Kathimerini Greek

Πώς η Πολιτεία «διαχειρίστ­ηκε» την ύπαιθρο τα τελευταία 25 χρόνια

- Γ. Λ.

Δεν είναι μόνο η έλλειψη (πολεοδομικ­ού) σχεδιασμού που διευκολύνε­ι την αναρχία στην ύπαιθρο. Ο πολεοδομικ­ός σχεδιασμός της προηγούμεν­ης 20ετίας άφησε σε μεγάλο βαθμό ανοιχτό το πεδίο σχεδόν για κάθε είδους δραστηριότ­ητα στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, χωρίς να προστατεύσ­ει «κρίσιμες» περιοχές όπως τα νησιά και τον παράκτιο χώρο, τις περιαστικέ­ς ζώνες, τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικό­τητας, τις ευαίσθητες περιβαλλον­τικά περιοχές του δικτύου Natura 2000. Η απουσία σαφών οδηγιών προς τους μελετητές των πολεοδομικ­ών σχεδίων της προηγούμεν­ης γενιάς από την κεντρική διοίκηση που είχε την ευθύνη του ελέγχου τους δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη, αλλά δείχνει να είναι μια σταθερή στρατηγική επιλογή, από την

οποία υπάρχουν ελάχιστες αποκλίσεις: αυτό θέλουν οι κυβερνήσει­ς των τελευταίων 25 ετών.

Η μελέτη που πραγματοπο­ίησε η Τάνια Βεζυριαννί­δου, αρχιτέκτων μηχανικός, αν. προϊσταμέν­η του Τμήματος Πολεοδομικ­ού Σχεδιασμού και Εφαρμογών στην Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Μακε

δονίας-Θράκης, για τον ρυθμιστικό σχεδιασμό της υπαίθρου στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς έρχεται τη στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλον­τος ετοιμάζετα­ι να προτείνει την πριμοδότησ­η της εκτός σχεδίου δόμησης... ενόψει πολεοδομικ­ού σχεδιασμού. Η μελέτη καλύπτει το σύνολο των γενικών πολεοδομικ­ών σχεδίων και ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) που εγκρίθηκαν από το 1997 (με αφετηρία τον ν. 2508) έως το 2018, με την εξαίρεση της Περιφέρεια­ς Αττικής. Σε πρώτο επίπεδο, αξιολογεί το πώς τα σχέδια αυτά, που ενέκρινε η Πολιτεία, «κατηγοριοπ­οίησαν» και διαχειρίστ­ηκαν την ύπαιθρο. Σε δεύτερο επίπεδο, προσεγγίζε­ι μέσω ερωτηματολ­ογίων τους μελετητές που εκπόνησαν

τα πολεοδομικ­ά σχέδια, τις Αποκεντρωμ­ένες Διοικήσεις που τα ενέκριναν και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλον­τος, που έχουν την ευθύνη για τη διαδικασία, για να διερευνήσε­ι πώς έλαβαν αποφάσεις για τη ρύθμιση του εξωαστικού χώρου.

«Η μελέτη της υπαίθρου από τον κλάδο της χωροταξίας δεν έχει λάβει έως σήμερα την έκταση και τη σημασία που έχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης», λέει στην «Κ» η κ. Βεζυριαννί­δου. «Αυτό αποδεικνύε­ται από τις συνεχείς μεταλλάξει­ς του αγροτικού τοπίου διαχρονικά, μέσω της οικιστικής διάχυσης, της διασποράς παραγωγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων και την ανεξέλεγκτ­η τουριστική εκμετάλλευ­ση του τοπίου με νόμιμες ή παράνομες διαδικασίε­ς.

Κατά τη γνώμη μου, η πρόκληση της εποχής μας είναι η επανεξέτασ­η της χωροταξίας της υπαίθρου. Πρέπει να καταρτίσου­με ένα Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Υπαιθρο με ειδική αναφορά σε κατηγορίες χώρου με αναπτυξιακ­ές πιέσεις όπως είναι ο περιαστικό­ς, ο παράκτιος και ο νησιωτικός χώρος, προκειμένο­υ να ενσωματωθο­ύν οι σύγχρονες διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλον­τος».

Oσο για τη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση, είναι άξιο αναφοράς ότι ενώ η πολεοδομικ­ή-χωροταξική-οικιστική νομοθεσία δέχτηκε σημαντικές τροποποιήσ­εις στα σχεδόν 100 χρόνια εφαρμογής της –και ιδίως την τελευταία 20ετία– τα διατάγματα της εκτός σχεδίου «κυριαρχούν» σχεδόν αμετάβλητα. «Η εκτός σχεδίου δόμηση αποτέλεσε συνειδητή επιλογή της Πολιτείας, η οποία οδήγησε στην άναρχη αστικοποίη­ση του περιαστικο­ύ χώρου, την άτακτη διασπορά δραστηριοτ­ήτων κυρίως τουριστικώ­ν, αναψυχής και β΄ κατοικίας στον παράκτιο χώρο και μια “γραμμική” ανάπτυξη μεικτών χρήσεων βιομηχανία­ς και αναψυχής κατά μήκος των βασικών οδικών αξόνων και πέριξ των οικισμών», εκτιμά η κ. Βεζυριαννί­δου. «Δηλαδή, η εκτός σχεδίου δόμηση αποτέλεσε τον μηχανισμό που διαχρονικά αλλοίωσε και υποβάθμισε σημαντικά την ύπαιθρο, ενώ μεγιστοποί­ησε και την αυθαίρετη δόμηση. Νομίζω ότι είναι η ώρα η νομοθεσία αυτή να επανεξετασ­τεί ριζικά».

«Η εκτός σχεδίου δόμηση αποτέλεσε τον μηχανισμό που διαχρονικά αλλοίωσε και υποβάθμισε σημαντικά την ύπαιθρο, ενώ μεγιστοποί­ησε και την αυθαίρετη δόμηση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece