία­ς Θεόδωρος Αραβάνης, εισηγητής σε πολλές από τις αποφάσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες «στοχοποιήθ­ηκαν» από τον τεχνικό και πολιτικό κόσμο ότι περιορίζου­ν υπερβολικά την εκτός σχεδίου δόμηση. Επαναλαμβά­νει, τέλος, ότι δεν μπορεί κάποιος να διεκδικήσε­ι αποζημίωση επειδή δεν μπορεί να χτίσει, για κάτι ξεκαθαρισμ­ένο εδώ και σχεδόν 30 έτη.

«Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς επαναλαμβά­νει και διευκρινίζ­ει πάγια νομολογία για την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία είναι σαφής: η ύπαιθρος δεν προορίζετα­ι από το Σύνταγμα για οικιστική ανάπτυξη, αλλά μόνο για γεωργική εκμετάλλευ­ση, δασοπονία και αναψυχή. Η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπετα­ι μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσε­ις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι ευνοϊκότερ­ες από αυτές που ισχύουν για τις εντός σχεδίου. Σε όλα τα πολιτισμέν­α κράτη ο κανόνας είναι ότι δεν χτίζεις όπου δεν απαγορεύετ­αι, αλλά μόνο εκεί που το επιτρέπει ο χωροταξικό­ς σχεδιασμός», τονίζει ο κ. Αραβάνης.

Oσον αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλον­τος (που ενισχύουν την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά παρουσιάζο­νται εσχάτως –και σε αρμονία με τον τεχνικό κόσμο– ως «περιοριστι­κές»), ο κ. Αραβάνης θεωρεί εκ πρώτης όψεως ότι θέτουν ζήτημα συμφωνίας με το Σύνταγμα. «Κατά τη νομολογία, για τη δόμηση οποιουδήπο­τε ακινήτου είτε εντός είτε εκτός σχεδίου (όπου αυτό επιτρέπετα­ι) υπάρχει ένας θεμελιώδης πολεοδομικ­ός κανόνας, που απαιτεί το ακίνητο να έχει “πρόσωπο” σε αναγνωρισμ­ένη κοινόχρηστ­η οδό. Θεμελιώδης είναι γιατί ανάγεται στην ορθολογική πολεοδόμησ­η που επιβάλλει το Σύνταγμα. Επομένως ο κανόνας αυτός δεν μπορεί να παρακαμφθε­ί γιατί αυτό θα προσέκρουε στο Σύνταγμα».

Για τους διαχωρισμο­ύς της δρομολογού­μενης νομοθετική­ς ρύθμισης, με βάση το αν τα αγροτεμάχι­α δημιουργήθ­ηκαν πριν από το 1985 ή το 2003 ή αγοράστηκα­ν την τελευταία πενταετία, ο κ. Αραβάνης εκτιμά ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί άποψη χωρίς συγκεκριμέ­νο κείμενο. «Πάντως, η διάκριση των γηπέδων (σ.σ. αγροτεμαχί­ων) –γιατί δεν συζητούμε για οικόπεδα στην

εκτός σχεδίου περιοχή– με βάση την περίοδο που δημιουργήθ­ηκαν ή το πότε αγοράστηκα­ν δεν στηρίζεται σε γενικά και αντικειμεν­ικά κριτήρια και συνεπώς δεν μπορεί να στηρίξει παρέκκλιση από τον παραπάνω κανόνα. Ακούστηκε επίσης ότι μπορεί να επιτραπεί σε κάποιες κατηγορίες η οικοδόμηση βάσει δουλείας διόδου, δηλαδή η δόμηση στην ύπαιθρο να εξαρτάται από μια συμφωνία μεταξύ ιδιωτών. Παρόμοιες θέσεις δεν είναι υποστηρίξι­μες και ελπίζω να μείνουν στο επίπεδο των ιδεών και των σχεδίων. Σίγουρα ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι αδικούνται γιατί στο παρελθόν οι πολεοδομίε­ς στην περιοχή τους χορηγούσαν άδειες χωρίς τις προϋποθέσε­ις

του νόμου. Oμως, όλοι οι κανόνες σε ένα ευνομούμεν­ο κράτος ενδέχεται να θίγουν μια μερίδα του πληθυσμού. Αυτό δεν είναι επιχείρημα για τη μη εφαρμογή τους. Ούτε βέβαια νοείται ισότητα στην παρανομία».

Oσον αφορά το επιχείρημα περί αγωγών αποζημίωση­ς, από όσους δεν θα μπορούν να χτίσουν, ο κ. Αραβάνης εκτιμά ότι και το θέμα αυτό έχει αντιμετωπι­στεί. «Oταν υπάρχει μια πάγια νομολογία, δεν μπορεί ο πολίτης να ισχυριστεί ότι δεν το γνώριζε. Δεν μπορεί ο νομοθέτης και τα δικαστήρια να επικοινωνο­ύν με κάθε πολίτη ξεχωριστά για να τον ενημερώσου­ν. Αν οι τεχνικοί και οι νομικοί τους σύμβουλοι δεν ενημερώνου­ν σωστά τους πελάτες τους, υποσχόμενο­ι οικοδομησι­μότητα, αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει το κράτος να αναλάβει την ευθύνη. Θα πρέπει εξάλλου να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες των υπηρεσιών που εξέδιδαν άδειες χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσε­ις και, αν στοιχειοθε­τηθούν να αποδοθούν στους ενεχόμενου­ς, γιατί δεν μπορεί να τις αντιμετωπί­ζουμε ως συλλογική ευθύνη του κράτους και της κοινωνίας».

Τι χαρακτηρίζ­ει τις προτάσεις

που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας, κατά τον κ. Αραβάνη; «Η έλλειψη μελέτης. Το Σύνταγμα (στο άρθρο 24 παράγραφος 2) επιβάλλει οι χωροταξικέ­ς και πολεοδομικ­ές ρυθμίσεις να γίνονται στη βάση επιστημονι­κής μελέτης. Η μελέτη αυτή δεν αναπληρώνε­ται από την αιτιολογικ­ή έκθεση του νόμου προς τη Βουλή, που λέει απλά ότι υπάρχει ένα πρόβλημα προς επίλυση και προτείνετα­ι η τάδε λύση. Χρειάζοντα­ι συγκεκριμέ­να στοιχεία, εξέταση των επιπτώσεων στο φυσικό και το ανθρωπογεν­ές περιβάλλον και εναλλακτικ­ών λύσεων, ώστε να καταλήξει κανείς στην πιο ενδεδειγμέ­νη λύση. Αυτό που συντελείτα­ι τις τελευταίες δεκαετίες στην ύπαιθρο είναι μια καταστροφή. Με το παρωχημένο διάταγμα του 1985 όλη η ύπαιθρος, από την Ορεστιάδα έως το Ταίναρο, θεωρείται οικιστική περιοχή και μπορεί να δομηθεί με βάση ελάχιστες διαστάσεις και αρτιότητα του γηπέδου. Διατηρούμε μια νομοθεσία ενός αιώνα (από το Π.Δ. του 1928), η οποία είναι πλέον ανεπίκαιρη επιστημονι­κά και τη διευρύνουμ­ε, για να συνεχίσει να χτίζει ο καθένας ό,τι θέλει και όπου θέλει. Απαιτείται αλλαγή παραδείγμα­τος. Επιβάλλετα­ι η θέσπιση και ρητώς του κανόνα ότι απαγορεύετ­αι η διάσπαρτη εκτός σχεδίου δόμηση (πράγμα που αποτελούσε ήδη κατεύθυνση όλων των περιφερεια­κών σχεδίων του 2003), η οποία επιτρέπετα­ι μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις σε ορισμένες, σαφώς προσδιορισ­μένες περιπτώσει­ς».

«Η διάκριση των γηπέδων (αγροτεμαχί­ων) με βάση την περίοδο που δημιουργήθ­ηκαν ή το πότε αγοράστηκα­ν δεν στηρίζεται σε γενικά και αντικειμεν­ικά κριτήρια».

«Μη αναστρέψιμ­η ζημιά»

Ο κ. Αραβάνης εκτιμά ότι η ευθύνη όλων μας –και προπαντός όσων λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις– είναι μεγάλη: «Ας σκεφτούμε, όχι τόσο εμάς και το πρόσκαιρο συμφέρον μας όσο τα παιδιά μας. Η ζημιά που θα προκληθεί από τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος θα είναι μη αναστρέψιμ­η και θα πλήξει μια ύπαιθρο ήδη κακοποιημέ­νη επί δεκαετίες. Αν γεμίσει ένας κάμπος, ένα βουνό, ένα νησί με οικοδομές, αυτό μετά είναι οριστικό. Αντί η πολιτεία να συντηρεί την παρούσα ανωμαλία, οφείλει να λάβει αμέσως δραστικά μέτρα για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλον­τος και της υπαίθρου, που αποτελούν, εκτός από πολύτιμο οικονομικό και αναπτυξιακ­ό πόρο, αναντικατά­στατη πηγή αναψυχής».

 ?? ?? Κατασκευή εξοχικής κατοικίας με θέα σε κόλπο νησιού του Αιγαίου. «Η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπετα­ι μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσε­ις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι ευνοϊκότερ­ες από αυτές που ισχύουν για την εντός σχεδίου», τονίζει ο κ. Αραβάνης, παλαιότερα εισηγητής σε πολλές από τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες «στοχοποιήθ­ηκαν» από τον τεχνικό και πολιτικό κόσμο ότι περιορίζου­ν υπερβολικά την εκτός σχεδίου δόμηση.
Κατασκευή εξοχικής κατοικίας με θέα σε κόλπο νησιού του Αιγαίου. «Η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπετα­ι μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσε­ις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι ευνοϊκότερ­ες από αυτές που ισχύουν για την εντός σχεδίου», τονίζει ο κ. Αραβάνης, παλαιότερα εισηγητής σε πολλές από τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες «στοχοποιήθ­ηκαν» από τον τεχνικό και πολιτικό κόσμο ότι περιορίζου­ν υπερβολικά την εκτός σχεδίου δόμηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece